02 Юли 2024вторник15:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Българската корозия

/ брой: 123

автор:Мартин Карбовски

visibility 512

Нещо се е случило с българите. Ако четете документи за старите войводи, борци за църковна и държавна независимост само отпреди 115 години например ще видите една изненадваща разлика.
Когато Захари Стоянов описва българските въстания, когато говори за негови съвременници, той казва и добро, и лошо. Когато ни се описват Костурските и Лерински войводи например - ще видите нещо невиждано днес - българин за българина говори добро, с уважение и даже страхопочитание. И най-важното - с признание за усилията.
Онези времена за били много по трудни от днешните. Дзверо Коте предава Лазар Поптрайков на заколение. Но преди това дори са били съратници.
А в наши дни как изглежда предателството - още не си развял знаме, но предателят ти е вече зачислен. И те обвинява в това, което сам той, предателят прави. Че служиш на чужд интерес. Че си се продал. Дума не дават да се каже, дело да се свърши. Всички  ругаят всички преди дори да се знае каква е работата.
Логически няма как всички да са предатели на онзи имагинерен народен интерес.  Ясно, че едни са изкушени, други страхливи, трети търсят келепир. Но това не изключва добра дума някъде да бъде казана. Все някак трябва да помним онази добронамереност от времената, когато сме държавотворили.
А днес какво става - толкова попръжни и подигравие всеки срещу всеки българин, че ти се струва че всеки Бай Ганьо е отворил свой тираж на вестник, а Гочоолу и Дочоолу ги правят инвитро и ги заселват в обществения живот като клонинги.
Спомнете си старите и не така стари времена - имало е дни българин да говори с признателност за друг българин. И то когато и двамата са още живи. Това днес, обратното на вчера, е българската взаимна корозия, захранвана обилно от модерност и предателства. Каквото и да се прави оттук нататък първо на това трябва да се сложи край. Иначе измиране във всеобщия грак ще е съдбата ни.

Тръгват данъчни хайки по курортите на морето

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 123

Всяка шеста фирма у нас е без дейност

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 123

Новите ваучери за храна вече са електронни

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 123

Френските леви втори на вота

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 123

Зеленски допусна преговори с Русия само с посредник

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 123

Сърбия и Китай в режим на свободна търговия

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 123

Накратко

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 123

Френската изненада

автор:Александър Симов

visibility 182

/ брой: 123

И климатът раздели Европа*

visibility 193

/ брой: 123

Българската корозия

автор:Мартин Карбовски

visibility 195

/ брой: 123

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ