03 Юли 2024сряда01:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Корнелия Нинова:

ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ задълбочиха хаоса, който създадоха

Вместо в неплатен отпуск, служебният премиер ще е с временно прекратени правомощия, реши НС

/ брой: 63

автор:Дума

visibility 563

"ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ задълбочиха хаоса, които създадоха. При промяната в Конституцията категорично заявихме, че тя е грешна", Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по повод промените в закона за БНБ. По думите й трупането на още грешки през нови и нови законодателни промени, руши държавността и институциите.
Нинова припомни, че при промените в Конституцията бяха внесени 50 отрицателни становища от  професионалните гилдии и нито едно позитивно. „Не ни чухте и нас от опозицията и „БСП за България“ за грешката, която направихте. И това, което се случва днес и ще се случва за в бъдеще, ще бъде резултат от това ваше арогантно поведение“, поясни Нинова.
„Димитър Главчев сега е служебен премиер. След това се връща в Сметната палата. Той е длъжен да проверява собствения си МС, себе си, министрите си и да пише доклади дали те са изпълнявали закона, дали са нарушавали обществени поръчки, дали са откраднали пари  и т.н.“, даде пример Нинова.
Според нея толкова ярък пример на конфликт на интереси не сме имали никога в НС и житейска практика. А вие сега го залагате в закона. Заложихте корупцията в него и тя стана ненаказуема, посочи Нинова.
"Следващата ви стъпка ще е да промените Закона за конфликт на интереси, за да замажете гафа, че вкарвате председателя на Сметната палата в ярък конфликт на интереси. Ще си прекъсне мандата и след това ще се върне да си го доизпълни!? Изобщо влагате ли някакъв смисъл в това, което предлагате?", попита Нинова.
"Вече се съмняваме, че поправката НС да работи до констуирането на следващото е добра, защото не се знае дотогава колко нови глупости ще сътворите, колко удари ще нанесете по обществени отношения, по институции, по защита от корупция" възмути се тя.
"Поискахте 3 седмици отлагане по Закона за колективните искове, за да помогнем на хората срещу мобилните оператори – било сложно, трябвало да има работна група. Нищо не свършихте. Хората си плащат високите сметки, а вие през това време сътворявате хаос и безумие", твърди Нинова.
БСП не иска да е част от процеса, започнал с промяната в Конституцията и няма да подкрепи промяната в закона за БНБ.
„Нашите предложения бяха да се запише в Конституцията, че статутът и правомощията на служебния кабинет се определят със закон. И той да бъде приет веднага след промените – обмислен, сериозен, тежък и обхващащ всички проблемни въпроси.  Никой не ни чу“, категорична е Нинова.
По-рано НС гласува на второ четене промени в Закона за БНБ, съгласно които назначеният за служебен премиер ще може да прекъсва пълномощията си за периода, в който е назначен, като след освобождаването му да продължи мандата, за който е избран. Измененията бяха приети със 141 гласа "за", 60 гласа "против" и 4 гласа "въздържали се". Със заключителните разпоредби на закона за БНБ се променят текстовете от законите за Сметната палата и омбудсмана.

Тръгват данъчни хайки по курортите на морето

автор:Дума

visibility 771

/ брой: 123

Всяка шеста фирма у нас е без дейност

автор:Дума

visibility 793

/ брой: 123

Новите ваучери за храна вече са електронни

автор:Дума

visibility 637

/ брой: 123

Френските леви втори на вота

автор:Дума

visibility 765

/ брой: 123

Зеленски допусна преговори с Русия само с посредник

автор:Дума

visibility 828

/ брой: 123

Сърбия и Китай в режим на свободна търговия

автор:Дума

visibility 783

/ брой: 123

Накратко

автор:Дума

visibility 737

/ брой: 123

Френската изненада

автор:Александър Симов

visibility 871

/ брой: 123

И климатът раздели Европа*

visibility 948

/ брой: 123

Българската корозия

автор:Мартин Карбовски

visibility 794

/ брой: 123

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ