02 Октомври 2024сряда20:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Провален проект на СО събра министър Данов и леви съветници

Общинари в София се опитват да прехвърлят отговорността на Министерството на ивестиционното проектиране

/ брой: 278

автор:Милена Николова

visibility 317

Общински съветници от групата на БСП в Столичния общински съвет се срещнаха вчера с министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов във връзка с решението на СОС за прекратяване на административното производство по одобряване на проекта за план за регулация за ново трамвайно трасе от бул. "Яворов" до гара "Пионер" и изпращането на министъра на инвестиционното проектиране на административна преписка по проекта. Става дума за една шеста част от общински проект за изготвяне на устройствен план за изграждане на ново трамвайно трасе, в случая от Семинарията до Студентския град, който беше спрян с решение на СОС преди седмица. А общинарите колективно го изпратиха за одобрение от новото Министерство на инвестиционното планиране. Общински съветници от десницата побързаха да обяснят, че ако проектът за интегриран градски транспорт се провали, то е, защото от новото ведомство са се забавили със становище.
Никакъв проект не е идвал при нас до момента и не виждам какво бихме могли да направим, коментира пред журналисти министър Иван Данов след срещата с общинските съветници от БСП. Според него въпросната идея в момента е неизпълнима, защото Столичната община и направление "Архитектура и градоустройство" не са си свършили работата, няма договор нито с инвеститори, нито с изпълнители на това задание, по което се очаквало общината да усвои около 50 млн.евро по линия на оперативната програма "Регионално развитие", обясни на свой ред Калоян Паргов, лидер на столичните социалисти и участник в срещата.
За мен е абсурдно да се иска Министерството на инвестиционното проектиране да влиза в участие на проект, който е напълно закъснял с процедурите и времето, беше мнението и на арх. Николай Христов от ДНСК. Според него този проект е единствено в компетентностите на Столичната община. ДНСК няма полицейски функции, а е по-скоро служба, която да осъществява контрол по законосъобразността на проектите в страната. Министър Данов обясни, че провалът на един подобен голям проект е на самата община, която го е забавила. Той обясни, че съдействие на новото ведомство искат от немалко общини, но София не е от тях.
Според депутата Жельо Бойчев, бивш общински съветник от БСП, по проекта за трамвайното трасе през почти цяла София няма дори ОВОС, което не само го забавя, но и в момента текат процедури по съдебни възражения на хората, през чиито имоти ще минава.
По думите на министър Данов такава идея е добра за София и нейното модернизиране като един наистина европейски град с добри транспортни връзки, но в случая общината много е закъсняла и вероятно ще загуби европарите по ОПРР поне за този програмен период. До края на реализацията на идеята има една година, а това е твърде кратък срок, за да се постигне успех по него, обясни и Милка Христова, лидер на социалистите в столичния парламент. Това са общо 62 хиляди евро, които общината по своя вина ще загуби, каза тя и подчерта, че общинските съветници от БСП искат този проект да се намери начин да бъде спасен. Това е важно не за общината, а за столичани, посочи като заключение и колегата й Калоян Паргов.

 

Израел навлезе в Южен Ливан

автор:Дума

visibility 753

/ брой: 187

Безредици в Албания и Северна Македония

автор:Дума

visibility 655

/ брой: 187

Асанж платил висока цена за свободата си

автор:Дума

visibility 526

/ брой: 187

Психодесните бесове

автор:Александър Симов

visibility 968

/ брой: 187

Държава в държавата

visibility 826

/ брой: 187

Настъплението на младите в киното

автор:Олга Маркова

visibility 650

/ брой: 187

ООН се дискредитира до невъзможност за спасение

visibility 756

/ брой: 187

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ