Аперитив от мляко
/ брой: 232
Наскоро гледах телевизионен репортаж за наш фермер, който отглежда крави високо горе в Средна гора. Някой му казал, че може да се произвежда алкохолно питие от мляко. Изобретателният фермер дълго се трудил и накрая успял. От прясно издоено мляко с добавка на малко захар и мравчена киселина чрез двойно преваряване в казана за варене на ракия добил 40-градусово питие. Прозрачно, пивко, меко, без мирис и цвят и не съдържало никакъв метилов алкохол. Фермерът го нарича "млечно уиски" и има желание да го патентова. Нали знаете: "Беден човек - жив дявол!" Йордан Радичков казваше, че "от зор човек и птичка става".
Заглождиха ме обаче едни въпроси. У нас селското стопанство и животновъдството вече едва креят. Ядем почти всичко вносно - дори лук, чесън, картофи. А в близкия до нас зеленчуков магазин се продаваха в найлонови пликчета коприва и рукола от Гърция! За млякото и млечните произведения да не говорим! Отдавна забравихме вкуса на истинското кисело мляко, на сиренето и на кашкавала, които сега без вкус гонят баснословни цени! И месото, и пилетата приличат на пластмаса. Ще станем скоро съвсем "пластмасови".
Нашите фермери протестират заради ниските изкупни цени на месото, на млякото. Не получават навреме и достатъчно субсидии за фермите си. Животните искат храна, те не могат да им я осигурят и са принудени да ги ликвидират. А какво гъсто и вкусно е млякото от кравите, отглеждани в нашите планини! Развъдиха си сега кози - те са по-леки за отглеждане. Казват, че когато у един народ се размножат стадата от кози, това е сигурният признак, че този народ е БЕДЕН.
Ако нашият изобретател патентова алкохолното си млечно питие, разбира се, че повечето фермери ще предпочитат да правят от млякото "уиски", защото ще е по-доходно, няма да го дават за жълти стотинки. А обикновените хора ще си пасат гръцка и италианска салата, ще готвят гръцка коприва с китайски лук и виетнамски чесън! Да ни е сладко!