31 Август 2024събота01:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Репортаж

Да стоплим сърцата с вино и любов

Жизнерадостен празник събра в Сопот хора от цялата Пловдивска област

/ брой: 37

автор:Веселка Венкова

visibility 2016

Всяка втора събота на февруари на Манастирската поляна край обителта "Възнесение Господне" в 12-хилядния Сопот се провежда традиционният Старопланински събор. Вече има предложение "Да стоплим сърцата с вино и любов" да влезе в Националния културен календар. Слънчевата, но ветровита, събота събра край манастира хиляди гости от много пловдивски общини и кметовете на Павел баня, Обзор, Първомай, Калофер.
В полите на Стара планина ни посрещат пушек от дървени въглища и цвърчене на скара, на юг синее Средна гора. Стотици семейства, грабнали хартиен чувал с гориво и пликове с месце и хляб, са се разположили край набързо сковани дървени маси на открито и в палатки. Вино се лее като на празник, градусът на веселието расте, а на сцената вече са местните самодейци, подготвили 8-часова програма. С тежката дума на кмета Веселин Личев ентусиастите склонили да се изявяват само 5 часа. За да остане време и за гостите, дошли на веселието под наслов: "Ади с нас!" (намигване към световна спортна марка - бел.а.).
Първа излезе мъжката вокална група, която събираше местните данъци и такси в края на декември с необичайни "напомнителни" серенади. От срам сопотненци молеха кмета да не ги посещават гласовитите им съграждани и общината набързо  напълни хазната. Последваха ги вокална група "Веселяци" и танцовият ансамбъл на Народно читалище "Иван Вазов". Дебют имаха най-младите танцьори от Професионалната гимназия по машиностроене и хранително-вкусова промишленост "Ген. Владимир Заимов". Жеко Стоянов от Бургас нажежи страстите с руски песни, облечен в автентична морска униформа, а оркестър "Марица" весели дълго чинно насядалите край сцената. Игривите звуци огласяха огромната Манастирска поляна, вдъхновила литературния патриарх Иван Вазов за много от произведенията му.
Още преди 12 на обед се бяха събрали близо 2000 души. Половината от гостите са пловдивчани, беше ги изброил вече кметът. Наоколо нямаше педя място за паркиране, а прииждаха сборяни за традиционните конкурси - за вазовски мустак, за виден сопотски зет, за бяло и червено вино и два вида ракии - анасонлийка и любимата СеГеРе (сопотска гроздова ракия - бел.а.), за най-добър текст, посветен на виното и любовта. 31 сопотненци са донесли винени мостри, но ракиджиите счупиха рекорда - 72-ма били участници в надпреварата за най-качествена огнена течност. Които не бяха успели да се поместят в регламента на конкурса, разливаха домашните "проби" на приятели и гости.
Мустакът на местния акушер-гинеколог д-р Стефан Анастасов се оказа без конкуренция, а лекарят шегаджия направи няколко почетни обиколки, окичен с медала, на който пишеше "Вазовски мустак, община Сопот, 2011". Отвсякъде се радваха на типичното украшение за мъжкото лице, което Анастасов отглежда от гимназията. Успял да го съхрани дори в казармата, където бръснели новобранците до блясък.
Как е практиката в Сопот, питам доктора. "Ние сме уникална община - с условия и възможности за професионално израстване, а и моята специалност е такава, че без работа няма да остана", смее се акушер-гинекологът. "Познавам хората от региона и от липса на пациенти не мога да се оплача." За д-р Анастасов участието в уникалния конкурс е израз на патриотизъм - тук съм се родил, израсъл, тук живея и работя и най-добре се зареждам с енергия в Сопот, признава той.
Кметът Личев специално отличи и най-младото семейство - Минчеви, сключило граждански брак в Сопот на 15 декември м.г. За цветята и подаръците излезе само младоженката, защото Веско вече бил на мисия. Личев беше особено горд със спонсорите на празника, напълнили пликове с вкусни месни продукти за призьорите в конкурсите. Един след друг на сцената се заредиха най-добрите производители на СеГеРе и местна анасонлийка.  Сред майсторите на сопотската анасонлийка второ място спечели миловидната блондинка Гинка Анкова, която гордо позира с почетния си диплом.
При белите вина сопотненци за пръв път решили да пренебрегнат изтънчения вкус на професионалните дегустатори и допуснали на конкурса вина в отелова жилка. Само да им замирише на отел, декласират виното, но според нас това е професионално изкривяване, отсече закачливо кметът и зачете списъка с майсторите на местни вина. Всеки втори обясняваше на публиката, че доброто вино се прави с любов и търпение, а първенецът при червените вина Христо Христов, обявен за най-добър местен производител, увери множеството: "Такъв празник, такова състезание може да се организира само в община Сопот - никъде другаде, обиколил съм цяла Европа."
Сред гостите на Старопланинския събор открих албански гражданин с български корени, учи магистратура по специалността международни отношения в Пловдивския университет. "Дошъл съм на българския празник Трифон Зарезан, за да пожелая на всички българи здраве", обясни Ерлин Аго, чиито прародители и по двете линии са етнически българи от Корча. Според него българите сме добри и гостоприемни хора. Разбрал, че съм от ДУМА, Ерлин гордо ми обяснява, че от две години е член на Албанската социалистическа партия - подал документи през една ваканция и е щастлив, че, макар и студент в България, са го приели.
Преваля два след обед, децата се тълпят вече пред захарния памук, слънцето е понапекло и пъстри черги са осеяли поляната. Тържеството на сопотненци е в разгара си...


Народните танци са неизменна част от празника


Всички заедно на обща празнична трапеза

Еврото идва у нас най-рано през 2026 г.

автор:Дума

visibility 587

/ брой: 166

Данъчни проверяват българи със скъпи имоти

автор:Дума

visibility 584

/ брой: 166

Павел Дуров пуснат под гаранция

автор:Дума

visibility 711

/ брой: 166

Мицкоски разчита на диалог със София

автор:Дума

visibility 656

/ брой: 166

„Татнефт“ дава петрол на Унгария и Словакия

автор:Дума

visibility 607

/ брой: 166

Накратко

автор:Дума

visibility 919

/ брой: 166

Да спасим БСП от хаоса

visibility 742

/ брой: 166

Българският Сорос

автор:Иван Генов

visibility 846

/ брой: 166

Престъпно

visibility 924

/ брой: 166

Фейсбук е налагал цензура по време на пандемията

автор:Дума

visibility 639

/ брой: 166

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ