25 Юли 2024четвъртък02:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Еврокомисията:

Планът за действие срещу корупцията не работи

Без намесата на ЕК напредъкът на България би бил невъзможен, мониторингът ще продължи, категорични са комисарите

/ брой: 165

автор:Дума

visibility 1178

Планът за действие срещу корупцията в България не работи. Това е един от изводите в доклада на Европейската комисия за напредъка на България, представен вчера от говорителя на комисията Марк Грей. Все още не е започнало ефективното изпълнение на новата национална стратегия за противодействие на корупцията, която беше приета през ноември 2009 г., се констатира в документа. Там се допълва, че прилагането на закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси не е достатъчно ефективно. Недостатъците в прилагането на процедурите за обществените поръчки са широко разпространени, категорични са от ЕК. Основната препоръка е, че България трябва да създаде специална независима комисия за защита срещу конфликт на интереси.
Предоставените от страната данни за първата година от прилагането на закона за предотвратяване на конфликт на интереси сочат, че малко случаи са били установени или наказани, отбелязва докладът. В Брюксел са разочаровани, че България все още не е изпълнила препоръките на Комисията за укрепване на инспекторатите и не е постигнала резултати при укрепването на регионалните съвети за борба с корупцията. От ЕК смятат, че има много сериозни слабости при прилагането на законодателството за обществените поръчки. Нередностите достигат почти 100% при мащабни проекти за публични инфраструктури, за които органите са задължени да извършват предварителен контрол, се казва в доклада.
От Брюксел констатират някои управленски недомислици на сегашното правителство. Капацитетът на административните органи за даване на консултации относно процедурите за обществени поръчки и за извършване на проверки е недостатъчен. Капацитетът на Агенцията за държавна финансова инспекция беше значително намален, в резултат на което тя е извършила последващи проверки на едва 12% от всички публични търгове през 2009 г., се казва в официалния документ.
В доклада има остри критики и срещу съдебната власт. Комисията констатира нежелание на прокуратурата да започне разследвания въз основа на очевидни сигнали и да води сложни разследвания, които отнемат време. Заключението е, че в прокуратурата се забелязва очевидна липса на инициатива. В съда често се оказва, че съблюдаването на формални и въпреки това ограничителни критерии често е по-важно от качеството на доказателствата, е оценката на ЕК.
В доклада са разписани доста препоръки към реформите в полицията. Според еврокомисарите трябва да се увеличи капацитетът на съвместните екипи по организираната престъпност. На второ място те настояват да се разширят правомощията им, в които да бъдат включени всички случаи, свързани с организираната престъпност, както и да се приобщи комисията "Кушлев". Еврокомисията смята, че е необходимо да се усъвършенства законодателството за отнемане на имущество, като се следват принципът на гражданска конфискация, която не се основава на присъда, и препоръките на Венецианската комисия към Съвета на Европа.
Нужно е да се подобри професионалната практика на полицията, прокуратурата и съдилищата, за което ще бъде необходимо външно съдействие, подчерта Марк Грей. Без ЕК и мониторинговият механизъм напредъкът в България и Румъния не би бил възможен, продължи той. На журналистически въпрос докога комисията ще продължи този механизъм, Грей заяви: "Мисля, че вие знаете много добре какво бе постигнато като споразумение, както и за механизма, който няма времева рамка. Ние винаги сме смятали, че предпазната клауза не е непременно в интерес на ЕС."
Грей обтекаемо коментира темата за създаването на спецсъдилища у нас. Комисията разглеждала с интерес изявленията, които се правят по този въпрос.

Глобалният Юг аплодира Китай

автор:Дума

visibility 338

3000 престъпления на ден срещу жени

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 139

Словакия получи от САЩ два Ф-16

автор:Дума

visibility 479

/ брой: 139

14 палестински фракции се споразумяха в Китай

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 139

Унищожител и гробар

автор:Александър Симов

visibility 538

/ брой: 139

Светът пак е Олимпиада

автор:Марин Милашки

visibility 501

/ брой: 139

Напразни надежди

автор:Евгени Гаврилов

visibility 523

/ брой: 139

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ