26 Юли 2024петък02:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СНИМКА: БНТ

4 часа горят складове за фойерверки край Елин Пелин (ОБЗОР)

автор:Дума

visibility 526

Складове на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и гара Елин Пелин се взривиха тази вечер. Към мястото незабавно бяха насочени екипи на полиция, пожарна и Спешна помощ.

В единия от складовете край Елин Пелин е имало пиротехника с около 2 тона тротилов еквивалент. Все още няма данни за количеството на самите фойерверки готова продукция.

Сигнал за взрива

Сигнал за гърмежи и възникнал пожар в склад на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и гара Елин Пелин е подаден около 18.30 ч. Незабавно към мястото са насочени екипи на полиция, пожарна и Спешна помощ.

Няма сгради в близост до складовете с фойерверки, съобщи кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов. Жителите трябва да са спокойни, тъй като не става дума за склад с бойни боеприпаси, увери кметът.

В Елин Пелин е обявено частично бедствено положение и започна евакуация на хората. Ограничено е движението в района.

Аварийните екипи на Столична община са на място до взривените складове за фойерверки в Елин Пелин. До часове в района ще бъде разположена мобилна лаборатория, която да измери вредните вещества във въздуха.

Ранените

Мъж на около 40 години и жена, на 30 години, са пострадали при пожара в складовете за фойерверки в Елин Пелин. От "Пирогов" потвърдиха, че и двамата са приети в противошокова зала в лечебното заведение. Тя е с 85% изгаряния, мъжът е с 35% изгаряния.

"Пирогов" и останалите медицински заведения са в готовност за приемане на още ранени след взрива на складове за фойерверки край Елин Пелин.

Реакцията на властите

Системата за предупреждения BG Аlert изпрати две съобщения за евакуация на жителите на с. Гара Елин Пелин в посока Нови хан. Съобщението е изпратено от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

На мястото на взривовете присътигнаха премиерът Димитър Главчев, вътрешният министър Калин Стоянов, главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев.

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев. По думите му нуждата от евакуация се преценява на място, но е по-добре да се вземат повече мерки от необходимото. Той допълни, че се очаква армейски брониран джип, който да проникне навътре в пожара.

"Става въпрос за пиротехнически изделия, имало е хора на смяна в складовете - двамата, които пожарникарите успяха да извадят и са в болнично заведения, плюс евентуално още двама, един охранител, който е влязъл в склада и е започнал да изважда хора, но той в момента е в шок", обясни вътрешният министър Калин Стоянов.

Работници, запознати с разположението на складовете, помагат на пожарникарите, потвърди още министърът.

В складовете е имало взривни вещества за изработване на фойерверките, преди три месеца е извършена проверка и не са установени никакви нередности в складовете, каза директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Атанас Илков. Той добави, че има контакт със собственика, който е казал, че складовете са с най-високо оборудване откъм видеонаблюдение и пожарогасителни системи, което според Илков може да помогне да се установят причините за настъпване на пожара.

Фирмата собственик на складовете

Нямаме представа на какво се дължи пожарът в склада за фойерверки, съобщи за БТА Емил Йорданов от фирмата-собственик на склада "Енигма" ООД. До момента компанията няма подробни инциденти, допълни Йорданов.

Разследването на взривовете край Елин Пелин

Националната следствена служба ще поеме разследването на взривовете край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. Екип от следователи е в готовност да се включи в огледите, след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат спрени.

Очаква се още тази вечер да започнат разпити на свидетели и други, ще се работи по всички възможни версии, съобщиха от прокуратурата.

Отражение върху транспорта

Няма нарушения в графика на полетите от и за Летище София, съобщиха от аеропорта. Железопътната линия посока София е затворена в района.

БНТ

Приеха на първо четене актуализацията на бюджета

автор:Дума

visibility 594

/ брой: 140

Властта изтегли още 200 млн. лв. нов заем

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 140

В Румъния влезе в сила данък лукс

автор:Дума

visibility 608

/ брой: 140

Болести по животните дебнат на границата с Турция

автор:Дума

visibility 617

/ брой: 140

Провал на реформата за абортите в Полша

автор:Дума

visibility 650

/ брой: 140

Забраниха Хамбургския ислямски център

автор:Дума

visibility 604

/ брой: 140

Не носете ножове в Гърция

автор:Дума

visibility 671

/ брой: 140

Накратко

автор:Дума

visibility 587

/ брой: 140

Строителни илюзии

автор:Евгени Гаврилов

visibility 613

/ брой: 140

За казуса "Ненчев"

visibility 644

/ брой: 140

Враждата Баку-Париж

автор:Юри Михалков

visibility 610

/ брой: 140

Гавра

автор:Барбара Пейчинова

visibility 580

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ