14 Юли 2024неделя06:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Заради наркопоправката:

Искат оставките на гербаджиите, чиновниците невинни

Докладът на проверяващата комисия е готов, Мая Манолова внася алтернативен

/ брой: 159

автор:Дума

visibility 944

Оставките на депутатите от ГЕРБ Светлин Танчев - шеф на парламентарната комисия по европейски въпроси, и Пламен Цеков - зам.-председател на здравната комисия, бяха поискани вчера официално. Това стана, след като бе изготвен окончателно докладът на временната комисия, проверяваща скандала със станалата известна като поправката "Мери Джейн", публикувана в "Държавен вестник" и либерализираща рекламата на наркотични вещества. Председателят на проверяващата комисия Румен Иванов от ГЕРБ заяви, че очаква провинилите се депутати да вземат решение и да си подадат оставките. Висшият партиен орган на ГЕРБ очаква оставките от миналата седмица. Ако все пак те не се съобразят с "препоръката", има процедура парламентарната им група да поиска отстраняването им и тя ще бъде задействана, обеща Иванов.
Междувременно зам.-председателят на проверяващата комисия Мая Манолова от КБ заяви, че ще внесе алтернативен на внесения вчера в деловодството на парламента документ. Манолова подозира намесата на високопоставено лице от ГЕРБ за скандалната поправка. Тя се аргументира с това, че липсва едно звено, което да свърже депутата Пламен Цеков с депутата Светлин Танчев, които изведнъж се оказва, че са действали съвършено случайно, независимо един от друг. "Как така двамата едновременно правят една и съща грешка", попита Манолова. Шефът на комисията Румен Иванов обаче отговори лаконично на въпроса кого би могла да обслужи скандалната поправка: "Една такава поправка би могла да обслужва търговци на определени стоки." Иванов каза и че не може да се установи дали лобистката поправка е била прокарана със знанието на Цецка Цачева и подалия оставка Лъчезар Иванов.
Парламентарните чиновници - шефката на стенографите Виолета Тасева, и на отдел "Финални законови текстове" Елена Коцева, бяха оневинени. В доклада липсва и текст, указващ вината на съветника в отдел "Пленарни заседания" Стефан Катев, въпреки че социалистите обвиниха именно него, че заедно с депутата Светлин Танчев обикаляли с листче от кабинет на кабинет, настоявайки да се промени законовият текст, публикуван вече в "Държавен вестник".
За да няма повече такива случаи, в доклада се предлагат да бъдат направени промени в правилника за дейността на Народното събрание и в Закона за "Държавен вестник". Скандалът избухна, след като в пленарна зала бе гласуван прочетен текст от Пламен Цеков, който не е минал през ресорната комисия. След това той бе коригиран и във вече публикувания дни по-рано текст в "Държавен вестник".

Левицата: Прокурор да провери лобистите

БСП ще изготви списък с всички депутати лобисти, като сред тях ще бъдат Лъчезар Иванов, Пламен Цеков, Светлин Танчев. Имената им първо ще бъдат дадени на етичната комисия в парламента, обяви депутатът от Коалиция за България Антон Кутев. Той призова тримата народни избраници сами да се откажат от имунитета си, за да може прокурор да провери деянията им. При Лъчезар Иванов става въпрос за търговия с влияние, което е член по Наказателния кодекс, а при другите двама - Танчев и Цеков, става дума дори за нарушение на конституцията, категорични са социалистите. Искра Фидосова ще влезе категорично в списъка с лобисти, защото нейният интерес в Закона за нотариусите е напълно безспорен, добави той.

Танчев бил изкупителна жертва

Аз излизам изкупителната жертва, заяви Светлин Танчев, който се бил водил единствено по правилника на НС. "Не бих искал да виня служителите, да прехвърлям топката, но за мен си има правилник - аз отивам, сигнализирам на тях, те дори не би трябвало да гледат аз какво съм написал, а да чуят записа и това, което е било на записа, да се сведе до председателката или до главния секретар и оттам по веригата, каза Танчев. Пламен Цеков пък обяви, че е готов да седне на детектора на лъжата.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ