22 Август 2024четвъртък15:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мила родино

Поклонение пред Ботев

Навършват се 140 години от героичния подвиг на Ботевата чета и 70 години от първия национален поход "По стъпките на Ботевата чета"

/ брой: 6

автор:Петра Ташева

visibility 2076

Откакто се помня, съм закърмена с обич и почит към всичко Ботево от баща ми. И до днес виждам и чувам гласовете ни в нашите обичайни неделни утрини, когато, седнали около масата, прекарвахме чудни мигове. Докато мама ни приготвяше закуската, татко ни пееше детски песни, рецитираше ни стихове. Той имаше необикновено силна памет, помнеше всичките стихотворения и песни, на които са го учили в училище. Пък и нали е бил учителско дете и попски внук!
Като поотраснахме, започна да ни разказва интересни случки от нашата история. Любимият му поет и революционер беше Христо Ботев. Обичаше да ни рецитира стихотворенията му, пееше и песните по негови стихове, превърнали се в любими народни песни. Започваше тихичко да припява:

Кавал свири на поляна,
на поляна край горица,
млада, хубава Стояна 
търчи с менци за водица...

Щом татко запееше, веднага се присъединяваше и мама с хубавия си алтов глас. Ние отначало ги слушахме омагьосани от тяхното въодушевление, а сетне неуверено поемахме песента. Незабравими са спомените ми за тези наши "неделни утра", пълни с обич към всичко българско! 
И днес семействата се събират пак около масата, но най-често е включен телевизорът и го няма чарът от онова наше мило общуване, в което приказката, песента бяха главните герои. Те създаваха необикновено топла, интимна и запомняща се атмосфера, която остана в душите ни като незабравим спомен, за да ни грее през целия ни живот.
Тази година се навършват 140 години от героичния подвиг на Ботевата чета и за 70-и път ще има национален поход "По стъпките на Ботевата чета". Тези две годишнини ми припомниха как в началото на 50-те години на миналия век баща ми също участваше в този поход. Бяха години на чести пътешествия, организирани от дружествата на Българския туристически съюз. Мама и татко, като хиляди други българи, тръгваха с голям мерак. В семейния ни албум и до днес се пазят много снимки от тези техни поклонения пред Ботев - в някои участвахме и ние с брат ми.
Така с родителите ми бяхме на връх Ботев в Стара планина, на Мусала в Рила и къде ли още не. Времето беше трудно, напрегнато, тревожно, но над всичко стоеше огромната вяра в Ботевото начало!

 
Следовниците от БТС


Първият поход "По стъпките на Ботевата чета" е организиран от Българския туристически съюз (БТС) - институцията, свързана с името на Алеко Константинов. По инициатива на този голям български писател, юрист, общественик, демократ и запален пътешественик е организирано първото масово изкачване на Черни връх. С покана, публикувана в брой 99 от 23 август 1895 г. на  вестник "Знаме", Алеко Константинов се обръща към всички родолюбци, любители на красотите на българската природа, да се изкачат заедно на витошкия Черни връх. На 27 август същата година около 300 души слагат началото на организирания български туризъм. Но убийството на Алеко отлага създаването на Българския туристически съюз до 23 август 1899 г., когато е учредено това голямо, доброволно, независимо, непартийно, неправителствено сдружение.
И днес БТС е все тъй силна туристическа, културна, патриотична, екологична и благородна организация, която обединява в редиците си много родолюбиви български граждани.


Възторг и опиянение на Околчица

 
Спомням си как възторжено татко обяви вкъщи, че група от Дърводелското индустриално предприятие ще участва в похода по стъпките на Ботев. Той започна приготовлението си с голямо желание, защото сбъдваше една своя мечта - да види местата, по които е минал в последните си дни любимият му поет-революционер Христо Ботев!
Групата тръгна, а ние зачакахме завръщането на баща ми. Следяхме беглите информации за участниците в похода само по радиото - тогава нямаше нито телевизия, нито мобилни телефони. И ето, дойде мигът, когато татко се прибра - обгорял, сияещ, пълен с впечатления, които бързаше да сподели с нас.
Дори сега го виждам как е седнал на дивана в столовата, как се смее щастлив и описва похода с подробности: вървели в колона по един, преодолявали стръмнините, слънцето ги жарело здраво, тежка умора се опитвала да ги надвие... Той гордо се хвалеше, че издържал. 
Разказваше, че и дъжд ги валял, и вятър ги брулил, и спали на открито.
А за тържеството на връх Околчица, за митинга там говореше с възторг, с опиянение! И пак ни пя Ботевите песни, защото там всички са ги пели в един глас. Татко даже артистично се изправяше и казваше като Ботев поетичните слова на революционера от кораба "Радецки": "Тук аз съм капитанът, тук се слуша мойта воля!" 
Милият ми баща - той пръв ми предаде своето преклонение пред Ботев и пред неговото поетично и революционно дело, а аз по-късно се стремях да го предам като задължителна щафета на моите ученици. И сега си мисля, че там, отгоре, баща ми сигурно гледа как вече 70 години деца, млади и стари родолюбиви българи вървят по стъпките на Ботевата чета. Дано вечно да го има този поход, да я има тази безкрайна върволица, която е живото доказателство, че народът ни обича, люби и тачи незабравимия Христо Ботев и неговите 120 четници, тръгнали на смъртен бой за свободата на скъпото ни Отечество!             
                         

Славната чета на войводата

След 20 години почти половината работещи ще са на над 55 години

автор:Дума

visibility 657

/ брой: 160

България продължава да е в челните места по жертви на трафик

автор:Дума

visibility 644

/ брой: 160

Нова социална услуга разкриват в Разград

автор:Дума

visibility 630

/ брой: 160

ЕС започва да слага мито на украинския пчелен мед

автор:Дума

visibility 656

/ брой: 160

Шарка по овцете в Гърция близо до границата с България

автор:Дума

visibility 639

/ брой: 160

Собственият дом става недостижим за много европейци

автор:Дума

visibility 615

/ брой: 160

Строителството ни тръгна надолу, докато в ЕС расте

автор:Дума

visibility 617

/ брой: 160

Украйна предприе мащабно нападение срещу Москва

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 160

Кенеди-младши ще подкрепи Тръмп

автор:Дума

visibility 607

/ брой: 160

Путин посети Чечня

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 160

Венецуелският парламент бави закон "срещу фашизма“

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 160

Днешните 55 - вчерашните 30

автор:Аида Паникян

visibility 623

/ брой: 160

Крещящо лицемерие

автор:Велизар Енчев

visibility 739

/ брой: 160

Правните абсурди продължават

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 160

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ