24 Август 2024събота17:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

По-активно участие на държавата в икономиката искат партиите на обединената левица

автор:Дума

visibility 698

"Генералната цел на левицата е по-справедливо общество с главен фокус - човека на труда. В това число и хората на творческите и свободни професии, както и собствениците  на малки предприятия, които работят заедно със своите работници."

С тези думи откри първата предварителна среща на голямата работна група по предизборната платформа на обединената левица Таско Ерменков за икономиката, енергетиката, транспорта и туризма. 

Като инструменти за тази цел той посочи засилване на ролята на държавата в икономиката.

Левите се застъпиха за държавен контрол и регулация в този огромен сектор, защита на малките и средни предприятия, както и на потребителите, както и че държавата трябва да стане собственик на ключови и структуроопределящи предприятия.

Според участници в срещата държавата трябва да стане главен инвеститор в икономиката, енергетиката, транспорта и туризма.

Участниците в изготвянето на икономическата платформа се изказаха, че трябва да се заложи силно на високотехнологична продукция с висока добавена стойност. Тази добавена стойност да не отива в джобовете на няколко човека, а в бюджета за здравеопазване и образование. 

Инструментите според представителите от БСП и другите леви партии и ще бъдат финансови и административни - данъчно стимулиране на малките и средните фирми, както и намаляване на административната тежест върху тях. 

Поставен беше и акцент върху гарантиране на правата и на хората от новите технологични и свободни професии, нещо, което досега е убягвало от полезрението на левицата. 

Емил Георгиев от ПК Екогласност посочи, че в платформата на левицата  трябва да има раздел за правата на потребителите. Той констатира, че грабежът и експлоатацията на природните богатства и на хората е придобил огромни размери. Според него трябва да има драстично повишаване на концесионните такси върху тези фирми, които такси по правило са един процент. 

Емил Георгиев предупреди и за сътресенията от  предстоящото въвеждане на свободния пазар за битовите потребители следващата година. Участници се изказаха и за решение срещу грабежа от страна на банките.

Наложи се изводът, че платформата на левицата трябва да се различава контрастно от политиката на десните партии. Това да стане с много конкретни послания, ключови и решителни думи, фрази и действия, които да хванат за сърцето мнозинството избиратели, искащи най-после промяна.

Посланията трябва да бъдат ясни и изпълними в най-кратко време, защото хората не се интересуват от далечното бъдеще. 

На тази първа предварителна среща беше маркирано и развитието на българската енергетика.

Пламена Заячка от ПП "ЛЕВИЦАТА!" съобщи, че в навечерието на предизборната кампания се готви голяма кръгла маса по темите на енергетиката, на която левите представители да покажат експертност и авторитет. 

Евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова от своя страна информира групата, че в края на предишния си мандат в Европейския парламент е изготвила доклад на тема "Приоритети на българската енергетика и индустрия", съвместно с Булатом, ЕСО, Българската асоциация на минната индустрия, Еврохолд, КЦМ и други крупни организации. Тема на този доклад са сигурността на енергетиката на България и Европа, използване на предимствата на България в тази област и др. 

Отделните големи сектори във фокуса на тази работна група - икономика, енергетика, транспорт и туризъм - ще се разглеждат подробно още от следващата седмица.

НАП подсеща за пропуски в декларациите

автор:Дума

visibility 2065

/ брой: 161

Над 8 млн. нови банкноти в обращение за 3 месеца

автор:Дума

visibility 1890

/ брой: 161

Газохранилищата на Европа запълнени на 90% предсрочно

автор:Дума

visibility 1779

/ брой: 161

Британското МВР с нови мерки за нелегалната миграция

автор:Дума

visibility 1931

/ брой: 161

Бум на домашното насилие в Испания

автор:Дума

visibility 2107

/ брой: 161

САЩ налагат нови санкции на Венецуела

автор:Дума

visibility 2030

/ брой: 161

Много баби, хилаво дете

автор:Мая Йовановска

visibility 2218

/ брой: 161

Крайно време

автор:Владимир Николов

visibility 2223

/ брой: 161

Едно време

/ брой: 161

Десният трезвеник и БСП

автор:Александър Симов

visibility 2248

/ брой: 161

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ