23 Август 2024петък17:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Обединената левица: Ще предложим спешни мерки за решаване на водната криза в страната

Екологичното образование да се интегрира в учебниците, заявиха младежите от левицата

автор:Дума

visibility 596

С конструктивен тон и заряд премина първото събиране на работната група по предизборната платформа на партиите от обединената левица за екология.

Дискусията бе развита в няколко плана. Както бе отбелязано от Емил Георгиев, ПК Екогласност, в центъра на тази триада, левицата поставя човека, хората. "В центъра на природата е човекът. Това трябва да е основният принцип на една истинска левица." 

Представителите на левите партии се обединиха в необходимостта от конкретни, ясни, работещи мерки, които да решават реални проблеми, с ясното разбиране за сложността на тези процеси.

Те изтъкнаха важността на политиките по околна среда, които са всепроникващи за останалите сектори и на които през годините не бе поставен достатъчен акцент.

"Проблемите за чистотата на въздуха, опазването на биологичното разнообразие, засушаване, безводие, управление на водния ресурс като цяло, отпадъци, кръгова икономика и всички останали трябва да бъдат не само ясно развити, но и очертани в конкретни регионални специфики", заявиха Антон Кръстев и Воислав Тодоров от Изправи се, България. 

Голямо внимание бе обърнато на водната криза в страната, в резултат на засушаването, високите температури и големите водни загуби заради старите водопреносни мрежи и напоителни системи. Работната група по екология на обединената левица се зае да предостави спешни мерки за разрешение на този голям проблем, засегнал над 300 населени места в страната.

Според Момчил Неков освен на околната среда и земеделието, енергетиката, транспортът, градската среда, индустрията и здравеопазването също трябва да бъдат очертани от екологосъобразни и устойчиви политики. 

Участващите се обединиха и в разбирането, че в едно бъдещо ляво управление конфликтите и напреженията между отделните сектори и министерства трябва да бъдат преодолени, като основен фактор за тези негативни практики са корпоративните и корупционни интереси, олигархични претенции и неспазване на законодателството. 

Основна тема беше и ролята на експертността и иновациите като фактор на устойчиво управление на околната среда. Бяха дадени конкретни примери в тази посока от Леночка Ангелова от ПДС и Димитър Илиев от ПП МИР. В развитието на първоначалната дискусия отново се постави въпроса за социалната и политическа отговорност, ангажимента към гражданите и избирателите и необходимостта на практическо разрешаване на конкретните екологични проблеми, което за Полина Джоргова от Екогласност е основната роля на една лява политика.

Не на последно място, според Красимира Йовкова от БСП – младежи е и ролята на младежката общност в екологичните проблеми и тяхното разрешаване, като освен поставените до момента теми, задължително трябва да се обърне внимание на екологичното образование и възпитание и интеграцията му в системата на образование и учебни програми.

Бяха дадени десетки конкретни примери за лоши екологични практики, както и в дискусионен режим конкретни предложения за тяхното решение.

Работната група по екология ще продължи интензивно своите срещи, като си постави за цел да изготви амбициозна и интересна за всички платформа по опазването на българската природа и свързването и с икономическото развитиена страната и социалните ползи за гражданите.

НАП подсеща за пропуски в декларациите

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 161

Над 8 млн. нови банкноти в обращение за 3 месеца

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 161

Газохранилищата на Европа запълнени на 90% предсрочно

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 161

Британското МВР с нови мерки за нелегалната миграция

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 161

Бум на домашното насилие в Испания

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 161

САЩ налагат нови санкции на Венецуела

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 161

Много баби, хилаво дете

автор:Мая Йовановска

visibility 242

/ брой: 161

Крайно време

автор:Владимир Николов

visibility 227

/ брой: 161

Едно време

/ брой: 161

Десният трезвеник и БСП

автор:Александър Симов

visibility 259

/ брой: 161

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ