03 Юли 2024сряда01:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СНИМКА: БТА

Наблюдава се завишаване на броя на загиналите и ранени участници в движението по пътищата, каза комисар Мария Ботева

Внимание шофьори: В ход е спецоперация по пътищата в цялата страна

Комисар Мария Ботева призова мотоциклетистите да не извършват неправилни маневри, да бъдат внимателни при разминаването с останалите превозни средства и да спазват дистанция.

автор:Дума

visibility 590

През последните седмици се наблюдава завишаване на броя на загиналите и ранени участници в движението по пътищата. Това каза пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел „Пътна полиция“ при Главната дирекция „Национална полиция“ на МВР.

Предприели сме някои действия, свързани с ограничаване на пътнотранспортния травматизъм. На база анализите ни, част от участниците в движението по пътищата, които са попаднали в ситуация да са по-често ранявани или да са загубили живота си в пътнотранспортни произшествия (ПТП), са водачите на двуколесни превозни средства. С особено внимание се обръщаме към мотоциклетистите, обясни Ботева. Анализите ни сочат, че не може да се определи конкретен участък, който да е рисков за водачите на двуколесни моторни средства, но в такъв може да се превърне всеки, в който има засилен трафик и водачите проявяват нетърпение към образуваната опашка и извършват рискови маневри, коментира тя.

От 29 юни до 14 юли тече специализирана полицейска операция, в която ще бъдат контролирани всички точки на възможните рискови участъци, както и на участъци, известни, че са по-често използвани от водачи на двуколесни превозни средства, добави комисар Ботева.

По неокончателни данни от началото на годината до 30 юни в страната са настъпили 3224 тежки ПТП със 194-ма загинали. Броят на загиналите водачи на мотоциклети е 19, а 274-ма са ранени, каза Ботева. По думите ѝ, загиналите водачи на мотоциклети са на възраст между 24 и 40 години. По неокончателни данни за юни броят на тежките ПТП е 703 - с 48 загинали и 838 ранени, пише БТА. Отчита се известно увеличение спрямо същия период на миналата година, посочи тя. През юни при тежки ПТП са загинали осем водачи на мотоциклети, а са ранени 105. В сравнение с преходната година има 23-ма повече ранени и четирима повече загинали, обясни комисар Ботева.

С лишаване на право да управлява моторно превозно средство от един до шест месеца и глоба от 50 до 200 лв. се санкционира водач с превозно средство, на което табелите с регистрационния номер не са поставени на определените за това места. Голяма част от водачите на мотоциклети изместват или заличават табелата с цел да бъдат пропуснати при осъществяването на контрол с технически средства, каза комисар Ботева. С лишаване от право да управлява моторно превозно средство от шест до 12 месеца и глоба от 200 до 500 лв. се санкционира водач с превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред, или е, но е без табелите с регистрационния номер, каза още тя.

Общо 78 ПТП с петима загинали и 80 ранени са настъпили по причина движение с несъобразена скорост на водача на мотоциклета, а при извършване на неправилни маневри от страна на водача на мотоциклет са настъпили 35 тежки ПТП с трима загинали и 35-ма ранени, обясни тя. Като други причини Ботева посочи неспазването на дистанция и отнемането на предимство.

Предстои лято и препоръчваме на хората, избрали да пътуват извън страната, да се осведомят за всички алтернативни маршрути, защото протичат много ремонти, каза още комисар Ботева.

Във всеки един от случаите, когато има изрично задължение към участниците в движението по пътищата, те са задължени, независимо от състоянието на системите, да спазват регламентите в съответното законодателство, коментира комисар Ботева по повод техническите проблеми в Единната информационна система за оценка управление и контрол на риска (ЕИСОУКР). По думите ѝ този, който не е сключил задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, си носи отговорността. Няма система, която в някакъв момент да не дава сривове, добави комисар Ботева.

БТА

Тръгват данъчни хайки по курортите на морето

автор:Дума

visibility 771

/ брой: 123

Всяка шеста фирма у нас е без дейност

автор:Дума

visibility 793

/ брой: 123

Новите ваучери за храна вече са електронни

автор:Дума

visibility 637

/ брой: 123

Френските леви втори на вота

автор:Дума

visibility 765

/ брой: 123

Зеленски допусна преговори с Русия само с посредник

автор:Дума

visibility 828

/ брой: 123

Сърбия и Китай в режим на свободна търговия

автор:Дума

visibility 783

/ брой: 123

Накратко

автор:Дума

visibility 737

/ брой: 123

Френската изненада

автор:Александър Симов

visibility 871

/ брой: 123

И климатът раздели Европа*

visibility 948

/ брой: 123

Българската корозия

автор:Мартин Карбовски

visibility 794

/ брой: 123

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ