25 Юли 2024четвъртък02:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Скандал в тристранката заради пенсиите

Синдикатите искат референдум за реформата

/ брой: 165

автор:Дума

visibility 190

Час преди началото на вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество от централите на КНСБ и КТ "Подкрепа" обявиха, че техните ръководства ще напуснат сбирката.


Двата синдиката настояват за гратисен период, след който да бъде задействана предложената от кабинета пенсионна реформа. Константин Тренчев и вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров обявиха, че настояват за среща с Бойко Борисов преди гласуването на промените в Кодекса за социално осигуряване.


След демонстративното напускане на синдикатите заседанието на тристранния съвет продължи само с представители на бизнеса и правителството.


Тренчев и Димитров заявиха, че е необходим референдум, който да определи какво предпочитат българите - увеличаване на осигурителната вноска или на необходимия стаж за пенсиониране. Правителството от два месеца отлага дебата по предложенията за реформа в пенсионната система, но вече е наложително да вземе предвид мнението на хората, смятат синдикатите. Това, което предлага правителството, няма да доведе до стабилизация на НОИ, което е една от целите на реформата, категорични са от КНСБ и "Подкрепа". Според тях увеличаването на стажа е прикрито увеличаване на възрастта за пенсиониране.


Седем са точките, с които синдикатите настояват правителството да се съобрази при пенсионната реформа. Те са свързани с увеличаване на вноската и мерки за повишаване на контрола по внасянето на осигуровки, а също и с осигуряване на адекватни пенсии.


Бизнесът не е държавата, защо само него пазим - той с нищо не е съгласен, коментираха синдикатите. По-рано вчера председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви, че работодателите са склонни за по-плавно увеличаване на стажа, но по-добра алтернатива от това няма. Според Пламен Димитров именно работниците, а не работодателите, трябва да бъдат питани за пенсионната реформа.


Константин Тренчев смята, че министърът на финансите Симеон Дянков е основният двигател на пенсионната реформа, а социалният министър е принуден да се съгласява. По думите на Тренчев решенията на Дянков са в конфликт с мненията не само на синдикатите, но и на цялото общество.



Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ:



На протест!



Независимо от финансовите затруднения българските граждани ще излязат на протест. С увеличението на осигурителния стаж и възрастта при такава безработица и съкращения българинът стига дотам, че не може да работи до пенсия. Това заяви вчера вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров. Затова се обединихме и в деня, в който се гласува Кодексът за социално осигуряване, структурите на КНСБ ще призоват гражданите към протестни действия, допълни той. Категорични сме, че те ще бъдат пред Народното събрание, за да покажем, че това, което се предлага, не решава проблемите на НОИ, категоричен бе Никифоров. Дупката в института е 1,8 млрд. лв. Това е в резултат на политически грешки, а не на грешки на трудещите се, които си плащат осигуровките. Над 300 млн. лв. дължи бизнесът на НОИ, каза Никифоров.




Качват възрастта плавно



Необходимият стаж за пенсиониране ще се повиши с три години от 1 юли 2011 г. и мъжете вече ще се пенсионират след най-малко 40 години трудов живот, а жените след 37 години. Това съобщи Тотю Младенов. За работещите при първа и втора категория труд необходимата възраст за пенсиониране ще бъде повишавана поетапно, а не както беше първоначалното предложение - с 3 години наведнъж.


Възрастта ще се увеличава с по една година от 1 януари 2011 г. до 2014 г. В първа и втора категория работят над 120 000 човека при по-тежки условия на труд - миньори, летци, металурзи, химици и транспортни работници, каза министърът. За работещите в армията и полицията осигурителният стаж се повишава с три години, както за всички останали, съобщи Младенов.


От 2012 г. щяло да се мисли за увеличаване на осигурителната вноска.


 

Глобалният Юг аплодира Китай

автор:Дума

visibility 338

3000 престъпления на ден срещу жени

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 139

Словакия получи от САЩ два Ф-16

автор:Дума

visibility 479

/ брой: 139

14 палестински фракции се споразумяха в Китай

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 139

Унищожител и гробар

автор:Александър Симов

visibility 538

/ брой: 139

Светът пак е Олимпиада

автор:Марин Милашки

visibility 501

/ брой: 139

Напразни надежди

автор:Евгени Гаврилов

visibility 523

/ брой: 139

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ