16 Октомври 2024сряда11:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Румъния осъмна с нови министри

Двама от старите си тръгнаха доброволно, отдават се на партийни дела

/ брой: 204

автор:Дума

visibility 247

Румънският президент Траян Бъсеску подписа указите за освобождаването на министрите на икономиката, финансите, труда, земеделието, комуникациите и транспорта. Държавният глава одобри и избраните за техни заместници. Новите министри положиха клетва в президентския дворец след среща с министър-председателя.
В четвъртък вечерта премиерът Емил Бок обяви официално, че министърът на икономиката Адриян Видян, на финансите Себастиан Владеску, на труда Михай Шейтан, на земеделието Михай Думитру, на комуникациите Гарбиев Санду и на транспорта Раду Берчяну ще бъдат заменени от Йон Аритон, Георге Йаломитиану, Йоан-Нелу Ботис, Валериу Табара, Валериан Време и Анка Боаджиу.
Промените в кабинета идват в особено труден момент - момент, в който Румъния продължава да изпитва големи трудности в излизането си от икономическата криза, безработицата расте, а бюджетният дефицит се разширява. Премиерът беше особено лаконичен в обясненията си на причините за решените рокади.
Сред новите министри се открояват Анка Боаджиу и Валериу Табара. Останалите четирима са по-скоро непознати досега лица. Боаджиу вече е била веднъж на предложения й сега пост, за период от няколко месеца, но е по-известна като министър по европейските въпроси в предприсъединителния период, преди влизането на Румъния в Европейския съюз. За предложения за министър на икономиката Йон Аритон се знае, че има проблеми с правосъдието. Бок обаче отказа да коментира този проблем.
Финансовият министър Себастиан Владеску определи решението да бъде сменен като "грешка" и подчерта, че премиерът няма в какво да го упрекне.
Досегашните министри на комуникациите и икономиката сами са пожелали да напуснат правителството, за да се фокусират върху работата си за управляващата Демократ-либерална партия. Те оглавяват въпросните министерства още в първия коалиционен кабинет на Бок, сформиран със социалдемократите след изборите през 2008 г.
Заместник-председателят на Демократ-либералната партия Йоан Олтян пръв заговори за евентуални промени в кабинета на 4 юни. Тогава той заяви, че премиерът Емил Бок трябва да направи реконструкция на кабинета, след като приведе в действия плана си за реформи. По-късно Олтян се отказа от думите си, като заяви, че промени или преструктуриране на правителството ще бъдат обсъждани само ако опозицията внесе искане за нов вот на недоверие.
Вотът на недоверие, внесен от опозицията заради планираните тежки съкращения на разходите, стана факт в средата на юни. Тогава правителството оцеля на косъм - срещу кабинета на премиера Емил Бок гласуваха 228 депутати, а за свалянето му трябваха 236.
Според Бок драстичното намаляване на разходите е необходимо, за да може страната да продължи да плаща пенсии и заплати в държавния сектор. Защитавайки проекта си за намаляване на заплатите на държавните служители с 25% и на пенсиите с 15%, както и на различните видове социални помощи, той увери, че тези съкращения са за предпочитане пред увеличаването на данъците, което беше предложено от Международния валутен фонд и подкрепено от опозицията.
Настоящото правителство, в което участват Демократ-либералната партия, Партията на унгарското малцинство и независими членове, е второто, което оглавява Емил Бок, след като в началото на октомври 2009 г. се разпадна коалицията между демократ-либерали и социалдемократи.

20% от фирмите ще съкращават персонал

автор:Дума

visibility 1026

/ брой: 196

Продават вносни млечни продукти за български

автор:Дума

visibility 787

/ брой: 196

Цените на горивата тръгнаха нагоре

автор:Дума

visibility 825

/ брой: 196

"Хизбула" удари военна база на Израел

автор:Дума

visibility 976

/ брой: 196

Засилва се мигрантският поток към Гърция

автор:Дума

visibility 1129

/ брой: 196

Социалдемократите печелят изборите в Литва

автор:Дума

visibility 1150

/ брой: 196

Задържаха въоръжен мъж край митинг на Тръмп

автор:Дума

visibility 953

/ брой: 196

Клокочещото безумие

автор:Александър Симов

visibility 1207

/ брой: 196

Разграден двор

автор:Мая Йовановска

visibility 1232

/ брой: 196

Държавата повече не може да бъде поставяна на пауза

автор:Мая Йовановска

visibility 1276

/ брой: 196

Датата - 15.10.2024 г.

автор:Дума

visibility 983

/ брой: 196

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ