22 Август 2024четвъртък15:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

След 20 години почти половината работещи ще са на над 55 години

Почти всеки четвърти от заетите на възраст 27-39 години е напуснал предприятието си в последните две години, сочи проучване

/ брой: 160

автор:Дума

visibility 829

Наблюдава се устойчива тенденция към застаряване, като две трети от заетите са представители на по-възрастните поколения на работното място. Ако тези темпове се запазят в следващите 20 години, броят на работещите на възраст над 55 години ще достигне 48%. Това сочи проучване на Българската стопанска камара. Анализите са по проект "Заедно за устойчива заетост", изпълняван от БСК в партньорство със социалното министерство и КНСБ в периода 2024-2027 г. и финансиран от програма "Развитие на човешките ресурси".
За период от 5 години броят на заетите е намалял средно с около 16 на сто, сочи проучването. Причините са свързани с намаляване на броя на предприятията в някои сектори и кризата с КОВИД-19.
Възрастовото разслоение в работната сила се откроява все по-отчетливо. На работното място се сблъскват четири поколения, които имат значителни различия в своите ценности, трудови нагласи и модели на поведение. Умението да се използват силните страни на всяко поколение в интерес на работата и да се трансформират различията в конкурентен корпоративен актив, носещ добавена стойност, е сериозно предизвикателство пред фирмените политики в управлението на хора, е сред изводите от проучването.
Всяко второ предприятие посочва, че се сблъсква с проблеми в нагласите на работещите, свързани с ниска мотивация, нежелание за обучение и усъвършенстване, липса на ефективност, инициативност, креативност и отрицателна нагласа към промените.
Почти всеки четвърти от заетите на възраст 27-39 години е напуснал фирмата си в последните две години. Втората по текучество, 22%, е възрастовата група от  на възраст 40-54 години.
Предразсъдъците и стереотипите към възрастта са дълбоко вкоренени в общественото съзнание и въздействат устойчиво на индивидуалните нагласи, взаимоотношения и убеждения, проявяващи се в работната среда, смятат авторите на проучването. Според тях проблемът е и в това, че според резултатите от изследването около 70 на сто от анкетираните ръководители споделят в една или друга степен такива погрешни нагласи.

След 20 години почти половината работещи ще са на над 55 години

автор:Дума

visibility 657

/ брой: 160

България продължава да е в челните места по жертви на трафик

автор:Дума

visibility 644

/ брой: 160

Нова социална услуга разкриват в Разград

автор:Дума

visibility 630

/ брой: 160

ЕС започва да слага мито на украинския пчелен мед

автор:Дума

visibility 656

/ брой: 160

Шарка по овцете в Гърция близо до границата с България

автор:Дума

visibility 639

/ брой: 160

Собственият дом става недостижим за много европейци

автор:Дума

visibility 615

/ брой: 160

Строителството ни тръгна надолу, докато в ЕС расте

автор:Дума

visibility 617

/ брой: 160

Украйна предприе мащабно нападение срещу Москва

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 160

Кенеди-младши ще подкрепи Тръмп

автор:Дума

visibility 607

/ брой: 160

Путин посети Чечня

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 160

Венецуелският парламент бави закон "срещу фашизма“

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 160

Днешните 55 - вчерашните 30

автор:Аида Паникян

visibility 623

/ брой: 160

Крещящо лицемерие

автор:Велизар Енчев

visibility 739

/ брой: 160

Правните абсурди продължават

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 160

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ