20 Август 2024вторник13:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Заради сушата и горещините

Двойно по-ниски добиви от слънчоглед

Земеделците искат спешни мерки за напояване, защото продоволствената сигурност е под заплаха

/ брой: 158

автор:Дума

visibility 208

Заради продължителната суша и горещини земеделските стопани очакват двойно по-ниски добиви на слънчоглед и царевица тази година. В Ямболска област жътвата на слънчоглед започна почти месец по-рано, а добивите са едва 50-60 кг от декар, като много малко от стопаните достигат 100 кг от декар.
"Изключително горещото лято с продължителен период с около 40 градуса в региона попречиха и на опрашването, и на наливането на маслодайния слънчоглед – на повечето места питите са с диаметър 10-15 см. Горещия вятър и високи температури просто го изсушиха", съобщи пред БТА Стоян Александров, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите за област Ямбол.
Според него подобна е ситуацията в цяла Южна и Югоизточна България – Пловдивско, Хасковско, Старозагорско.
В Добруджа също заради високите температури жътвата на слънчоглед и царевица ще започне по-рано и комбайните ще влязат в полетата до седмица. "В района последният значителен валеж е от края на юни.
"Това е поредна суха година за Добруджа, но сега температурите са по-високи", коментира пред бТВ Недялко Статев, който обработва 8000 декара в добричкото село Поп Григорово, като 15% са засети с царевица и слънчоглед.
Статев очаква добивите да бъдат поне наполовина по-ниски от нормалните – около 300 кг при царевицата и около 150 кг за слънчогледа. „Нормалният среден добив за слънчоглед е около 280 до 300 килограма, почти двойно, а при царевица 700-750 е добър добив“, уточни той.
"Винаги е имало горещи дни с температури 36-38 градуса, но това е било за 2 до 4 дни максимум, а сега имаме седмици наред с температура над 34°-35°. Тази висока температура е съчетана с липсата на вегетационни валежи, което оказва много негативно влияние на посевите, не само на слънчогледа, при царевицата даже е по-зле“, обясни доц. Галин Георгиев от Добруджанския земеделски институт.
За пореден път земеделците отправят апел към Министерството на земеделието за спешни мерки за осигуряване на напояване. В противен случай продоволствената сигурност на страната е под заплаха.
"Мнението на НАЗ е, че "Напоителни системи" не трябва да бъде търговско дружество, а агенция към Министерството на земеделието. Държавата трябва да издържа тази структура, за да може ние да използваме водата, защото сега тя изтича към Гърция и Турция, където имат изградени напоителни системи", посочи Стоян Александров.


6,4 млн. тона е реколтата от пшеница

Времето обаче бе благосклонно към реколтата от пшеница тази година, като добивите са по-добри от миналогодишните. Среден добив е 570 кг на декар по данни на Министерството на земеделието и храните към началото на август. За сравнение през миналата година средният добив бе 547 кг на декар. Повишеният среден добив е причината за малко по-голяма продукция от пшеница тази година - около 6,4 млн. тона, което е с 3,4% повече от преди една година. По-високите добиви на пшеница няма да могат да компенсират нарасналите разходи, тъй като изкупните цени на зърното продължават да падат, опасяват се зърнопроизводители. След резкия скок преди две години, когато някои успяха да продадат и на 600 лева за тон, цените се сринаха през 2023 г. и продължават да вървят надолу. Това лято изкупната кампания започна при 360 лева на тон за пшеницата, което е с 12% надолу в средногодишен план. Реално в момента се изкупува на 320 лева на тон.

На ръба сме на политически крах

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 158

От тук нататък на ход са депутатите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 158

Двойно по-ниски добиви от слънчоглед

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 158

Повече пари за изостаналите райони искат фермери

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 158

Ядем грузински сафрид и турски калкан

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 158

Експерт: Възможно е ново поевтиняване на горивата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 158

Проливни дъждове и наводнения в Европа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 158

Oсвободиха четирима българи на Халкидики

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 158

Над 300 мигранти за ден в Испания

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 158

Украйна отново въведе режим на тока

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 158

Маймуната и ядреният реактор

автор:Александър Симов

visibility 0

/ брой: 158

Къде гледа БНБ?

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 158

Безработица: Ефектът на еврозоната

автор:Гарабед Минасян

visibility 1

/ брой: 158

Възможен ли е компромис по сделката с "Боташ"

visibility 0

/ брой: 158

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ