07 Август 2024сряда11:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Екогласност" уличи гербаджия в измами по САПАРД

Хората от Монтана искат намесата на ОЛАФ и Европейската комисия

/ брой: 176

автор:Дума

visibility 460

Фирма на депутат от ГЕРБ работи без комплексно разрешително и нарушава хигиената в санитарно-защитна зона в Монтана. Това твърдят в отворено писмо от Националното движение "Екогласност" и Гражданското движение "Културно-историческо наследство и мемориални паметници". Декларацията им е изпратена до главния прокурор Борис Велчев, парламентарната комисия за борба с корупцията, до Инспектората на МОСВ, до Генералните дирекции "Здравеопазване и потребители" и "Околна среда" на ЕК и до ОЛАФ.
Според авторите на сигнала на 15 юли 2010 г. Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана писмено е отказала да предостави по Закона за достъп до обществена информация решението по издаване на комплексно разрешително за фирма "Игал" ООД, гр. Монтана, собственост на депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов. Става дума за птицекомбинат в града, който изхвърля опасни замърсители с животински отпадъци. Обектът е финансиран по програма САПАРД на ЕС, а бенефициенти са фирми "Игал" ООД и "Гала" ООД на Димитър Аврамов, уточняват еколозите. Те са разбрали, че всъщност разрешителното е било отказано на фирмата още през февруари, но тя продължава да работи безнаказано въпреки това.
"Безрезултатни се оказаха изпратените от нас 5 сигнала, документални снимки за незаконосъобразното разположение в селищната среда на Монтана и доказателства за опасни замърсявания с животински отпадъци от два птицекомбината - единият на подсъдимия олигарх Христо Ковачки, и другият - на депутата от управляващата партия ГЕРБ Димитър Аврамов", пишат жалбоподателите.
В писмото се съобщава и за извършени нарушения от кмета на Монтана Златко Живков, издал разрешение за строеж и за въвеждане в експлоатация в един и същи ден. Авторите настояват МОСВ да наложи парични санкции на депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов и на кмета на Монтана Златко Живков.
От "Екогласност" настояват комисията за борба с корупцията да разгледа "конфликта на интереси и нанасяните вреди от депутата на ГЕРБ Димитър Аврамов за здравето и безопасността на хората от Монтана, както и за умишлените му документни измами за скриване нарушаването на санитарно-защитната зона на селищната среда, в проектите при кандидатстване и получаване на финансиране по САПАРД".
 "Като представители на засегнатата общественост по Конвенцията за достъпа до информация (Конвенция от Орхус) ние протестираме, защитавайки здравето и безопасността на хората, почвата, въздуха, водата и социално-икономическите условия за населението, срещу безхаберието на българските власти", пише в отвореното писмо.
 

184 млн. лева за заплати във вузовете

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 149

Протест срещу липсата на вода в с. Майско

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 149

Осем пъти повече коли върнати от преглед

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 149

НКЖИ с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 149

Иран прави коалиция срещу Израел

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 149

САЩ осуетили покушение срещу Путин и Белоусов

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 149

70 евродепутати не искат Унгария в Шенген

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 149

Нова Зеландия отменя зелени политики

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 149

Лекари като таксиджии

автор:Аида Паникян

visibility 12

/ брой: 149

Велико самочувствие

visibility 16

/ брой: 149

Опасният Зеленски

автор:Юри Михалков

visibility 16

/ брой: 149

Глобален срив на фондовите пазари

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ