12 Юли 2024петък12:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акценти

За секретната "индикативност"

Главчев поема политически ангажимент, че България ще се изръси с поне 157 млн. лв

/ брой: 129

visibility 1494

Димитър Стоянов


Г-н Главчев, набеден от премъдрите конституционни реформи, за служебен премиер, казал пред медиите, че в българската позиция за Срещата на върха на НАТО е посочена сумата от 80 млн. евро, като помощ за Украйна, но тя била индикативна (ориентировъчна) и трябвало след това да се гласува от Народното събрание. Демек, може и да не мине на гласуване в поредното кратко Народно събрание.
Г-н Главчев пропусна да спомене, че комай тази сума е минималният ангажимент, който страната ни трябва да поеме (оттам и нейната „индикативност”). Тоест, може да се наложи помощта да е по-голяма. Колко по-голяма – ще видим.
Та значи отива нашичкият във Вашингтон, поема политически ангажимент, че България ще се изръси с поне 157 млн. лв, без да има одобрение от парламента. Нали, много обичаме да напомняме, че живеем в парламентарна република, та да напомня и аз.
За тези, които ще кажат, че 157 млн. не били чак толкова много – нека погледнат колко е тазгодишния бюджет на Министерството на младежта и спорта. Ми, по-малък е.
И бюджетът на Министерството на електронното управление е по-малък, и този на Министерство на туризма и прочее. Така, че сумата е осезаема на фона на държавния бюджет.
Не било „кеш”, рече бившия началник по партийна линия на г-н Главчев. За щастие, и в кюлчета не е! Както се изказа Борисов - отива за закупуване на оръжие за Украйна за "постигане на мир". Сериозно?!
Г-н служебният премиер отиде още по-далеч във фарса, като каза, че тези пари, които той се ангажира да даде на Украйна, щели да ни бъдат върнати. И как ще се върнат, от кой фонд, от коя държава ще ги вземат, за да ни ги върнат? И ако някоя друга държава ще ни ги връща, защо въобще ги даваме ние, а не те? Въпроси много, ясни и честни отговори няма да има.
Да се върнем на Борисов, който рече, че "даваме старото ненужно съветско оборудване", а "България получавала пари за него". Типичният стил на Борисов – прави от оловото – злато. Така де, за ненужно старо въоръжение, някой му плаща скъпо и прескъпо. Ама точно тъй ли е, няма кой да се интересува впоследствие. Важното е да се изкажем и безкритично да ни цитират.
Но, как стана така, че това оръжие е ненужно? Дали българинът го интересува как в момент на война до нашите граници, изведнъж в България се появи толкова много излишно оръжие? Накупили сме толкова много ново въоръжение, че имаме да предоставяме (разбирай подаряваме) старо? А дано, ама не баш.
През 2020 г. след проведен Стратегически преглед на отбраната бяха определени военновременни формирования с необходимата военна техника, които бяха внесени за утвърждаване от 49-то Народно събрание. Тогава нямаше излишна военна техника.
Днес, когато войната е на прага на държавата ни, без да е завършен новият Стратегически преглед на отбраната, бе утвърден нов списък с военновременни формирования, след което се оказа, че имаме много техника с "отпаднала необходимост". Всеки интелигентен българин може да се сети как е станала тази еквилибристика и защо е направена - за да се покажем, че сме евроатлантици, но по делянпеевски тертип.
Както казват, хартията търпи всичко, но трябва ли ние българите да търпим подобни лъжи?!
И за финал, още нещо – буквално до вчера се късаха ризи и се обясняваше, че нашата позиция е суперсекретна и нямало как да се обяви публично.
Днес вече започнаха да признават какви ангажименти се поемат от името на България. Внезапно разсекретихме позицията или...?

Фейсбук

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 66

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 84

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 81

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ