08 Юли 2024понеделник13:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Добив до 540 кг от декар зърно в Добричко

/ брой: 105

автор:Дума

visibility 1984

Среден добив пшеница за област Добрич от порядъка на 520-540 кг/дка, прогнозира професор Иван Киряков, който е ръководител на отдел "Селекция на зърнено-житни и бобови култури" в Добруджанския земеделски институт (ДЗИ). Той каза, че това е възможно при положение, че преди жътва не вали и температурите са високи. Професор Киряков определи тази стопанска година като тежка и изключително интересна от гледна точка на науката и на земеделските стопани.
"Не си спомням такава година. Октомври - сух, късни сеитби, късно поникване, края на ноември - малко дъжд, почти нямаше снежна покривка, януари - 10 литра на кв. м дъжд, февруари - суша, март - температура 27 градуса и в края паднаха дъждове. Добре, че през април започна да вали. Като цяло за област Добрич имаме късно поникване, посевите не братиха (фаза на образуване на допълнителни стъбла, наречени още братя - бел. ред.) добре. В сравнение с предходните две години посевите са малко по-редки", обясни той.
Киряков каза, че високите температури и засушаването в ранната пролет са довели до изкласяване около 10-20 април, което е много рано. "За радост, паднаха хубави дъждове и в момента състоянието на посевите е много добро", допълни професорът. Той прогнозира, че стартът на жътвата ще бъде около 25-27 юни. "Температурите са още ниски, а пшениците продължават да наливат. Всичко зависи от температурите и от това по време на жътвата да няма дъждове", каза още проф. Киряков.

53% не са чули за промени в Конституцията

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 127

Доброволци от Русе откриха „Пътека на авлигата“

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 127

Енергетиците станаха заложници на хаоса във властта

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 127

Предлагат по-висок таван на ваучерите за храна

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 127

Започват проверки на екскурзоводите

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 127

Започва ремонтът на Дунав мост

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 127

Лондон иска рестарт на диалога с ЕС

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 127

Французите гласуваха на втори тур

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 127

България и Китай стават все по-близки

автор:Таня Глухчева

visibility 96

/ брой: 127

Накратко

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 127

Галактически кабинет

автор:Александър Симов

visibility 75

/ брой: 127

Посланията на Орбан в Москва

visibility 72

/ брой: 127

Нов сюжет за "Параграф" 22 "написа" вотът "2 в 1"

автор:Юлия Кулинска

visibility 82

/ брой: 127

Байдън задълбава кризата на „дълбоката държава“

автор:Юри Михалков

visibility 79

/ брой: 127

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ