20 Юни 2024четвъртък02:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Прераства ли украинската война в световна?

/ брой: 113

visibility 643

Марио ГАЛИЧ (Загреб, Хърватия)

След началото на руската агресия срещу Украйна през февруари 2022 г. Западът постави няколко „червени линии“ пред Русия, за да гарантира, че войната няма да се разпространи извън границите на Украйна. Досега много от тези линии бяха прегазени.
Една от онези "червени линии", които все още се поддържат, беше искането на Киев НАТО да въведе забранена за полети зона над Украйна и нейното налагане да се извършва от бойни самолети на НАТО. Вместо това западните съюзници започнаха да доставят на Украйна най-съвременни противовъздушни системи, предназначени да спрат руските атаки с крилати и балистични ракети.
Ако не беше замразяването на американската помощ от републиканците в Камарата на представителите, този подход би бил доста ефективен. Прекъсването на доставката на управляемите ракети „Земя-Въздух“ отслаби отбранителните сили на Украйна, а през последните месеци руските удари отново се превърнаха в смъртоносни. Но това ще бъде спряно много скоро с нови доставки.

Не толкова отдавна една от "червените линии" бе доставката на танкове. Берлин категорично отказа не само да изпрати „Леопард“, но и попречи на други да го доставят. Под нарастващ натиск Берлин се съгласи при условието Вашингтон също да даде танковете „Абрамс“. В крайна сметка западните танкове бяха доставени в Украйна, но руснаците не само успешно ги спряха, но унищожиха повечето от тях.
Най-новата „червена линия“ са

немските крилати ракети „Таурус“

Берлин все още отказва да ги даде на Киев. Всъщност това е последната "червена линия" на канцлера Олаф Шолц. Доскоро оправданието му да не изпрати „Таурус“ бе отказът на президента Байдън да предаде на Украйна по-модерните балистични ракети „MGM-140“. Байдън обаче тайно одобри доставката на други ракети с обсег от 300 километра, като част от пакета за военна помощ на стойност 300 милиона долара.
Предвид максималния обсег от 300 километра, нито един руски военен обект в Крим вече не е обезопасен.
Още една „червена линия“ ще бъде пресечена, когато

първите изтребители Ф-16 пристигнат в Украйна

Друг е въпросът доколко Ф-16 наистина ще повлияе на хода на войната и доколко украинските пилоти успяха да овладеят всичките му бойни възможности.
В медиите също се споменава, че Украйна ще получи шведските „Грипен“ и френските „Мираж 2000“.
Въпреки че доставките на оръжия, особено тези с голям обсег, бяха "червени линии", още по-дебела "червена линия" е решението западните оръжия да бъдат използвани срещу цели в Русия.
Доставките вече отприщиха гнева на Москва. Британският външен министър (и бивш министър-председател) Дейвид Камерън каза: „Не виждам защо Украйна трябва да има каквито и да е ограничения върху използването на британски оръжия и боеприпаси по територията на Русия...“
Този

драматичен обрат в британската политика

вероятно се дължи на факта, че руската армия започна да атакува украински градове със севернокорейски балистични ракети.

Решението на Лондон обаче не е толкова значимо, колкото призивите на френския президент Макрон да изпрати войски в Украйна. В интервю за „Икономист“ Макрон отново потвърди, че не може да се изключи изпращането на западни военни сили в Украйна, като оправда този много опасен ход със стратегическата цел да се предотврати победа на Русия.
Той каза: „Ако Русия победи в Украйна, няма да има сигурност в Европа. Кой може да се преструва, че Русия ще спре дотук? Каква ще бъде сигурността на другите съседни държави, на Молдова, Румъния, Полша, Литва...“

Макрон твърди, че има подкрепата

на много съюзници, но не уточни кои са те. Той дори не обясни какво ще правят френските войски в Украйна. След първото изявление на Макрон за изпращане на войски в Украйна, френският външен министър Стефан Сежурне каза в парламента: „Трябва да обмислим нови дейности в подкрепа на Украйна. Те трябва да отговорят на много специфичните нужди, по-специално имам предвид разминирането, киберотбраната, производството на оръжия на украинска територия...“
Някои украински медии отидоха още по-далеч и твърдят, че Киев предпочита

французите да поемат наблюдението и охраната на границата

между Украйна и Беларус. Така големите украински сили ще бъдат освободени и ще могат да бъдат предислоцирани на бойното поле.
Докато планът за изпращане на френски и европейски войски в Украйна засега не е реален, идеята, че украинските ВВС ще разполагат с Ф-16 и с балистични ракети, способни да поразяват цели на 300 километра, изглежда напълно възможна.  
Ако все пак френски и европейски войски отидат в Украйна, това ще превърне ли Украйна в огнище на световна война? Или това е последното средство да убедим Путин, че Западът няма да го остави да спечели?

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 375

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 353

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 392

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 338

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ