08 Юли 2024понеделник17:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Полицейщина

/ брой: 38

автор:Тодор Коруев

visibility 1228

В уж демократичната ни татковина полицейското насилие стана част от налаганото в обществото усещане за страх. Беззащитността на слабия и на "закопчания" сякаш подтиква униформения, овластения към насилие. В това има нещо садистично. Психолог от Института на МВР отваря очите на задържани: "Има два начина да се изтръгват показания - с добро или да те хванат и да те пребият." Напоследък униформеният тормоз се пренесе от "участъците" и арестите в офисите, домовете, в патрулките и на улицата. Част от полицейската култура е употребата на юмруци, шамари и ритници срещу задържаните. За утеха евфемистично пердахът се заменя с юридически формули "превишаване на пълномощията", "злоупотреба със сила" и тям подобни. И с "вътрешна проверка" замитат акото. "ГЕРБ погна МВР за полицейското насилие!" - подгавря се сатирикът Рашко Стойков.
Как се забравя видяното: маскирани полицаи разбиват вратата на офис, просват по очи заподозрян, настъпват го по ръцете, за да му турят белезниците, обявяват го за престъпник и сетне се снимат за спомен с вдигнати палци, така се кефят на "ювелирната акция". Днес никой не знае кога ще му дойде полицията на гости. Тя вече "гостува" на певеца Красимир Аврамов - нахълтаха в дома му, тръшнаха го на земята, изпотрошиха това онова от интериора. Качулките просто сбъркали етажа. Както на война, и в такива случаи се допускат "приемливи странични щети", а след спецоперации с гръмки имена все едно че е вършала ламя. В Кърджали 20-годишно момиче бе малтретирано "след едно по-силничко влизане". Във Варна антимафиоти превзеха с щурм в ранни зори къщата на Борислав Гуцанов и изкараха акъла на децата му. И той сега съди полицията в Европа, а ще платиш ти, драги читателю. Защото тя ни пази, както пее Веско, а насилието е мит, каза го главният секретар на МВР Калин Георгиев. А от Страсбург прелитат на ята лястовички, но те не носят пролет, а присъди. И ние, данъкоплатците, плащаме обезщетения заради "маскираната" полицейщина - нарушена е Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. Заради пет ментолови кутии без бандерол 25 тежковъоръжени антимафиоти проснаха на земята семейство Начкови от Мировяне и им нанесоха "здравни щети". Като търсят контрабандни цигари, на Женския пазар -  колкото щеш. Деца от Скравена вкараха в пътя с електрошокова палка. А на Вальо Бореца спретнаха  шумна акцийка, та даже нахално я нарекоха "Ралица" по малкото име на съдийката, пратила Бореца в домашен арест.
Сценичното поведение в акциите, дегизацията, показността, зрелището, екшънът като че ли е целта на групите за задържане на МВР, които мерят с един и същи аршин при арестуване на опасни въоръжени рецидивисти и на "бели якички". Като че се е навъдила някаква полицейска перверзия, предизвикана от липсата на професионализъм, към която се добавя конска доза простащина. На нашите ченгета дай им да показват мускули, събирането на доказателства не е силната им страна, те представят на съда най-често "полуфабрикати". После викат: "Ние ги хващаме, те ги пускат." И горкият съд, сигурно не е безпогрешен, но освен да си блъска главата със сурогатите в предложените дела, ще трябва да изтърпява публичните ругатни, които час по час сипе Цветан Цветанов, което освен че е невъзпитано, е и противоконституционно. Та сега съдия Мирослава Тодорова ще го съди за клевета. То делата срещу Цветанов не са едно и две, а и ако всички "обвиняеми, които вади от ръкава", си наумят да го съдят, ще набъбнат като сюнгер. Май ще ни е потребен нов спецсъд.
Часове диплим на чашка в гаража на Митко полицейщината. И от съседната маса един младок не се стърпя и се намеси: "Те, полицаите, са зомбирани!" "От кого?" - питаме. А оня ни вика: "Как от кого? От Цветанов." Може и да е прав. Цветанов държи чадъра над полицейското насилие, той е гарантът за униформения тормоз, той е любителят на повече пушилки от акциите и ефирна слава за титаничния му сблъсък със злото. Нечистата сила иде от неговата наглост, арогантност, безкритичност, безцеремонност, мутренско поведение и липсата на срам. Психиатърът д-р Николай Михайлов е деликатен: "Цветан Цветанов е един много симпатичен човек с очевидна липса на културен ценз за висока длъжност." Тази липса не може да компенсира с шестте си апартамента и с консултантската си дейност. Излиза, че не той е виновен, дето са му поднесли висок пост на тава. Но ако искаме да променим полицейската култура, ако искаме да се отхвърли стилът "първо се бие, после се пита", ако искаме, вместо страх, да изпитваме уважение към пазителите на реда, условието е да махнем физкултурника. Ще е здравословно за демокрацията.

53% не са чули за промени в Конституцията

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 127

Доброволци от Русе откриха „Пътека на авлигата“

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 127

Енергетиците станаха заложници на хаоса във властта

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 127

Предлагат по-висок таван на ваучерите за храна

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 127

Започват проверки на екскурзоводите

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 127

Започва ремонтът на Дунав мост

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 127

Лондон иска рестарт на диалога с ЕС

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 127

Французите гласуваха на втори тур

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 127

България и Китай стават все по-близки

автор:Таня Глухчева

visibility 96

/ брой: 127

Накратко

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 127

Галактически кабинет

автор:Александър Симов

visibility 75

/ брой: 127

Посланията на Орбан в Москва

visibility 72

/ брой: 127

Нов сюжет за "Параграф" 22 "написа" вотът "2 в 1"

автор:Юлия Кулинска

visibility 82

/ брой: 127

Байдън задълбава кризата на „дълбоката държава“

автор:Юри Михалков

visibility 79

/ брой: 127

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ