19 Юни 2024сряда22:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СНИМКА: НОВА ТВ

Силна буря удари Северна България, на места е обявено частично бедствено положение

автор:Дума

visibility 1536

Градушки и силни бури удариха няколко области в страната снощи. В Ловешка област са нанесени щети по инфраструктурата. В Шумен централните улици се превърнаха в реки. Сериозни поражения има и във Велико Търново, а кметът на общината свика кризисния щаб. Градушката в района е била с размера на орех. Сред най-пострадалите е районът на Арбанаси.

В Арбанаси нямаше ток за около 3 часа, предава БНТ. Десетки автомобили са потрошени, включително коли в голяма автокъща. Стихията отнесе и покрива на едно от училищата във Велико Търново - няма пострадали.

Много улици са отнесени, има и много паднали дървета. Движението по главния път към Русе беше затруднено, а градините на всички жители в района са абсолютно унищожени. Кризисният щаб ще оценява тепърва щетите.

"Централният корпус на училището, ламариненият покрив е обърнат, улуците ги няма. Екипи на училището обезопасяват района. За утре обявяваме неучебен ден - ще направим всичко необходимо, за да бъде демонтиран този опасен покрив", каза директорът на училище "Вела Благоева".

В ловешкото село Радювене ще бъде обявено частично бедствено положение след бурята, която отнесе покриви на къщи, пътна настилка и паднали дървета.

Проливният дъжд, примесен с градушка наводни улици, мазета и къщи в центъра на Ловеч. В областния град за 20 минути са паднали 25 литра на кв. метър дъжд. 

"Първо падна дъждът, след това беше примесен с градушка, нямаме щети по автомобилите. Най-пострадалото село отново е Радювене, това е близко село до Ловеч, на около 10 километра, което и при предходната буря на 3 юни пострада. Сега отново има паднали дървета, скъсани електропроводи, няколко покрива частично са разкрити. Все още няма ток. Смятам да обявя частично бедствено положение в това село, тъй като доста му се струпа. В Ловеч екипите реагираха бързо заедно с пожарната, с полицията. Имаше отцепени улици, няколко закъсали автомобила, единият от които доста пострадал, наводнен, но вече се нормализират нещата, тъй като екипите успяха да се справят", каза кметът на Ловеч Страцимир Петков.

Улиците в Шумен също се превърнаха в реки. Над 20 сигнала за наводнени помещения, изби, паднали дървета и клони и закъсали автомобили са получени в противопожарната служба.

Такси е било блокирано под мост. Наложило се е пътниците да газят в дълбоката вода, за да излязат от водния капан. Два автомобила са пропаднали в дупки в райони, където са се извършвали ремонтни дейности. Екипи на пожарната и полицията работят по подадените сигнали.

За градушка с големина на яйце сигнализираха и от Габрово, Сливен и Правец.

От 19:00 ч. до 21:00 ч. в звената на пожарната из страната са получили 41 сигнала за произшествия – главно за паднали клони и дървета и наводнени обекти. Най-много са сигналите от Велико Търново – 24, като щетите по покриви на къщи и автомобили са големи. В Ловеч са получили 3 сигнала, а в Сливен – 4, от които два са за наводнени улици.

Във Варна са 2 сигнала за паднали клони, в Ямбол – 6, а в Търговище – един. В Шумен също има паднало дърво.

ИЗТОЧНИК: offnews.bg

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 375

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 353

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 392

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 338

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ