16 Август 2024петък13:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Политици, не подценявайте българската баба!

Като нея едва ли има друга по света

/ брой: 138

автор:Петра Ташева

visibility 2403

Колкото и да не искат да си признаят, сегашните ни управници знаят - българската баба ще реши кои ще управляват България. Макар че тя е отричана, непризнавана, неуважавана, оставена с мизерна пенсия да оцелява трудно в това вълчо време, ясно е, че армията й е многобройна. Тя  с решителна сила ще се ориентира правилно, ще се организира добре и ще си пусне гласа за тези избраници, на които ще повярва, че ще подобрят хала на българите, хала на държавата България.
Като българската баба едва ли има по света! Тя е ГОЛЯМА работа! Тя е изключителна! За нея песни се пеят, стихове се пишат, но... няма паметник на българската баба. А трябва! Защото България без нея би загинала. Че нали тя е тази, която е поемала рожбата при нейното раждане, тя първа гушва скъпоценния "пакет" от родилния дом. Притиска го до сърцето си, отглежда го, докато е жива. И го прави с радост, и е щастлива, че, отчувала собствените си деца, сега се е отдала на най-скъпото за нея - внучето. То е в ума й, в очите й, в душата й! За него тя прави чудеса невиждани, прави даже това, което не е по силите й. Отделя от мизерната си пенсия парички за внучето, изминава километри пеша, за да му напазарува любимите неща. За него, за внучето си, тя приготвя най-хубавите дрешки, най-милите дарове, най-скъпите играчки. А какви супички, какви манджички, сладкиши и банички му приготвя! Да сте яли някога нещо по-вкусно от бабините специалитети? Всичко, каквото бабата прави за внучето, за своите вкъщи, е най-най-хубавото! Защото тя не жали нито силите си, нито своите средства, а влага най-важното - огромната си и жертвена любов! И движена от тази незаменима любов, бабата става най-рано от всички вкъщи. На нея се дължат топлината, уютът, светлината в дома. Там, където има баба, винаги има топла вкусна супичка, къдрава баничка - пухкава и мекичка, рохко яйчице, топличко и сладичко млечице, червена ябълчица, която понякога бабчето къта с дни в дъното на своето джобче за своето съкровище - внучето! А то знае: "Баба нещо ще ми даде.                          То дали ще се яде?"
  Бабата е тази, която няма да остави своето мило внуче мокро и изцапано. Тя няма да спи, но ще си го натъкми чисто и красиво, изгладено и спретнато. И ще си го хване за пухкавата ръчичка, и ще си го поведе гордо към паркове и градинки, по рождени и именни дни, по изложби, детски партита и театри. Защото мама и тати са заети със своите си грижи и служби - имат си техни дертове житейски. А колко са спокойни родителите, че децата им са в сигурните ръце на своите баби!
А когато бабата си има и дядо, от това по-добро няма. Щастливо е внучето с дядо и баба, доволни са и неговите родители. Защото бабата впряга и дядото в голямата и отговорна МИСИЯ - отглеждането на отрочето! Той, дядото, отменя бабата, тича по пазари, води и довежда детето от детска градина, от английска забавачка, от алианса, от тенис-игрището, от плувния басейн, от танцувалния клуб, от училището... Защото живеем във време страшно и опасно. И дядото, обул маратонките, тича, тича по цял ден. Тича по заръките на бабата, по поръчките на младите и го прави съвестно, с готовност, с радост.
И какво стана сега? Обществото ни, държавата ни, управниците ни се отказаха от бабата, обърнаха й гръб. Абе аман от тия стари хора, стига с тия баби и дядовци! Не са ни нужни! Защо са им на тях права, пари? Какво е това уважение към старите? Ама че били работили, че строили, че пестили, че са се жертвали - ми да не са го правили! Били отглеждали бъдещето на държавата! То пък една държава! Сега накъде, накъде да се отправи тая пуста българска баба?
Ох, управници, мамини синове и бабини внучета! Вие не знаете колко е жилава, колко е издръжлива и комбинативна вашата баба! Та не я ли виждате? Тя не се предава! Тръгна по белия свят със своите деца, със своите внучета. Тръгна по Америката, по Европата, по черна Африка, че чак и до Австралията стигна... И там е същата - всеотдайна СВЕТИЦА! Сега тя не само отглежда българските, че и смесено-българските деца, но и ги учи на български език, пее им български песни, чете им български книжки. На нея се дължи запазването на БЪЛГАРЩИНАТА!
А като отраснат внучетата, като си вземат хляба в ръцете, че като започнат и да се любят - бабата вече пречи. Вече не е нужна никому. Тогава й купуват еднопосочен билет за България. Да прави каквото си ще в тая нещастна държава! Забравят я и деца, и внуци. Но тя тях да забрави не може! Никога! И няма да я чуете да каже лоша дума за своите. Сакън!
Какво да прави сега българската баба? Държавата и тя я не ще! Как й е дотегнала тая стара баба с тия скъпи лекарства, с тия жалби по скъпотията и немотията, дето стават все по-големи!
И се налага бабата пак да върви. Тръгва сега сама по света - да се препитава, че и да припечелва. Ама не толкова за себе си, колкото пак за своите. Защото близките ни държави, като Гърция и Италия, че и по-далечните, като Испания, Португалия, та даже и зад океана, като САЩ и Канада, имат нужда от БАБИ! Търсят се баби да гледат малки деца, да се грижат за възрасни хора, да им пазаруват, да им правят компания в ежедневието, да им услаждат златните години от живота. Бабата е капитал ГОЛЯМ! Това отдавна са го признали хората по света. Истината е, че за пълноценното съществуване на едно човешко общество са необходими хора от всички възрасти. Умните и мъдрите хора отдавна са прозрели, че човешкият живот е едно пътуване към неизвестността! Пътуване с еднопосочен билет! И за да е успешно това пътуване, трябва съобразяване, уважение, взаимопомощ ЧОВЕШКА!
Щом нашата българска баба не ни е нужна нам, тя отива там, където я търсят, където я ценят, където й заплащат, и то добре, заслужено за всичко, което тя е усвоила от живота, което е възприела в годините, когато е учила, когато се е трудила съвестно и всеотдайно за своята родина. Сега чужди хора, в чужда държава й плащат по 500, 600, че и повече долари, евро! Плащат й заплата, а не мизерна и убиваща пенсия, която й е отредила скъпата родина! И българската баба стана голяма истинска печелбарка! А къде отиват нейните спечелени с труд и мъка пари? Пак за нейните хора - връщат се в нещастното ни отечество!
Ех, съдба човешка! Съдба българска! Знае ли нашата държава колко струва българската баба?
Сега на българската баба й предстои да участва в предстоящите избори. Не, не бива да се казва "участва", защото истината е, че тя ще реши на кого да повери ВЛАСТТА!
 

Птицевъдите искат да се забрани вносът на украински яйца

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 156

Доган по документи се разделя с ТЕЦ "Варна"

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 156

Производствените цени в селското стопанство спадат

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 156

Украйна може да се откаже от ядрени ни реактори

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 156

Съединените щати не са световен полицай

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 156

Жалба в Гърция за пожара до границата

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 156

Нови версии за атаките срещу "Северен поток"

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 156

Накратко

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 156

Ни чул, ни видял

автор:Аида Паникян

visibility 256

/ брой: 156

Политически цайтнот

visibility 245

/ брой: 156

Пропадането на Източна Европа

автор:Боян Дуранкев

visibility 196

/ брой: 156

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ