Предлагат вносно агнешко с етикет българско
/ брой: 63
Тази пролет очакваме цените на агнешкото месо да са същите като през миналата година, коментира пред БНР председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация в България Симеон Караколев. Той допълни, че цената на едро за агнета в кланиците е между 7 и 9 лева без ДДС на кг. На дребно във фермите месото може да се намери за около 12-14 лева за кг живо тегло, а за трупно - 27-28 лева за кг. "Не би следвало да е по-скъпо в магазините", посочи Караколев.
Както вече стана известно по магазините на дребно агнешкото се предлага по около 32 лв. за килограм.
Агнешко месо, внос от Северна Македония, ще има тази година. Като проблем Колев посочи, че в магазинната мрежа то се предлага като българско и по този начин се иска по-висока цена, въпреки че агнешкото там е с 20% по-евтино.
По традиция българското месо запазва цени по-високи от вносното, а най-изгодно продължава да излиза купуването на живи агнета, уверяват животновъди. "Всички разходи се увеличават - вода, ток, ветеринарно-медицинските обслужвания. Трябва да се увеличат субсидиите", заяви Ахмед Джуджев - фермер в русенското село Тръстеник. "Без внос не можем да изхраним вътрешния пазар, вече не изнасяме нищо навън", допълни Красимир Кирилов - фермер във великотърновското село Шереметя.
"През тази година за първи път продадох всички агнета още бебета, още сукалчета, защото имаше много голямо търсене и тази година няма да имам агнета за празниците", разказа Галина Мирчева, собственик на овцеферма в село Петърница, Плевенско, цитирана от agri.bg. Някои хора са взимали животните, за да ги отглеждат с цел последваща търговия, други - за личното стопанство, добави тя.