22 Август 2024четвъртък15:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Големи хвалби, малка работа

Всеки гледа само себе си и гони собствения си интерес, а всички губим

/ брой: 3

автор:Петра Ташева

visibility 430

И откога ние, българите, станахме такива - само приказването ни голямо, а работата ни хем малка, хем некачествена! Оказва се,че е вярно старото правило: "Не вярвай на този, който сам се хвали!" Мъдрите хора казват: "Не го слушай какво говори, а го гледай какво прави!" И тези отдавнашни максими винаги са били в сила. Защото обикновено се хвали този, който и сам не си вярва, че е достоен.
Ние, българите, не сме били чак такива големи дърдорковци, но сега у нас приказливци под път и над път. Що реклами имаше за вида на софийския булевард "Витошка"! Е, много пари се изхарчиха, а малък е ефектът, защото там непрекъснато нещо се ремонтира. Сега скъпите плочи се чупели. Не само там. Режат се ленти, откриват се обекти, и много бързо след шумотевиците започват ремонтите. Така беше и с "Цариградско шосе", и с отсечките на прехвалените ни магистрали е пак същото. Сега се пропука и новопостроената автомагистрала "Марица". Дълбоки поражения има в аварийната отсечка - там, където натоварването е много малко, почти никакво.
Какво още ще се окаже, че е строено лошо - скоро ще разберем... Оказа се, че ние днес работим некачествено. Нали виждаме какво става по улиците, на които живеем. Всяка фирма си копае свои проходи и тунели - за вода едни, за електричество - други, за топлофикация - трети. И наоколо ни все разкопано, а след това фирмите не си довършват работата. След тях остават неоправени и улиците, и тротоарите. Лоши стопани и лоши изпълнители сме. Личи навсякъде, защото не поддържаме добър вид на селищата, в които живеем, не пазим чисто, не се грижим за красотата на местата, където работим.
И не само държавата ни е виновна. И ние допринасяме за лошия вид на селища и квартали. Липсва ни гражданско съзнание. Не ни достига човешка съвест, не работи чувството ни за хигиена и красота. Патриотизмът ни е само на думи. Всеки от нас трябва да чувства общото като свое, за което е длъжен да се грижи, а не само да го ползва.
Трябва да разберем, че всичко около нас е за нас и ние сме тези, които трябва да го пазим и да го поддържаме във вид, който да ни задоволява и радва. Улици, превозни средства, спирки на транспорта, обществени сгради - навсякъде си личи нашата немарливост и лошото ни стопанисване.
 Така нареченото "ново, демократично време"  бързо ни превърна само в консуматори и потребители. И малкото чувство на стопани, което имахме, и то изчезна. Станахме много бързо егоисти. Всеки гледа само себе си и гони собствения си интерес, а всички губим! Загубихме си грижовността за страната, която преди промяната нямаше такъв жалък и грозен вид. Отрекоха се бригадите, трудовите дни - били социалистически! Кой чисти, кой поддържа чистотата? Може ли един да чисти, а всички да мърсим?
Но явлението на много приказки и хвалби започва от управниците ни. Казано е - рибата се вмирисва от главата. То не бяха хвалби, то не бяха реклами - и собствени, и служебни, и партийни. Особено са силни тези явления преди избори. Големи приказки, големи хвалби, големи обещания. И за кратки мигове заживяваме само с мечтите. Но много бързо идва разочарованието.
И така - четвърт век, а крайните резултати - лоши! Всички станахме бърборковци, дето само приказват, а не изпълняват съвестно и качествено задълженията си. Доказателство за това е всичко, което излиза от ръцете ни. Ако стоките, които произвеждаме, са красиви, те са чупливи и нетрайни, или пък са скъпи и неконкурентни пред чуждите, и особено пред китайските. Защото почнахме да мислим само за бързи и лесни печалби. Тон в това направление ни дадоха отново нашите управници. Мнозина от тях бързо забогатяха, превърнаха се във феодали. Откъде се нароиха у нас толкова богаташи, толкова милионери? От много работа ли, от спестявания ли? Не, на всички ни е ясно, че държавата ни преди прехода с нашите общи усилия е била много по-богата. А сега е най-бедната в Европа, защото днес единици са хитреците и богатите, а мнозинството мизерстват. Но ако искаме да са коректни с нас, и ние трябва да сме изрядни във всичко, което правим и което произвеждаме. Дали някога ще станем добри работници и грижовни стопани?

След 20 години почти половината работещи ще са на над 55 години

автор:Дума

visibility 657

/ брой: 160

България продължава да е в челните места по жертви на трафик

автор:Дума

visibility 644

/ брой: 160

Нова социална услуга разкриват в Разград

автор:Дума

visibility 630

/ брой: 160

ЕС започва да слага мито на украинския пчелен мед

автор:Дума

visibility 656

/ брой: 160

Шарка по овцете в Гърция близо до границата с България

автор:Дума

visibility 639

/ брой: 160

Собственият дом става недостижим за много европейци

автор:Дума

visibility 615

/ брой: 160

Строителството ни тръгна надолу, докато в ЕС расте

автор:Дума

visibility 617

/ брой: 160

Украйна предприе мащабно нападение срещу Москва

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 160

Кенеди-младши ще подкрепи Тръмп

автор:Дума

visibility 607

/ брой: 160

Путин посети Чечня

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 160

Венецуелският парламент бави закон "срещу фашизма“

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 160

Днешните 55 - вчерашните 30

автор:Аида Паникян

visibility 623

/ брой: 160

Крещящо лицемерие

автор:Велизар Енчев

visibility 739

/ брой: 160

Правните абсурди продължават

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 160

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ