02 Юли 2024вторник17:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СНИМКА: БНТ

Токови удари тормозят кюстендилци

автор:Дума

visibility 559

Заради редовни токови удари, цяло село в кюстендилско не може да живее нормално. Ще бъдат ли взети мерки?

Токови удари и проблеми с електрозахранването в кюстендилското село Долна Гращица. За този проблем сигнализираха местните жители. Има ли нанесени щети и знаят ли се причините за проблемите в електрозахранването, провериха колегите от Благоевград. Чести прекъсвания и денонощия без електричество. Така жителите на кюстендилското село Долна Гращица описват живота си през последните месеци.

"Kупим хранителни продукти, сложим в хладилника, като няма ток като онзи ден 7 часа и всичко трябва да хвърляме вече", оплаква се Богомил Нищамски – жител на село Долна Гращица.

"Аз примерно отглеждам животни, от които произвеждам мляко и също така ми се разваля млякото. Изхвърлям. Последните два три дни също така, спря тока вечерта в 20 часа и дойде в 3:30 и сутринта отново спря в 9 и дойде към 2,3", разказва Радослав Спасов – земеделец в село Долна Гращица.

Въпреки множеството сигнали, които са подавали местните до електроразпределителното дружество, според тях мерки не се взимат. В един ден били подадени над 20 сигнала заради честите прекъсвания. Те били записани от дежурния диспечер и от там обещали да бъде изпратен авариен екип, който да реши проблема. Такъв обаче според хората така и не дошъл.

"Никой не обръща внимание да дойде да провери защо няма ток. Тук има една улица, където кабелите не се виждат от дървета, не идват да прочистят въобще", каза Богомил Нищамски – жител на село Долна Гращица.

"Агонията в Долна Гращица във връзка със захранването… датира от 2021 година. От тогава насам нищо не се случва. Положението е същото. Непрекъснати токови удари, липса на електрозахранване, непрочистени трасета. Моята молба е крайно време е да тръгнем да работим да имаме нормално електрозахранване", заяви Екатерина Николова – кмет на село Долна Гращица.

В писмо до БНТ от електроразпределителното дружество обслужващо Кюстендилска област казаха, че регистрираните прекъсвания на електрозахранването в населеното място са непланирани и се дължат на силните ветрове, лошите метеорологичния условия и оперативни превключвания. От там допълниха още, че редовно се правят просеки на мрежата, а обезопасяването на трасето ще продължи и занапред.

БНТ

Тръгват данъчни хайки по курортите на морето

автор:Дума

visibility 607

/ брой: 123

Всяка шеста фирма у нас е без дейност

автор:Дума

visibility 634

/ брой: 123

Новите ваучери за храна вече са електронни

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 123

Френските леви втори на вота

автор:Дума

visibility 581

/ брой: 123

Зеленски допусна преговори с Русия само с посредник

автор:Дума

visibility 649

/ брой: 123

Сърбия и Китай в режим на свободна търговия

автор:Дума

visibility 624

/ брой: 123

Накратко

автор:Дума

visibility 590

/ брой: 123

Френската изненада

автор:Александър Симов

visibility 675

/ брой: 123

И климатът раздели Европа*

visibility 696

/ брой: 123

Българската корозия

автор:Мартин Карбовски

visibility 624

/ брой: 123

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ