19 Юли 2024петък22:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Има решение на ядрената криза

Настоящата ситуация може да е по-опасна от кубинската преди 60 години

/ брой: 41

автор:Дума

visibility 283

Беатрис ФИН*, "Политико"


Краят на Студената война доведе до невероятен момент в ядреното разоръжаване.

С разпадането на Съветския съюз постоянните дипломатически маневри доведоха до премахването на съветските стратегически ядрени оръжия, разположени в Беларус, Украйна и Казахстан, както и тактическите ядрени оръжия от всички съветски републики. Но 30 години по-късно тези успехи сега са заплашени да бъдат изгубени, повишавайки ядрената заплаха до най-голямото й ниво след кубинската ракетна криза през 1962 г.

Откакто руският президент Владимир Путин призна регионите Донецк и Луганск в Донбас за независими държави, в нарушение на Устава на ООН и международното право, назряващият ядрен фон на конфликта си пробива път на преден план - осигурявайки навременно, и плашещо, напомняне за важността на бързото движение за ограничаване на риска от необратими катастрофи.

Това, че президентът на Беларус Александър Лукашенко се присъедини към Путин, за да наблюдава как руските военни провеждат учения по ядрено оръжие, не беше случайно. Двамата мъже се движат към споразумение, което може да преначертае ядрената карта на Европа.

Путин става все по-войнствен на фронта на ядрените оръжия, показвайки пренебрежение към международното право и насърчавайки опасна ескалация. Междувременно Лукашенко превръща думите в действие с референдум, който може да промени конституцията на Беларус, за да разреши ядрени оръжия на територията на Беларус.

Лукашенко каза също така, че Беларус ще бъде отворена за разполагане на руски ядрени оръжия, а руските официални лица декларираха намерението си да направят точно това, ако НАТО разположи оръжия по на изток или ако Украйна се присъедини към алианса.

Русия и Беларус не са сами в своята агресивна и безотговорна позиция. Съединените щати продължават да използват съмнителния прочит на Договора за неразпространение на ядрени оръжия (ДНЯО), който не позволява на държавите да "притежават" ядрени оръжия, но им позволява да разполагат с тези оръжия. Пет европейски държави понастоящем разполагат с приблизително 100 ядрени оръжия на САЩ: Белгия, Холандия, Германия, Италия и Турция - въпреки че общественото мнение категорично се противопоставя на това разполагане.

Изведнъж пред очите ни се разгръща "немислимото". Така регионалният конфликт се превръща в глобален кошмар.

Добро обобщение на конвенционалната мъдрост на ядрените оръжия в продължение на десетилетия е: вярваме, че по-хладните глави ще надделеят. В миналото лидерите на европейските страни свиваха рамене, докато организации, носителки на Нобелова награда, като Международната кампания за премахване на ядрените оръжия, Международния комитет на Червения кръст и ООН, предупреждаваха за катастрофалните хуманитарни последици и нарастващите рискове от употребата на ядрени оръжия.

Сега виждаме, че това е риск за съдбата на света, който не трябва да поемаме. За да поставим всичко това в контекст, новото разполагане на ядрени оръжия в Източна Европа може да постави ядрените оръжия на САЩ и Русия по-близо, отколкото когато и да било в историята. Това няма да е втора кубинска ракетна криза, а далеч по-нестабилна ситуация.

За щастие, има ясен път към деескалация и разоръжаване.

Първо, международната общност трябва категорично да осъди нарушенията на международното право от страна на Русия и да застане твърдо зад правото на Украйна на суверенитет.

Но само това не е достатъчно. Всички страни в Европа, от руски съюзници като Беларус до съюзници на САЩ в НАТО, трябва да подпишат обвързващия договор на ООН, наречен Договор за забрана на ядрените оръжия (TPNW), който влезе в сила миналата година, и да се ангажират никога да не бъдат част от употреба, притежаване или съхраняване на оръжия за масово унищожение.

Настоящата криза ни напомня, че държавите, които разработват ядрени оръжия, не са единствените, засегнати от настоящата заплаха. Няма такова нещо като "ограничена ядрена война" и всяка употреба на ядрено оръжие в Европа би въвлякла десетки нации. Няма здравни грижи или капацитет за реагиране при извънредни ситуации, които да се справят с подобни последствия - нито в някоя от ядрените въоръжени държави, нито в която и да е международна организация.

Новият договор обаче затваря вратичките в ДНЯО и дава възможност на държавите без ядрено оръжие да предприемат конкретни действия за насърчаване на разоръжаването и да гарантират, че техните нации никога няма да бъдат домакин на тези забранени оръжия.

Надеждата и доверието в шепа войнстващи лидери не са конкретна стратегия за предотвратяване на превръщането на тази криза в ядрена катастрофа - но този договор може да бъде. Спешно се нуждаем от дипломатически действия, основани на международното право, което се придържа към постиженията в областта на разоръжаването от края на Студената война, и ги разширява. Нуждаем се от тях сега.


* Авторът е председател на Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN), удостоена с Нобелова награда за мир през 2017 г.

Нормално?

автор:Мая Йовановска

visibility 921

/ брой: 136

За добруването на Родината

автор:Дума

visibility 940

/ брой: 136

11-ата кинообиколка на света започва през август

автор:Дума

visibility 934

/ брой: 136

Жълтите павета не горят, нали?!

автор:Мартин Карбовски

visibility 909

/ брой: 136

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ