01 Август 2024четвъртък06:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Животописи

Потопът

/ брой: 50

автор:Тодор Коруев

visibility 883

"... Това е денят, в който избликнаха всички извори на голямата бездна и се отвориха прозорците небесни" - тези думи от Библията за Всемирния потоп ми напомнят за трагедията в село Бисер. Преди да влезе в Стария завет, потопът е предшестван от множество фолклорни предания от всички краища на света, които най-често са преувеличени описания на случили се наводнения - последица от проливни дъждове, цунами и др. Във вавилонска легенда за цар Гилгамеш, датираща от 4000 години пр. Хр., издълбана в 300 четириредия с клиновиден шрифт на 12 грамадни глинени плочи, учените разчетоха: "С вълни като войни догонваше хората./ Брат брата не можеше в мрака да види./ Не виждаха хората и боговете в небето."
В народните предания и в Библията се намесват богове, те наказват човека, потънал в грехове. А защо бяха наказани бедните беззащитни хорица от село Бисер? Защо Хасковско даде курбан за 11 души? Водната стихия пося смърт, вся ужас, донесе разруха, докара нищета. Божия ръка ли бе? Не, не намесвайте Всевишния, нищо, че преизподнята слезе долу в Бисерската река. Но там и не разбраха кой им докара злото. Виновна е държавата, по-точно липсата на държавата е причината за трагедията. Нейното отсъствие ражда безчовечност, безстопанственост, безотговорност, безогледност, безскрупулност, безпомощност, безперспективност, безкритичност, безнаказаност, безизходност и безотечественост - все съществителни, пред които идва на мястото си прилагателното "престъпна". И ако продължа с набор от думи с представка без-, ще допълня картинката: безхаберие, беззаконие, безвластие, бездействие, безверие, бездушие, безчувствие, безличие... За две десетилетия политиците изриха ров между човеците и държавата. Оттам идват злините.
В тая наша държава е важно кой коли и беси, но не кой сее и кой жъне, кой меси и кой пече. От възникналата препирня така и не стана ясно кой е виновен да прелеят водите на язовир "Иваново". Военният министър се направи на Крали Марко - ще изгълта микрофона: не ловил риба, не напоявал. А после излезе, че военна била земята под водата. Над водите в отечеството "бдят" пет министерства: екологичното, енергийното, земеделското, благоустройственото и военното. Под тях са "Язовири и каскади", "ВиК", "Напоителни системи", "Земинвест" и др. - всякой в свой окоп се е окопал. Очаквате сега да напиша: "Много баби, хилаво дете." Няма! Защото и бабите се оказаха хилави. Харизали на Георги Харизанов цялата напоителна система на България (някога тя напояваше 7-8 млн. декара, а сега 0,4 млн. декара), той няма ни диплома за висше, ни чисто свидетелство за съдимост, но за министър Найденов е нещо като Бил Гейтс, самообразовал се в движение. И други некомпетентници командарят напояването - има и теолог, поне да беше стъкмил един молебен, та да не се случи случилото се. А хидроинженери карат таксита. Т.нар. Закон за нивото на компетентност бе нарушен, когато заигра метлата на ГЕРБ, която измете опитните експерти от водния сектор. В Дянковите пици все по-малко остава за НИМХ към БАН, та там са принудени да съкращават хидрометрични и дъждомерни станции. Нашите управници я карат по бабешки: "Баба за ум пари не дава." Спасението е кабинетът да се обърне към науката, към специалистите в университетите и в БАН, към практиците, които знаят всичко за водата, за хидротехническите съоръжения и за борбата с кризи. И да ги вкара в един впряг. Или пак ще си останем аборигените в ЕС. Не стига магическата сила на Бойковите заклинания за "брутален контрол". Енчо Господинов, дето стигна до Международния червен кръст, казва, че срещу природните бедствия в нормалните държави действали 365 дни в годината. Вместо щурмови решения, взети в момент на афект, по-добре е премиерът да накара някой под него да разгърне Стратегията за управление на водите. Има такова животно. Казват, че водоемите в страната наброявали 2930 - 54 били с национално значение. Двете хиляди малки язовира са си почти без надзор, на много от тях туриха ръка мутри, превъплътили се в арендатори, развъждащи риба. Микроязовирите са морета до колене и за арендатори, и за общинари. След като гръмнаха "водните бомби" в Хасковско, народът взе да се пита защо имаше по-преди Министерство за извънредните ситуации, пък и защо натикаха "Гражданска защита" под егидата на Пожарната, за да направят мили очи на Пожарникаря или да дадат на Цветанов повече власт, отколкото може да обхване с двете си силни ръце и разностранния си ум. Пък защо да не се създаде държавна агенция, която да извършва контрола върху хидротехническите съоръжения - язовири, канали, отводнителни полета, помпени станции и др. Народът право е рекъл: "Вода без сайбия не бива."

Гръцки бизнесмен с интерес към "Лукойл Нефтохим"

автор:Дума

visibility 831

/ брой: 144

Бизнес средата у нас се влошава

автор:Дума

visibility 756

/ брой: 144

Над 4,3 млн. са жилищата у нас

автор:Дума

visibility 773

/ брой: 144

Расте напрежението във Венецуела

автор:Дума

visibility 823

/ брой: 144

Протести в Сърбия срещу добива на литий

автор:Дума

visibility 869

/ брой: 144

Брюксел се сближава с Виетнам

автор:Дума

visibility 779

/ брой: 144

ЕС гласи нови мерки срещу Унгария

автор:Дума

visibility 811

/ брой: 144

Дясната киселина

автор:Александър Симов

visibility 900

/ брой: 144

Кой ще въведе контрол

visibility 828

/ брой: 144

Заканата на Ердоган

автор:Юри Михалков

visibility 869

/ брой: 144

В капана на екстремните жеги

автор:Дума

visibility 831

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ