19 Юни 2024сряда23:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимки Георги Нуцов

Таланти

Габровските гласчета само с първи места

Моята идея бе да изградим приятелство и да станем голямо семейство, защото по-лесно се постигат успехите, казва ръководителката Стефка Стоева

/ брой: 101

автор:Надежда Ушева

visibility 4127

"Габровски гласчета" не спират да участват от конкурс на конкурс и да славят родния си град Габрово, завоювайки първите места и престижните отличия. Скоро се завърнаха с високи призове от Детския фолклорен конкурс "Диньо Маринов" във Варна и от XIV Национален шампионат по фолклор "Евро фолк 2024" във Велико Търново. Там талантите участваха в четири категории. Те бяха отличени със златен медал за дуета Пресиана Найденова и Виктория Дангова; златен медал за малък хор, златен медал за трио в състав Виктория Димова, Пресиана Найденова и Виктория Дангова; златен медал за голям хор и номинация за "Златен Орфей". Носители са и на златен медал от Световната купа по фолклор.
Детската фолклорна формация е създадена през 2017 г. с ръководител Стефка Стоева. ДУМА се свърза с нея, за да научи повече за младите надежди и музикалната школа "Габровски гласчета" при Народно читалище "Габрово-2002".  

"Всичко започна от идеята на Мария Христова, която беше диригент на фолклорна формация "Габровски гласове" - бивши певици на ликвидирания ни фолклорен ансамбъл "Габрово". В спонтанен разговор тя ми предложи да направим детска група, за да има приемственост на големите певици с малките. Тогава работех в детска градина като помощник възпитател и имах възможност да пея на децата народни песни. Откривах пеещи гласчета, благодарение на директорката, която ме насърчаваше", разказва Стефка Стоева, възпитаничка на Музикалното училище в Котел, специалност "Гъдулка". Тя признава, че много обича децата и че е щастлива да може да пее с тях в детската градина. По думите й по това време детските заведения участват в песенни конкурси и тя обучава и подкрепя децата, тъй като дълги години се занимава с фолклор. Така идеята на Мария Христова придобива "плът и кръв", като НЧ "Габрово-2002" приютява "Габровски гласчета" и застава неотлъчно зад формацията. "Тук е мястото многократно да благодаря на читалище "Габрово-2002", което сърцато прегърна идеята и стъпка по стъпка започнаха да се случват нещата много добре", отбелязва Стоева.
Постепенно се увеличава и съставът на гласчетата. В момента са 37 деца - на възраст от 4 до 17-годишни, които се обучават в индивидуално и хорово изпълнение на народни песни основно от Северняшката фолклорна област. С предизвикателство правят разходка в изучаване на песни и от другите фолклорни области, което е предпоставка за приемственост с Формацията "Габровски гласове".

Репетициите са два пъти в седмицата по един час на двата хора - по-малкия (на най-малките) и по-големия. Песните, които изпълняват хорово децата, са тригласни или четиригласни. Понякога по-големите си харесват заглавия и предлагат на госпожата да ги пеят. "Какво по-хубаво от това да не се занимават само с телефоните си, а да търсят и да слушат народни песни. Често идват при мен и ми казват: "Искаш ли да направим тази песен? Много е хубава!" Младежите в днешно време имат по-различни интереси и са малко тези, които се занимават с фолклор, но, Слава богу, ги има", посочва Стефка Стоева. А как ги намира? - чудя се аз.
До ден-днешен не съм правила реклама на състава и не се е налагало да ходя и да търся деца по градини и училища, разказва тя. Те сами ме откриват, идват при мен в читалището. Изнасяме много концерти и покрай тях се разчуваме. Участваме в програми пред разнообразна публика заедно и с другите състави в читалището, където има и балет.
Водят децата си при мен. Питат ме можем ли да ги запишем? Не ги прослушвам и не ги изпитвам, защото още са малки. Голям стрес е за тях. С времето сами показват дали могат да пеят или не. Макар че много малко деца ми се е случвало да не могат да пеят интонационно стабилно, повечето пропяват с времето. Други пък се отказват, защото предпочитат балета, например, обяснява бившата възпитателка, която сега работи само в читалището като организатор и се занимава с децата и с групата на татковците.
Тя решава да създаде мъжки състав в читалището, в който включва и сина си. Наистина стана много оригинално и забавно, вече имаме и мъжка фолклорна формация, която се казва "Габровлии", споделя с гордост Стоева. Тя допълва, че е сбъднала и мечтата си всички да бъдат като голямо семейство, защото така по-лесно се работи, ходи се по фестивали и се постигат успехите. "Дори когато едно дете се явява индивидуално на конкурс, всички останали го подкрепят. Моята идея беше първо да се изгради приятелството, което в момента смея да твърдя, че го има. Големите да помагат на малките, а малките да слушат големите. Важен фактор да се случват нещата са и възрастните, на които горещо благодаря! Родители се запознават с родители, изградиха се приятелски отношения между тях. Общуваме и се забавляваме заедно, ходим даже и по лагери дружно", разказва вокалната педагожка, която определено дава път на младите в професията. И пояснява:
"Иван Димов, който е мой ученик от "Габровски гласчета", учи музикална педагогика във Великотърновския университет. Той ми е помощник, когато има възможност - помага. В негово лице виждам човека, който ще ме наследи. Даже мога да го похваля, че тази година триото ми изпълни негова песен. Тя е габровска, на която той направи аранжимент. Така че вече имаме песен на Иван Димов, която изпълняваме и е наградена с първо място от фолклорния конкурс "Диньо Маринов" във Варна (за който ДУМА писа)", посочва ръководителката на "Габровски гласчета", която отлично подготвя децата за фестивали. Но, когато Иван е с нея, го оставя да навлезе в материята - да разпява хора, да има практика, да обгрижва малките деца... Незаменим е. "Той ми е дясната ръка" - категорична е госпожата. И разказва с усмивка за още един случай.

"Преди година читалището кандидатства по проект към общината за майсторски клас и бях избрала изпълнителят да бъде млад човек - Петър Кирилов. Той да води майсторския клас. Показахме, че и младите хора, занимавайки се с фолклорното изкуство, могат да имат големи успехи. Той вече журира конкурси. Читалището се движи в правилната посока, предоставяйки шанс на начинаещите да се доказват. Това е пример за децата, че българският фолклор си струва, че е прекрасен и силно въздействащ!"
Габровските гласчета покоряват върхове от множество надпревари. Блестящо представяне имат на балканския шампионат "Евро фолк - жива вода, 2023" в Хисаря, където вземат една от големите награди - професионален видеоклип, в момента вървят три клипа на гласчетата по Евро фолк тв. Силно участие миналата година правят и в Пордим във форума "От извора на Севера", откъдето се връщат с голямата награда на кмета. Много вълнуващо, защото Ваня Монева е председател на журито и е възхитена - децата са малки, а пеят обработен фолклор! Те печелят и голямото отличие на кмета на Велико Търново, след изявата им в "Насред мегдана в Арбанаси". И на "Орфеево изворче" в Стара Загора се открояват със завидни постижения. В Националния детско-юношески конкурс "Песенна дъга над Кутев" в Котел бе най-сладкото ми "браво", защото беше от моите прекрасни учители! - допълва с възторг и признателност ръководителката на габровските таланти Стефка Стоева.

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 375

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 353

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 392

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 338

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ