18 Август 2024неделя13:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СНИМКА: БТА

Честваме успението на свети Йоан Рилски Чудотворец

автор:Дума

visibility 259

На 18 август  Православната Църква чества успението на Свети Преподобни Йоан (Иван) Рилски Чудотворец. Най-великият духовен закрилник и небесен покровител на България и Балканския полуостров.

Свети Преподобни Йоан Рилски Чудотворец е роден през 876 година в село Скрино което е разположено в Осоговската планина край река Струма. Бил съвременник на цар Борис Михаил Покръстител на България и на неговия син Владимир, цар Симеон Велики и неговия син цар Петър Български. От дете в душата на Йоан започнала да се развива и крепне вярата в Господ Бог Иисус Христос и е приел Светото Кръщение във вярата в Единния Господ Бог Спасителя Наш. Благодатната светлина на християнството се разливала навред по родната земя. Започнали да строят църкви и манастири из цяла България. След като е била въведена българската писменост в българските земи, новопостроени и осветени манастири и църкви станали не само огнища на религиозен живот, но книжовни и просветни средища. Вече юноша Иван закопнял да се посвети напълно в служение на Господ Бог и да изпълни съкровеното си желание в някоя светла обител да се отдаде на монашески живот на молитва и труд. След като напуснал своето родно село Иван постъпил в близкия манастир "Свети Димитър" под самия връх Руен. Тук той не само засилил своите заложби към духовно съзерцателен живот, но имал възможност да получи образование, да се научи на четмо и писмо, и да придобие знания от религиозните и богослужебни книги. Иван приел монашество с името Йоан, но не останал дълго време в манастира. Той имал влечение към уединен живот.

Свети Преподобни Йоан Рилски се подвизавал на много места, докато най-после се установил във великата рилска пустиня и основал Рилския манастир "Свети Преподобни Иван Рилски Чудотворец". Той е най-големият на Балканския полуостров и съществува вече над 1000 години. Свети Йоан Рилски Чудотворец е извършил много чудеса през живота си. Преди смъртта си той нахранил овчари и излекувал с молитвите си болен човек. Изцерил със своите молитви болни от различни болести. Опазил манастира си чрез своята благодатна сила. Преподобният Рилски светец бил посетен от цар Петър Български, но той отказал срещата и златните дарове на царя. Приел само плодовете и му изпратил своето завещание към българския народ. Починал на 18 август 946 година и бил погребан в притвора на църквата в каменна гробница, която е запазена и днес. През 980 година нетленните му мощи по негово откровение били открити и пренесени в град Средец (София). Това събитие днес съвпада с неговата канонизация. През 1183 година унгарският крал Белла Трети завоювал от византийците Средец и отнесъл мощите на Свети Преподобни Йоан в своята столица Остергом. След четири години той бил принуден да ги върне обратно от това място. В София нетленните мощи стояли по вече от 200 години в храм "Свети Великомъченик Георги Победоносец". 

На 1 юли църквата празнува връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилската обител. През 1195г. цар Иван Асен I тържествено ги пренася в столицата Търново. През 1469 г., след като получават разрешение от султана, монасите от Рилската обител донасят мощите на светеца от Велико Търново в основания от него Рилски манастир. И днес всеки вярващ може да целуне ръката на св. Йоан Рилски, чиито нетленни мощи се намират в специална ракла пред иконостаса в главната църква на манастира.

На 29 и 30 юли 2009г. на заседание на Свети Синод, Великотърновският митрополит Григорий измоли частица от мощите на Свети Йоан Рилски да бъдат предадени на старопрестолния град Велико Търново. Светите мощи са предадени лично от патриарх Максим и игумена на Рилски манастир - епископ Евлогий. Мощите на Свети Йоан Рилски са посрещнати изключително тържествено с военни почести от множество вярващи християни в града.

В много манастири и катедрали и храмове се пазят осветени частици от нетлените мощи на Преподобния Рилски Светец и Чудотворец. 

 Днес по света, но най - много в България и на Балканския полуостров има много манастири, храмове, параклиси, училища, улици, жилищни квартали, болници и социални домове за стари хора, които носят името на Свети Преподобни Йоан Рилски Чудотворец.

1. Софийска духовна семинария "Св. Иван Рилски"

2. Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ в София

3. Основно училище "Св. Иван Рилски" в град Перник

4. Основно училище "Св. Иван Рилски" в град Хасково

5. 54 СОУ "Св.Иван Рилски" в град София

Празникът се отбелязва днес тържествено в Рилския манастир. По традиция беше отслужено всенощно бдение, което продължи до ранните часове на днешния ден. Българският патриарх Даниил оглави литургията в Рилския манастир.

Птицевъдите искат да се забрани вносът на украински яйца

автор:Дума

visibility 1359

/ брой: 156

Доган по документи се разделя с ТЕЦ "Варна"

автор:Дума

visibility 1551

/ брой: 156

Производствените цени в селското стопанство спадат

автор:Дума

visibility 1253

/ брой: 156

Украйна може да се откаже от ядрени ни реактори

автор:Дума

visibility 1340

/ брой: 156

Съединените щати не са световен полицай

автор:Дума

visibility 1469

/ брой: 156

Жалба в Гърция за пожара до границата

автор:Дума

visibility 1547

/ брой: 156

Нови версии за атаките срещу "Северен поток"

автор:Дума

visibility 1461

/ брой: 156

Ни чул, ни видял

автор:Аида Паникян

visibility 3689

/ брой: 156

Политически цайтнот

visibility 2829

/ брой: 156

Пропадането на Източна Европа

автор:Боян Дуранкев

visibility 1822

/ брой: 156

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ