29 Август 2024четвъртък22:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

И НАСА спасява миньорите

Космическата агенция консултира чилийското министерство на здравеопазването

/ брой: 198

автор:Дума

visibility 1193

"Миньорът днес е миньор, с който може да се гордеете", гласи посланието до чилийския народ на един от 33-мата миньори, блокирани на 700 метра под земята в мината Сан Хосе в Чили, предаде АФП.
Чилийската телевизия показа кадри от видеоматериал, заснет от блокираните от 21 дни миньори, на който те изглеждат организирани, спокойни и представят обстановката. Един от миньорите служи като водещ, а някои поздравяват или казват няколко думи.
"Това е послание към целия народ. Миньорското семейство, мой приятелю, вече не е миньорското семейство, което познавахте преди 100 или 150 години. Днес миньорът има образование и с него може да се говори", заключи той.
Междувременно специалисти от космическата агенция на САЩ НАСА консултират чилийското министерство на здравеопазването по въпроса за оказването на помощ на блокираните под земята миньори. Това съобщи говорителят на Държавния департамент Филип Кроули, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Кроули отбеляза, че благодарение на полетите в Космоса САЩ имат голям опит що се отнася до продължителното пребиваване на човек в затворено пространство. Това може да помогне чилийските миньори да издържат при аналогични условия през седмиците или месеците, които им остават, преди да бъдат извадени на повърхността, допълни той.
33-ма миньори - 32ма чилийци и един боливиец, са блокирани на близо 700 метра под земята след срутване в медна мина в Северно Чили на 5 август. Спасителите прогнозират, че изваждането им на повърхността може да отнеме до четири месеца.
Блокираните от 21 дни под земята миньори са в прилично състояние въпреки загубата на тегло и обезводняването. Това съобщи чилийският министър на здравеопазването Хайме Манялич. Направен от разстояние медицински преглед е показал, че мъжете са загубили между 8 и 10 килограма през първите 17 дни след срутването в мината - преди да бъдат открити и да им бъдат спуснати първите порции храна. Това не им пречи да изпращат шеги, отбеляза Манялич. Той обясни, че от понеделник е в ход процес на постепенно възстановяване на миньорите, които получават храна и вода.
Чилийски съд блокира 1,8 милиона приходи на мината в Сан Хосе де Копиапо, на 800 километра северно от столицата Сантяго, за да гарантира бъдещото изплащане на обезщетения, предаде още АФП. Семейството на един блокираните под земята миньори подаде в съда жалба срещу собствениците и срещу държавата за това, че е разрешила повторното отваряне на мината през 2008-а, година след смъртоносна злополука.
Минната група "Сан Себастиан", която стопанисва мината, обяви в началото на седмицата, че е на ръба на фалита заради инцидента с блокираните под земята хора. Тя изрази съмнение дали ще може да плати заплатите на миньорите.

Украйна не се отказва от ядрените ни реактори

автор:Дума

visibility 651

/ брой: 165

Бившият главен архитект оглави строителния контрол в София

автор:Дума

visibility 647

/ брой: 165

Ограничава се движението към Терминал 2 на летище София

автор:Дума

visibility 549

/ брой: 165

Гражданин осъди събирачи на дългове

автор:Дума

visibility 641

/ брой: 165

Мицкоски призна за опит за подкуп

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 165

Нападател с ножове застрелян в Германия

автор:Дума

visibility 636

/ брой: 165

Природни стихии В Югоизточна Европа

автор:Дума

visibility 609

/ брой: 165

Накратко

автор:Дума

visibility 628

/ брой: 165

"...Любя, тача и милея."

автор:Барбара Пейчинова

visibility 679

/ брой: 165

Приятно крадене

visibility 653

/ брой: 165

Безценните мигове

автор:Александър Урумов

visibility 731

/ брой: 165

Обречени на Юда

автор:Юри Михалков

visibility 701

/ брой: 165

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ