16 Октомври 2024сряда11:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Референдумът в Молдова се провали

Бившият президент Владимир Воронин призова народа да не гласува

/ брой: 205

автор:Дума

visibility 290

Референдумът в Молдова за промяна в конституцията, която да позволи президентът да бъде избиран пряко от народа, е невалиден заради ниската избирателна активност, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на данни, публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.
Според последните данни на ЦИК в гласуването са участвали 30,98 процента от имащите право на глас, а за да бъде признат за валиден референдумът, са необходими най-малко 33,33 процента.
Изпълняващият длъжността президент на Молдова Михай Гимпу обвини опозицията и разединението на управляващата коалиция за ниската активност на избирателите. В навечерието на референдума бившият президент Владимир Воронин призова гражданите да си останат вкъщи и да не участват в гласуването.
По данни на екзит-полове 89,2 процента от лицата, участвали в гласуването, са подкрепили промяна в конституцията, която да позволи президентът да бъде избиран от народа чрез пряко гласуване.
Референдумът предвижда директен национален вот да замени настоящата система за избор на президент с мнозинство от 61 гласа от 101-местния парламент. Настоящата четирипартийна коалиция, която е на власт от юли 2009 г., контролира 53 места, а опозиционната Комунистическа партия - останалите 47 места, напомня ДПА.
Управляващата прозападна коалиция се надяваше чрез този референдум да сложи край на продължителната политическа криза. От 18 месеца Молдова няма постоянен президент, тъй като четирипартийната правителствена коалиция Съюз за европейска интеграция не може да събере достатъчно гласове в парламента, за да бъде избран нов държавен глава. Понастоящем и.д. президент е председателят на парламента Михай Гимпу. Ако референдумът е успешен, главни конкуренти в президентските избори ще бъдат премиерът Влад Филат и левият Мариан Лупу, посочва Ройтерс.
В случай на неуспех на референдума коалицията ще трябва да реши какви крачки да предприема по-нататък. Премиерът Влад Филат заяви, че провал на референдума означава разпускане на парламента и свикване на нови парламентарни избори. И. д. президент Михай Гимпу обаче, който е от друга партия от коалицията, заяви в навечерието на референдума, че няма да разпусне парламента, ако референдумът се окаже невалиден.
Над 250 международни наблюдатели, включително от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), са присъствали на референдума.
Молдова има 3,5 милионно население. Средният доход е 270 долара месечно, а над 430 000 души работят в чужбина, за да помагат на семействата си, посочва Ройтерс.
 

20% от фирмите ще съкращават персонал

автор:Дума

visibility 1028

/ брой: 196

Продават вносни млечни продукти за български

автор:Дума

visibility 788

/ брой: 196

Цените на горивата тръгнаха нагоре

автор:Дума

visibility 828

/ брой: 196

Снимка на деня - 16.10.2024 г.

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 197

"Хизбула" удари военна база на Израел

автор:Дума

visibility 979

/ брой: 196

Засилва се мигрантският поток към Гърция

автор:Дума

visibility 1130

/ брой: 196

Социалдемократите печелят изборите в Литва

автор:Дума

visibility 1151

/ брой: 196

Клокочещото безумие

автор:Александър Симов

visibility 1209

/ брой: 196

Разграден двор

автор:Мая Йовановска

visibility 1233

/ брой: 196

Държавата повече не може да бъде поставяна на пауза

автор:Мая Йовановска

visibility 1278

/ брой: 196

Датата - 15.10.2024 г.

автор:Дума

visibility 986

/ брой: 196

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ