19 Юли 2024петък15:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

По настояване на БСП:

Дават повече пари за пострадалите от пожарите

Нужни са спешни мерки в подкрепа на хората и сме готови да инициираме такива, заяви Атанас Зафиров

/ брой: 136

автор:Дума

visibility 521

По настояване на ПГ"БСП за България" бюджетната комисия се събра на извънредно спешно заседание и реши да бъдат осигурени средства от бюджета за всички претърпели щети от пожарите посредством преструктуриране на разходите. Процедурата за компенсация ще бъде разписана до ден-два, като ще се стъпи на вече познатите на общините процедури. Преди да се одобрят компенсациите обаче, първо следва да се направят оценки на щетите и да се предявят искания.
„Първа задача пред парламента и национално отговорните партии е проблемът с пожарите. Внесохме предложение за отпускане на допълнителни средства за закупуване на техника и компенсация на пострадалите“. Това заяви по-рано и. ф. председател на БСП Атанас Зафиров пред журналисти в парламента.  
Той обясни, че е провел няколко разговора с община Болярово и това, което държавата декларира като подкрепа, не отговаря съвсем на истината. „Нужни са спешни мерки в подкрепа на пострадалите хора и сме готови да инициираме такива. Това е най-важното за което трябва да говорим в момента“, категоричен е Зафиров.
Той призоваваме министъра на регионалното развитие да изпълни поетите ангажименти и да осигури средства по подписаните договори, а където няма подписани такива, това да стане в спешен порядък“, каза той и допълни, че това са основните теми, както и мандатът, но той е пряко свързан с тях.
Междувременно стана ясно, че пострадалите при пожарите ще получат по 1578 лв. първоначална помощ . Тази сума ще бъде за покриване на внезапно възникнали нужди вследствие на пожара и погубеното имущество и ще бъде изплатена незабавно след подаване на молба в Агенция „Социално подпомагане“.
Хората, пострадали при пожарите, ще могат да подадат документи и пред Общината за помощ от 2500 лв. по фонд „Социална закрила“. Относно семействата, останали без дом, те ще могат да кандидатстват за помощ и по фонд „Бедствия и аварии" за сума до 4000 лв., но едва след като пожарите бъдат потушени. За хората, на които това е единствено жилище, има вариант да се търсят места за временно настаняване в рамките на общината.
В най-засегнатото от огнената стихия село Воден ситуацията е сравнително спокойна. След първоначалната евакуация на жителите, включително 29 души от Дома за възрастни хора в селото, част от тях са върнати, а останалите без дом са подслонени при близки. По първоначална информация са изгорели около 35 къщи. Няма информация за бедстващи хора, осигурена е била храна и вода. Взети са превантивни мерки и по отношение на газокомпресорната станция „Странджа”, която се намира в село Горска поляна.
Междувременно нов пожар избухна вчера в община Свиленград. Частичното бедствено положение за община Калояново, което беше обявено във връзка с пожара край селата Песнопой и Иван Вазово, е удължено.  Повече от 300 души и два хеликоптера от Чехия се  включиха вчера в гасенето там. ДУМА припомня, че пожарът край село Отец Паисиево избухна на 16 юли. Около 30 къщи в двете вилни зони на селото изгоряха, а 15 души бяха евакуирани. Изгоряха 9000 декара горски масиви и равнинни площи.
Двадесет пожарни коли и оборудвани екипи, пристигнаха от Турция помагат в борбата с огнената стихия.

Фон дер Лайен остава начело на Еврокомисията

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 136

Стармър иска затопляне на отношенията с ЕС

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 136

Байдън се оттегля, ако лекарите преценят

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 136

Накратко

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 136

Нормално?

автор:Мая Йовановска

visibility 273

/ брой: 136

За добруването на Родината

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 136

11-ата кинообиколка на света започва през август

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 136

Жълтите павета не горят, нали?!

автор:Мартин Карбовски

visibility 288

/ брой: 136

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ