Едно наум
Плодове и зеленчуци застилат пътя към... безсмъртието?
Полезните им свойства са доказани категорично, но е нужна много упоритост, за да се стигне до благоприятен лечебен ефект
/ брой: 160
Крушите са спасение при туберкулоза, ягодите спират инфаркта, ябълките ликвидират рака на дебелото черво, малините свалят високата температура и преборват възпалението на гърлото, пазят от бронхопневмония, грейпфрутът пречи на образуването на камъни в бъбреците, сините сливи раздвижват червата и предотвратяват запек, гроздето е цяр при болести на очите, ушите, черния дроб, черешите свалят наднормените килограми, динята понижава високото кръвно, портокалът лекува Алцхаймер, Паркинсон, холера, множествена склероза, боровинките премахват холестерола, захарта, забавят стареенето...
Боже, та ние ставаме безсмъртни!
Защото не само плодовете, но и зеленчуци като краставиците, доматите, чушките, зелето правят чудеса и всичко изглежда много лесно: достатъчно е да застелим пътя пред нас с плодове и зеленчуци и ето, че дошла вечната младост!
При това здравни предавания по телевизии, здравни списания, страници за здравето по вестниците се надпреварват да възхваляват вълшебните качества на всичко, що расте в природата, обявяват с категоричност, нетърпяща възражение, че то с един замах унищожава и най-тежки болести...
Изследванията на специалистите, правени години и десетилетия наред, наистина потвърждават:
х Къпините - заради съдържанието на калций, желязо, магнезий, витамин С, повишават съпротивителните сили на организма, помагат при анемия, атеросклероза, сърдечносъдови заболявания, действат затягащо и противовъзпалително.
х Мандарините съдържат калий, фолиева киселина, витамин С и Р и са твърде полезни при умора, високо кръвно, дизентерия, болести на стомаха и червата, кръвотечение. Унищожават бактериите във въздуха, подобряват обмяната на веществата.
х Пъпешите съдържат вещества, които изработват "хормона на щастието". Те имат слабително действие, изчистват и заздравяват кръвоносните съдове, полезни са при заболявания на бъбреците и черния дроб, при простуда и дори туберкулоза, подобряват състоянието на кожата, отстраняват дребни бръчки, петна и лунички, полезни са при малокръвие.
х Кивито, което може да се намери в почти всеки български магазин за плодове, съдържа 10 пъти(!) повече витамин С от лимона. Също много желязо, калий, калций, магнезий, натрий, целулоза. То е истински щит срещу грип, пневмония, простуда, анемия, заразни болести, тъй като рязко увеличава имунните сили. Възстановява организма бързо след тежки заболявания, след преумора, операция. "Изгаря" мастните плаки в артериите, враг е на тромбите. Раздвижва червата, регулира храносмилането.
х Прасковите дават енергия на жлъчката, полезни са за образуване на хемоглобин в червените кръвни клетки, а желязото в тях помага при анемия, укрепва защитните сили. Ценни са за сърдечносъдовата система, за работата на червата и черния дроб, засилват апетита. И за болни, и за здрави са важни 1 до 3 дни за разтоварване, като се ядат от 1 до 2,5 кг праскови дневно, разпределени на 5-6 приема.
Опъват кожата, заглаждат бръчките, дават свеж тен.
х Мангото влиза във всяка диета с плодове, защото съдържа витамин Е и В, натрий, бета каротин, също желязо, калций, калий, мед, магнезий. Едва ли ще повярвате, но то е най-употребяваният плод в света - 10 пъти повече от ябълките и 3 пъти - от бананите.
Нормализира кръвното, заздравява кръвоносните съдове, полезно е за бъбреците, стомаха, червата. Прави кожата еластична и гладка, засища и укрепва сърцето.
х Динята - заради фибрите, които съдържа, предпазва от рак на дебелото черво и ректума. Навремето прочутият румънски комик Мирча Кришан разказваше смешна история за краставицата, която съдържа 90 процента вода. Динята я бие - тя съдържа 92 процента, има пикочогонно действие, като помага при болки в далака, сваля кръвното, укрепва сърцето. Чудодейно средство е при анемии, а заради ниското съдържание на захароза е много подходяща за диабетици.
Също както прасковите, може да се използва за динена диета. Най-добрият вариант е в съчетание с бяло сирене.
х Малините - като чай, свалят висока температура и ликвидират възпалението на горните дихателни пътища. Регулират водния баланс в организма, храносмилането, понижават кръвната захар, помагат при анемия, чрез киселина в тях предпазват от рак. Тонизират, укрепват, свалят наднормено тегло, лекарство са при диабет и сърдечносъдови заболявания. Съдържат цял склад от микроелементи - калий, магнезий, фосфор, калций.
х Кайсиите са ефикасно лекарство при очни болести, при кокоша слепота и ечемик. Усилват паметта, дават бодрост и яснота на мисълта при умствен труд. Заради магнезия в тях свалят високо кръвно, полезни са при анемия. Успокояват стомаха и червата при възпаление. Дават добър резултат при сърдечна недостатъчност и аритмия, също и при лечение на рак. Препоръчват се на хора, които пушат или работят в среда на прах и пушек.
И т.н., и т.н.
Казано с две думи, накъдето да погледнем, накъдето да се обърнем, все естествени лекарства за всякакви болести. Нито ни трябват лекари, нито ни трябват аптеки!
Напоследък постоянно се говори и пише за зеления чай: лекувал рак, лекувал СПИН, лекувал туберкулоза, предпазвал от инфаркт, от инсулт, засилвал имунната система, помагал срещу стрес, освежавал мозъка, премахвал разширени вени, свалял високо кръвно, подмладявал бъбреци и черен дроб, проветрявал белите дробове, придавал полова мощ, премахвал бръчките и правел кожата еластична и гладка...
Чудо, чудо невиждано!
Чете човек, диви се и си казва: "Със зеления чай аз съм решил всичките си здравни проблеми. Я да изпия една чаша и следващите 200 години да си гледам кефа".
Само че специалистите са на по-друго мнение: "Да, определено е полезен, но трябва да изпиеш не една чаша, а едно море зелен чай, че тогава..."
Същото се отнася и за плодовете, и за зеленчуците: трябва да изядеш един бостан дини, едно лозе грозде, една градина домати, че тогава...