12 Юли 2024петък20:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка БТА

"Булгаргаз" иска да предоговори споразумението с "Боташ"

Държавният доставчик е спрял да плаща на турската компания

/ брой: 131

автор:Дума

visibility 523

"Булгаргаз" е изпратил официално предложение до "Боташ" за предоговаряне на споразумението между двете компании за достъп до терминали за втечнен газ и пренос. Към писмото е приложен проект на допълнително споразумение. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в парламента. По думите му проектът съдържа предложение за изменение, съобразено с текущите пазарни цени на предоставените от "Боташ" услуги в региона.
Малинов уточни, че в предложението на "Булгаргаз" до "Боташ" е предвидена оптимизация на резервирания капацитет, намаляване на цените за заплащаната услуга, структуриране на ценообразуването на постоянни и променливи компоненти на заплащане, възможност за едностранно прекратяване на споразумението от страна на "Булгаргаз", както и прехвърлянето на правата на трети страни в пълен обем. Малинов се надява процесът по предоговаряне да завърши до края на юли.
В писмото българският обществен доставчик "Булгаргаз" е уведомил "Боташ", че при сегашните финансови условия на споразумението не е в състояние да продължава да изпълнява своите финансови ангажименти и този капацитет, който е резервиран. Поради тази причина дължимите плащания за юли не са извършени, добави служебният министър на енергетиката. Той посочи, че над 2 млн. мегаватчаса природен газ, които са собственост на "Булгаргаз", се съхраняват в момента в Турция.
До юли българският обществен доставчик е изплащал договорения капацитет съгласно споразумението. За юни е заплатено с 12 млн. лева по-малко съгласно отстъпка, направена от турската компания, докато за юли българското дружество не е изплатило нищо поради невъзможност. По досега действащия договор "Булгаргаз"е длъжен да плаща по 500 хил. долара на ден за капацитет, който не използва.
"Булгаргаз" иска да се намалят количества, както и таксата за комплексната услуга, която в момента е над 9 долара за мегаватчас, разделяне на цената на постоянна и променлива, промяна на клаузата за разваляне на споразумението и това да може да става едностранно, както и нова клауза за официално предоставяне на правото на "Булгаргаз" да прехвърля на други търговци правата за доставки по споразумението, което е със срок до 2036 г. За съкращаване на периода на резервиране на капацитет не се говори.
Тези стъпки се предприемат, след като и вторият опит за продажба на капацитета на "Булгаргаз" на турските терминали пропадна. Причината е прекалено високата цена на услугата, договорена между "Булгаргаз" и "Боташ" в края на 2022 г. при съвършено различни условия и цени на газовия пазар.
В момента при положение, че на гръцкия терминал Ревитуса има свободни капацитети, цените са значително по-ниски от тези по споразумението с "Боташ" и съоръжението е по-близо да България, търговците нямат интерес да ползват договорката на "Булгаргаз".

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 249

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 266

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 256

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ