По-малко и по-скъпо винено грозде тази година
/ брой: 133
По-скъпо и по-малко винено грозде прогнозират производители. Шарена е картината в страната по отношение на винените лозя. На места все още има валежи, в други райони сушата вече владее насажденията.
"Година е доста динамична от гледна точка на метеорологични условия. Започнахме с една слаба зима, почти без никакви валежи, нямаше влагозапасеност в почвата. Пролетта беше с изключително много проливни дъждове, на места имаше градушки, а сега има огромна суша, която не знаем с какво да я преборим", обясни пред agri.bg Атанас Василев, председател на Националното сдружение на българските лозари (НСБЛ).
По думите му, лозите са под стрес и поради факта, че през тази година заради времето вегетацията се е изместила с три седмици напред и процесите трябва да се случват много по-бързо от нормалното.
"За същото време лозата трябва да извърши много повече функции и да изхрани плода, защото температурите са такива. Лозата е под стрес и когато няма влага в почвата и няма минерали, които да се наливат в гроздето, количеството му ще е много по-малко", допълни Василев.
Според него през настоящата година промени се налагат и в растителната защита в лозята.
"Свидетели сме на много болести, които преди 5-6 години ги нямаше, сега има нападения на различни насекоми. На много хора се налага да пръскат с инсектициди, което не е най-добрата борба. В лозята започнеш ли да използваш инсектициди, убиваш както вредните, така и полезните насекоми, които помагат за опрашването”, допълни лозарят.
По думите му, решение в много отношения е осигуряването на напояване на лозовите масиви. Проблемът обаче идва с липсата на достатъчно вода, на която да могат да разчитат земеделците. Поради тази причина и секторът трудно може да се бори с конкуренцията на пазара, смята председателят на НСБЛ.
"Със сигурност тази година ще по-слаба. Първо, имаше на определени места слани, после имаше градушки. Фактор е и засушаването в момента. Очаквам доста по-ниски добиви и по-висока цена на килограм грозде. Но тъй като е много рано и докато реколтата не мине през кантара, не е сигурно", допълни Василев.