28 Октомври 2024понеделник17:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акцент

Как една китара прави цял окръг богат?

Да научиш човека как да лови риба е по-добре, отколкото да му дадеш риба

/ брой: 205

visibility 298

Проф. Лин Уеншуан*

Една даоистка поговорка казва: "По-добре е да научиш човек да лови риба, отколкото да му дадеш риба." Тази поговорка може да илюстрира подхода на китайското правителство, централната и местните власти, приложен в работата по проекта за борба с бедността в селските райони през последните десет години. Тя напомня на всички, участващи в тази работа, че най-ефективният и дългосрочен подход е да ориентират хората в съответните райони към път за развитие на подходящи индустрии, вместо да се прилага чиста финансова и материална помощ за ежедневието на бедните семейства.
Когато хората споменават избавянето от бедността, най-често мислят за даряване на пари или нещо материално. Но този начин често е подходящ само за известно време, но не и за цял живот. Чистите материални или парични помощи не могат да бъдат основното решение за устойчивия доход на едно семейство – то ще бъде подпомогнато за кратко време, но след това често отново изпада в бедност. Нещо повече, някои бедни са свикнали да чакат помощ, без да се стремят да се издържат чрез своите собствени усилия. В крайна сметка подобни семейства попадат в порочен кръг - „колкото по-беден ставаш, толкова повече искаш."
Дадените проблеми карат китайското правителство да промени работния режим за избавяне от бедността - от даването на пари до осигуряването на техника, както и до развиването на специфични индустрии. През последните 10 години резултатът от тази промяна вече е виден.

Ето няколко типични примера:

цитрусовата индустрия в планински окръг И-ян в провинция Хунан, кафеената промишленост в провинция Юнан и отглеждането и преработката на гъби в окръг Фупинг, провинция Хъбей. Тези случаи се концентрират върху продажбата на селскостопанските продукти с местни специфики, откривайки пътя към индустриално развитие. Но има и друг път за избавяне от бедността, различен от индустрията за селскостопански продукти.
В Китай, особено в западните райони, има много малки градове, разположени в планините. Недостатъчният транспорт ограничава развитието на индустриите, което, от своя страна, води до ограничаване доходите на местните граждани. Днес все повече малки градове в Западен Китай демонстрират желание и сила за свързването си със света. Чрез външнотърговските индустрии тези малки градове са изплели икономически и търговски мрежи отвъд националните граници.
Окръг Джън'ан се намира в град Зун-и, провинция Гуейджоу в югозападната част на Китай. Гуейджоу е провинция с много планини, дълго страдаща от изостаналата транспортна структура. Поради това е относително бедна и неразвита, има слаба икономика в сравнение с икономиките на крайбрежните провинции. Джън'ан беше определян като дълбоко обеднял окръг на национално ниво. Но това положение се променя през последните десетина години. Всичко това се дължи на китарата.
Джън Чуанджиу, един местен селянин от Джън'ан, отива да работи в град Гуанджоу през 90-те години на миналия век, за да изкарва прехраната си. През 2003 г. Джън започва работа във фабрика за производство на музикални инструменти. По-късно с упорита работа се издига до директор на цеха, а след това – и до директор на фабриката. През 2007 г., след усвояване на уменията за правене на китари, създава Guangzhou Shenqu Musical Instrument Manufacturing Co., Ltd.
Благодарение на отличното качество на техните продукти, те продължават да получават външнотърговски поръчки и компанията постепенно расте. До 2012 г. стойността на продукцията на компанията достига повече от 70 милиона юана, с 3 производствени линии и повече от 200 работници. В същата година Държавният съвет издава „Няколко становища за по-нататъшно насърчаване на стабилно и бързо икономическо и социално развитие в Гуейджоу“. На този фон кметството на Джън’ан прилага плана „Фениксът се завръща в гнездото си“ (план за привличане на мигриращите предприемачи да се връщат в родните си градове, за да се развие местният бизнес). След като получава поканата, Джън премества фабриката си в родния Джън’ан.

След установяване на първата компания

за производство на китари, се появяват и втора, и трета. С непрекъснатото подобряване на транспорта и агломерационния ефект на предприятията, повече от 130 китари и поддържащи предприятия се установяват в Джън’ан, което прави окръга номер едно в производството на китари в Китай.
Стриктното качество и контролирането на всяка произведена китара е другият ключов фактор за успеха на джън’анското производство. Появи ли се китара с малък недостатък, производителят предпочита да я унищожи, отколкото да я поправи. Заради отличното си качество голяма част от китарите, произведени в Джън’ан, са освободени от проверка и се продават в повече от 40 страни и региони по света. Шест от топ 10-те марки китари в света се произвеждат в Джън’ан. Производителите разполагат и със специфичните необходими продукти. Като например, Yinge Musical Instruments Manufacturing Co., Ltd. изнася основно електрически китари, електрически басове, акустични китари, укулеле и др., отваряйки пазари в Европа, Югоизточна Азия, Америка и други страни с превъзходното си качество.
Трудно е да си представим, че развитието на един окръг е разчитало само на КИТАРА. Именно китарата свързва малкия окръг, който не е нито граничен, нито крайбрежен, със света. Затова Джън'ан е известен като „Световната столица на китарата”. През 2023 г. общата стойност на китарната индустрия в окръг Джън'ан достига 2915 милиарда юана, а външнотърговският износ - 1113 милиарда юана. Една от всеки седем китари в света идва оттук. Производството на китари като

една от главните индустрии на окръга,

създава повече от 14 000 работни места. Средната заплата на работниците е около 6000-7000 юана на месец.
Китарната индустрия на Джън'ан произлиза от стратегията за привличане на инвестиции на местното правителство. Местните власти забелязват, че много хора от Джън'ан са ангажирани в китарната индустрия в Гуандун, така че решават да въведат тази трудоемка индустрия в Джън'ан, за да решат проблема със заетостта. Пълната верига за китарна индустрия помага местните селяни да бъдат напълно избавени от бедността.
Джън'ан не просто регистрира високи постижения в производството на китари, но също така продължава да прави пробиви в иновациите. Компанията, създадена през 2016 г., разработва изцяло бамбукова китара, като използва бамбук като суровина, което не само намалява зависимостта от вносна дървесина, но и носи нови изживявания на китаристите. Китарната индустрия на Джън'ан се развива в посока на култивиране на независими марки и иновации в индустрията и продължава да подобрява качеството на продуктите си и възможностите за иновации.
„По-добре е да научиш човека да лови риба, отколкото да му дадеш риба.” Работата по избавяне от бедността в Китай не е просто „кръвопреливане“, а друг път да насочат човека да разчита на себе си, да създаде по-добър живот чрез собствения си труд.
Може би в момента някои български приятели свирят на китара, произведена от Джън’ан.

*Авторката е преподавател в Пекинския университет за чужди езици

Пореден голям чужд инвеститор напуска България

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 205

Чакаме 2,5 млн. чужди туристи за зимния сезон

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 205

Масово се изоставят розови градини

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 205

Управляващата партия в Грузия печели вота

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 205

Сърбия няма да стане член на НАТО

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 205

Лондон вдига ставката за работодателите

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 205

Телевизионни клоуни

автор:Александър Симов

visibility 319

/ брой: 205

BG магията на изборите

автор:Мартин Карбовски

visibility 327

/ брой: 205

Натовската ни дилема

автор:Юри Михалков

visibility 315

/ брой: 205

Избираме пак тях, а очакваме друга политика

автор:Здравко Райков

visibility 296

/ брой: 205

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ