19 Юли 2024петък22:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Украински бежанци започнаха за пристигат в Унгария. Междувременно външният министър Петер Сиярто потвърди, че страната му “няма да изпраща войски или оръжия в Украйна и няма да позволява смъртоносни оръжия да преминават през територията й”

Украйна и Русия започнаха преговорите

Киев поиска "незабавно" членство в ЕС

/ брой: 41

автор:Дума

visibility 285

Преговорите между руската и украинската делегация започнаха в Гомелска област на границата между Беларус и Украйна. Беларуският президент Александър Лукашенко е поел отговорността за безопасността на делегациите. В уговарянето на срещата е участвал и руският бизнесмен Роман Абрамович, който е близък със Володимир Зеленски. 

До редакционното приключване на броя резултат не бе постигнат. Съобщава се, че украинската делегация е поставила като условие незабавното изтегляне на руските войски от украинска територия. "Предлагам да изчакаме разговорите. Няма да обявявам никакви преговорни позиции", заяви преди началото прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.  

Украйна помоли в понеделник сутринта Европейския съюз за незабавно присъединяване по нова специална процедура. "Нашата цел е да бъдем заедно с всички европейци и най-важното - да бъдем на равни начала", каза украинският президент. "Сигурен съм, че заслужаваме. Сигурен съм, че всичко това е възможно", подчерта държавният глава на Украйна.

Има разногласия между 27-те държави от ЕС относно разширяването на блока, след като Киев призова за членство в разгара на руската инвазия, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. "В ЕС има различни мнения и чувствителност по отношение на разширяването", каза той. Мишел уточни, че Киев ще трябва да подаде официална молба за присъединяване, след което държавите членки ще трябва да излязат с единодушна позиция. 

Европейският съюз е решен да увеличи военната помощ за Украйна, каза ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел.

ЕС се ангажира да предостави на Украйна смъртоносни оръжия на стойност 450 млн. евро през следващите две години. Това се посочва в решение на Съвета на ЕС, публикувано в официалното издание на Европейския съюз. "Срокът на мярката за помощ е 24 месеца от датата на настоящото решение", се казва в документа.

Министрите на външните работи на ЕС се споразумяха в неделя да предоставят на Украйна смъртоносни оръжия на стойност 450 млн. евро и решиха да отпуснат още 50 млн. евро за несмъртоносни оръжия, гориво и защитно оборудване.

"Отношенията на ЕС с Русия повече няма да се определят от търговията", каза още Борел.

Нормално?

автор:Мая Йовановска

visibility 921

/ брой: 136

За добруването на Родината

автор:Дума

visibility 940

/ брой: 136

11-ата кинообиколка на света започва през август

автор:Дума

visibility 934

/ брой: 136

Жълтите павета не горят, нали?!

автор:Мартин Карбовски

visibility 909

/ брой: 136

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ