20 Юни 2024четвъртък02:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Потвърди се, че вляво без БСП не може – време е за консолидация

Зафиров: Ако някой си мисли, че БСП е отслабена и сега ще стане лесна плячка, да знае - няма да бъде допуснато

Чакаме и тези, които твърдяха, че Нинова е пречката – ако това е била реалната причина, а не амбициите им да оглавят партията

автор:Дума

visibility 2224

„Ако можем да направим извод от тези избори, е че се потвърди това, което ние дълго повтаряхме и в кампанията, и преди това - че нищо в лявото не може да се случи без БСП. Видяхте какви са резултатите на партиите и коалициите, които претендираха да са представители на лявото, те са пренебрежимо малки. И оттук нататък трябва да е ясно, че наистина трябва да се върви към обединение, около БСП”. 

Това заяви зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров пред Нова тази сутрин. 

„Обясняваха ни, че едва ли не Нинова е спирачка на този процес, ето – Корнелия Нинова си подаде оставката, сега да видим това ли е била реалната причина или по-скоро амбициите на някои други хора да оглавят БСП”, добави Атанас Зафиров, но преди това заяви: 

„Най-напред  искам да благодаря на всички наши членове, симпатизанти щабове, който безкористно и честно работиха в тази кампания, те не заслужават този резултат и аз се надявам, че ние оттук нататък ще покажем волята БСП да укрепне”. 

Зам.-председателят на социалистическата партия бе категоричен, че политически грешки в кампанита, както и грешни политики в работата на парламентарната група на „БСП за България” в последното Народно събрание не са допуснати. И по думите му – причините, защо въпреки това БСП губи гласове, са комлексни.  

„Не само ние губим гласове. Това, разбира се не е оправдание, при нас тези процеси, като че ли са по видими. Но в крайна сметка и затова се взимат тези мерки”, заяви Зафиров и се обърна към водещите: 

„Аз разбирам интереса, но дайте да погледнем и другите партии - там оставки няма, всичко е фиксирано в БСП. Нали всички искаха оставка – ето има оставка. Дайте да говорми оттук нататък какво за необходимите действия”, посочи социалистът.

Той подчерта, че честен разговор за това предстои да се проведе на заседанието на Националния съвет на БСП и в отговор на въпросите за оставката на председателя на БСП подчерта: „Оставката на Корнелия Нинова е реален акт, поемане на отговорност за изключително слабите, или както ги определи самата тя – катастрофални резултати на партията, разбиране за тежката ситуация в която се намира партията и необходимостта да бъдат предприети мерки. Смятам, че това е нормалното поведение на всеки един лидер на партия, която е загубила изборите”, каза зам.-председателят на БСП. 

По думите му следва нормалната процедура, разписана в Устава на БСП - един от заместниците довършва мандата пълен отчетно-изборен цикъл. „Ще продължа до края на мандата да участвам в това ръководство, да работя, така че преходът към следващото да е плавен, без трусове – БСП да има тази сила и легитимност, каквато очакват всички нейни избиратели”, заяви Атанас Зафиров. 

„Кой как ще се връща си е негово лично решение – но съм дълбоко убеден, че следващото ръководство на партията, в това число и временното, което ще ръководи БСП няколко месеца – трябва да подаде ръка активно на всички, които по една или друга причина не са участвали в дейността на партията. БСП се намира в труден момент – необходима е консолидация, а не „нощ на дългите ножове”, каза социалистът и добави категорично: 

„Ако някой, обаче си въобразява, че БСП е отслабена и сега ще стане лесна плячка, ще го кажа ясно  – това няма да бъде допуснато”. 

„Има нездрави апетити, кръгове и среди, които много отдавна се опитват да овладеят БСП, да я превърнат в една послушна партия. Още веднъж ще кажа: Това няма да се случи. БСП няма да се разпадне на парчета – напротив, БСП ще си направи анализ, ще си вземе поука и ще върви значително по-мобилизирана и консолидирана. Разбира се, всеки, в това число и аз, който е участвал в ръководството на партията, носи своята отговорност, но няма да допусне БСП да бъде разпадната и овладяна”, категоричен бе зам.-председателят на БСП и на репликата на водещите за бъдеща президентска партия отговори:

„Възможно е да подкрепим кабинет, стига този кабинет да отговаря навижданията и жалоните, които БСП поставихме в предизборната кампания. Не знам дали сегашният кабинет е най-удачният пример, тъй като е ясно, че е доминиран в голяма степен от една политическа сила. Но, експертен кабинет, равноотдалечен от всички политически партии, с програма, с ясен времеви мандат - бихме подкрепили”, каза зам.-председателят на социалистите в разговора за таво какво ще е управлението след тези избори, като уточни: 

Казвам това с цялата условност, че решението ще бъде взето демократично и по Устав – от Националния съвет и парламентарната група”, каза зам.-председателят на БСП.

По думите му един такъв кабинет трябва да бъде подкрепян от всички политически сили. „Едни нови избори рискуват тотална делегитимация на парламетартаризма, рискуват да бъдат родени истински политически чудовища. На тези избори само го видяхме загатнато – на следващите има опасност да се родят”, заяви Атанас Зафиров.

 

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 375

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 353

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 392

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 338

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ