20 Юни 2024четвъртък02:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Консултант

Какъв кредит отпускат за жилище от 150 до 200 000 евро

Длъжници теглят по 10-15 бързи заема, които не могат да плащат, казва експерт

/ брой: 108

автор:Дума

visibility 1380

Моето очакване е, че до края на годината нивата на лихвите по кредитите ще се запазят или ако има промяна, тя ще е незначителна за съществуващи клиенти. Предложенията на банките към нови кредитополучатели ще се запазят на нивата, които са в момента, а те са много ниски. Мотивацията на клиентите да купят сега, защото не знаят какво ще се случи след влизането ни в еврозоната, също е водеща. Това каза в интервю за БТА Мария Петкова, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България (АКПБ).
Най-често цените на монолитен апартамент в София са около 150 000 - 200 000 евро, което предполага заем от порядъка на 120 000 - 160 000 евро.
Като цени на имотите наблюдаваме, че пазарът се успокоява. Фактор да се движи този пазар е и очакването за влизането ни в еврозоната. Такава обратна връзка получаваме от доста наши клиенти, които предполагат, че цените на недвижимите имоти вероятно ще продължат да се повишават. Затова темпът на кредитиране и купуване на имоти се задържа над очакванията, твърди тя.
По думите й много хора продължават да виждат в покупката на имот начин да запазят стойността на парите си от инфлацията. Когато имат известна сума пари и трябва да допълнят с кредит, за да се случи покупката, това движи и пазара.
Все пак от бранша отчитат забавяне на сделките като брой, което се усети още от миналата година, но като обем кредити нивото е същото, дори по-високо. Темата за прекомерното кредитиране се обсъжда отдавна в публичното пространство, но реално това не се случва. Смятам, че БНБ взема превантивни мерки и не очаквам, че ще се случи осезаемо ограничаване на кредитирането с оглед на новите мерки, коментира Петкова новите мерки на БНБ за отпускане на жилищни кредити.
По думите й тези мерки съществуваха и преди. Банките налагат своите рискови политики и изисквания към кредитополучателите, дори някъде по-рестриктивно в сравнение с изискванията на БНБ. След 2008-2009 година рисковите политики се промениха в посока консервативност. Изискванията за съотношение дълг - доход, за минимално самоучастие, за максимално финансиране според пазарните оценки на имотите, за максимална възраст на кредитополучателите, се движат в нормални граници, допълва експертът.
Според нея обявеното решение е по-скоро превантивно или ако от БНБ са видели малки отклонения при някои банки. Например, ако е нормално 50 процента съотношение дълг - доход, някъде да се допуска то да бъде 70 процента по преценка на съответната банка.
Банките научиха своя урок от кризата 2008-2009 година и сами си наложиха тези спирачки, като задължително самоучастие от 15-20 процента. Почти е невъзможно да се кредитира на 100 процента. Има дори банки, които изискват дългът да не надвишава 40 процента от дохода. Има изисквания за социален минимум, с който кредитополучателят трябва да си гарантира, че може да живее, след като си плати всички дългове, уточни председателят на Асоциацията на кредитните посредници в България.
Според нея притеснителното на пазара на кредити идва от така наречените бързи кредити, при отпускането на които тези изискания са по-либерални или изобщо не съществуват. Там е по-високият процент задлъжнялост, което няма общо с търговските банки. Има примери с длъжници с 10, 15 и повече бързи кредита, които трудно обслужват и теглят нов кредит, за да се обслужи предходния. При бързите кредити съответно по-високият риск се плаща с по-висока лихва, посочи Петкова.


Купувате ипотекиран имот?
Има рискове, но и плюсове

Има имоти, които често първоначално купувачите отбягват или реагират с недоверие, но това е просто социално предубеждение и липса на информираност. Всъщност този тип имоти са едни от най-изрядни и нещо повече, те са и тези, които понякога позволяват по-интересен коментар на цената. Това е така, защото става дума за ипотекираните имоти, обяснява Александър Гергов от „Антре”.
Ипотекиран имот е такъв, закупен с ипотечен кредит, който собственика погасява ежемесечно. Тъй като през последните години около 70% от имотите в София са закупени по този начин, то е нормално на имотния пазар да се предлагат и такива оферти.
Причините за продажба на ипотекиран имот може да са много, но винаги се намират няколко, които се продават заради финансово затруднение от страна на собственика. Ако причината е именно тази, то би следвало собственикът да цели по-бърза сделка.
Още по-интересно за купувача е, когато собственика вече не може да обслужва ипотеката. Тогава той разполага с около 90 дни за продажбата, преди банката да наложи възбрана и да прехвърли продажбата към частен съдебен изпълнител. И в двата случая - заради краткия срок, с който разполага собственикът, напрежението и водещата нужда от обезпечаване на задълженията по кредита, може да направи собственикът склонен на по-атрактивна за купувача отстъпка.
Естествено не става въпрос за “извиване” на ръце, което със сигурност няма да сработи. По-скоро за разумно разбиране нуждите на собственика и предложение с коментар според обстоятелствата. Какъв ще е този коментар и дали ще донесе желаната полза, зависи изцяло от ситуацията на собственика. Но при всички положения финансовата нужда и времевите обстоятелства дават предпоставка купувачът и личният му имотен консултант да демонстрират уменията си за водене на преговори.
Ключово е да се знае, че покупката на ипотекиран имот към банка не крие рискове за купувача, дори напротив - имотите с участие на банка са едни от документално най-изрядните. Процесът по придобиване също предполага всички налични възможности на пазара, а именно чрез:
- погасяване на кредита с ликвидни средства от страна на новия купувач;
- ипотечен кредит, тоест учредяване на нова ипотека върху имота на името на новия купувач и заличаване на старата;
- ипотекиране на друг имот и закупуването на желания;
Процесът естествено е малко по-дълъг и сложен, но заради участието на една или повече банки, сигурността по-сделката е оптимална.
Единствените спънки при подобни сделки може да са следните:
- голям интерес от пазара заради по-атрактивната цена, което да обезсмисли коментар по-цената и да провокира купувача към бързо вземане на решение;
- имотът да се даде на ЧСИ, което на свой ред да направи публичен търг. Този тип търговете често не са прозрачни и съответно имотите там по-често се придобиват от доверени лица;
- купувачът да отправи прекалено ниска оферта, която да обиди собственика и той да откаже да продължи преговорите.
В заключение покупката на ипотекиран имот е сигурна сделка, която може да се окаже и доста изгодна при правилно стечение на обстоятелствата. Естествено тези сделки са рядкост, но пък се отплащат. Ето защо, когато човек попадне на такъв имот, трябва да обмисли внимателно стратегията си и да я консултира с личния си брокер.

pariteni.bg

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 375

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 353

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 392

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 338

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ