07 Ноември 2024четвъртък20:43 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък времето ще се задържи предимно слънчево. В по-голямата част от страната ще е почти тихо, в източните райони със слаб вятър от североизток. Сутрин на места в низините и котловините видимостта ще е намалена. Минималните температури ще бъдат между минус 3° и 2°, а максималните между 11° и 16°. В петък времето ще се задържи предимно слънчево. В по-голямата част от страната ще е почти тихо, в източните райони със слаб вятър от североизток. Сутрин на места в низините и котловините видимостта ще е намалена. Минималните температури ще бъдат между минус 3° и 2°, а максималните между 11° и 16°.

Шест прости правила да съхраним храната по празниците

/ брой: 299

автор:Дума

visibility 1639

Прясното месо може да се съхранява в полиетиленов плик от 3 до 5 дни в хладилник, а после - във фризер, препоръчва проф. д-р инж. Димитър Хаджикинов от Университета по хранителни технологии в Пловдив.
Замразяването е най-добър метод за консервиране на храната през зимата в сравнение с другите способи като осоляване, затваряне в буркани и т.н.  При замразяване се запазват голяма част от витамините й. От друга страна замразяването няма ефекта на стерилизацията и не унищожава микроорганизмите, а само спира развитието им.
Ябълки, поставени между зеленчуците, забавя процеса на развалянето им. Но трябва да се има предвид и факта, че ябълките и то най-вече повредените и развалени, синтезират етилен, който стимулира бързото узряване на другите плодове и зеленчуци, с което те също стават податливи на развала. Затова не бива да оставяме продължително време бананите до ябълките.
Ядките са добър източник на ненаситени мазнини и витамини, но е задължително да се съхраняват в непрозрачна опаковка, на сухо и прохладно място и най-добре е да са в трипластови плътни пакетчета, каквито се произвеждат у нас - те им осигуряват максимална защита, категоричен е проф. Хаджикинов. Високата влажност, температура и светлината са предпоставка за гранясването на мазнините в тях.
Не е желателно повторното използване на пластмасови опаковки, останали от храни и напитки. При измиване на пластмасови бутилки или кутии за еднократна употреба абразивните гъби или твърдите четки набраздяват повърхността им и така се създават условия за задържане и развитие на различни микроорганизми.

 

"ЛУКойл" продава "Нефтохим" на катарско-британски консорциум

автор:Дума

visibility 808

/ брой: 213

Продажбите на злато у нас са се увеличили с 64%

автор:Дума

visibility 813

/ брой: 213

Над 320 млн. лв. дължи държавата на граждани и фирми

автор:Дума

visibility 711

/ брой: 213

Общини получиха 107 млн. лв. за улично осветление

автор:Дума

visibility 784

/ брой: 213

Доналд Тръмп се завръща в Белия дом

автор:Дума

visibility 850

/ брой: 213

Доналд Тръмп спечели президентските избори

автор:Дума

visibility 838

/ брой: 213

Поздравленията заваляха, Путин се въздържа

автор:Дума

visibility 812

/ брой: 213

Републиканците завладяха Сената

автор:Дума

visibility 731

/ брой: 213

Президент на мира?

автор:Юри Михалков

visibility 789

/ брой: 213

Академик по избори

автор:Александър Симов

visibility 795

/ брой: 213

Хем боли, хем сърби

автор:Мая Йовановска

visibility 729

/ брой: 213

БСП е микросвят, отражение на прехода

visibility 714

/ брой: 213

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ