17 Юли 2024сряда16:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Двойни стандарти

/ брой: 18

автор:Мая Йовановска

visibility 1134

Мая ЙОВАНОВСКА


Не беше отдавна, така че помним. КОВИД-19 удари доста сектори от икономиката, но, безспорно, най-гласовити бяха ресторантьорите. Вратите на телевизионните студия бяха широко отворени за тях и ката сутрин от някой екран блестеше шефът на браншовата им организация, екзотичният Ричард Алибегов. Същият беше правилно ориентиран, тичкаше след Бащицата и след като двамата заедно пиха кафе или ядоха пържоли (все едно), кръчмарите удариха кьоравото. Оказаха се галеници по отношение на КОВИД-подпомагането. Включително се уредиха с намален ДДС, което, на всичкото отгоре, беше изцяло в тяхна полза. Сиреч цените на манджите не бяха намалени и разликата отиде в техните джобове. Къде у нас сте видели търговец да се мине! И така Борисов награди с 9% ДДС един от най-сивите сектори в държавата (по данни на НАП, достигащ на места 80%), което уж беше временно, ама продължава да функционира. Но не е луд, който яде баницата, а който му я дава...

Същото лице продължава да се вихри по телевизионните канали. Поводът - раздумка в телевизора на тема: предложението бакшишът да се легализира и да бъде облаган с данък. Било възможно, разсъждава той, но, "когато държавата наложи законово всички, които влизат в заведенията, да дават 10%". А защо не 20-30 или направо 50%? Пък как досега не сте турили задължителна такса стол! 

Едва ли в бранша не си дават сметка, че високата инфлация изсмуква до шушка и малкото средства, които получават хората под формата на заплати. И когато няма за хляб, за ресторант съвсем няма да има. Всъщност кръчмарският синдикалист казва цитираните по-горе думи, за да подчертае колко глупава е идеята за облагане на бакшишите. Според него те твърдо трябва да останат необлагаеми. И правилно, дават ли ти - вземай.

Не е проблемът в облагането на бакшиша, а в това къде е държавата, без значение кой я представлява в даден момент. И защо продължава да има двойни стандарти.

Чуждите инвестиции намаляха с 62%

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 134

НАП засякла само 255 кешови плащания над 10 000 лв.

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 134

Възраждат идеята "донос-бонус"

автор:Дума

visibility 715

/ брой: 134

Европейският парламент се събра на първа сесия

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 134

Тръмп избра сенатор за вицепрезидент

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 134

Пожари бушуват на Балканите

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 134

Накратко

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 134

Касапи на Конституцията

автор:Александър Симов

visibility 633

/ брой: 134

За нуждата от ТЕЦ-ове

visibility 382

/ брой: 134

Глад за медицински сестри

автор:Аида Паникян

visibility 351

/ брой: 134

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ