02 Юли 2024вторник15:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Жертви на схеми в мрежата дават и по 200 000 лв. за мнима вечеря с известни личности, казаха от ГДБОП

В момента има бум и на инвестиционните измами, добави Владимир Димитров

автор:Дума

visibility 481

"Имали сме жертви, които изпращат и над 100 000, 200 000 лева за подобни измами", каза  в ефира на БНТ старши комисар Владимир Димитров - директор на дирекция "Киберпрестъпност", ГДБОП-МВР.

Така той коментира нашумелите измами в мрежата, при които хората са подмамени от идеята за това, че могат да вечерят или да си направят селфи с известна личност, която харесват. Комисар Димитров каза, че проследяването на тези схеми е изключително сложно.

Посочи, че в момента друг "хит" са и инвестиционните измами.

"В момента има бум на инвестиционните измами. Почти всеки ден имаме по една, две жертви, които страдат от инвестиционна измама, която се извършва в резултат на т.нар. кол центрове - агенти, които се обаждат на жертвата, приканват я да инвестира в определена платформа, техните 1000 лева ще се удвоят, утроят в рамките на няколко седмици, и в резултат на това, че жертвата е пращала няколко седмици парични средства на различни банкови сметки из цял свят, накрая остава без сериозна сума", каза в "Денят започва" старши комисар Владимир Димитров - директор на дирекция "Киберпрестъпност", ГДБОП-МВР.

Допълни, че през изминалата година има около 65 компании, които общо са загубили над 12 милиона евро.

Старши комисар Владимир Димитров коментира и последния нашумял случай с "Емил Кюлев". Теодор Илиев с псевдоним "Емил Кюлев" е започнал да компрометира интернет сайтове на държавни институции или сайтове на четири компании преди около 4 години. Най-голямата му схема е да пробие сайт на голяма компания, която се занимава със застрахователна дейност.

"От там е източил база данни с имена за български граждани, които са застраховани и след това се е опитвал чрез тази информация да изнудва компанията", това заяви в "Денят започва" старши комисар Владимир Димитров.

"Инцидентите започнаха преди четири години с компрометиране на няколко държавни интернет сайтове или сайтове на частни компании, от които бяха източени база данни, с които в последствие са изнудвани жертвите да платят отново в криптовалута", каза Владимир Димитров.

Директорът на дирекция "Киберпрестъпност" към ГДБОП-МВР каза, че има данни, че "Кюлев" е бил напуснал пределите на България и е пребивавал в Сърбия в последствие се е завърнал преди няколко месеца.

Не е задължително да имаш някакво специализирано образование или висше образование, за да вършиш такива неща. Младежът просто се е специализирал в два-три хакерски инструмента, които са му позволявали да компрометира няколко сайта".

Димитров каза, че в цялата си дейност "Кюлев" е действал в повечето случаи сам, но е бил подпомаган и от други лица, като дори някои от тях е принуждавал да му съдействат.

"Законът казва, че за подобни деяния го грози от 1 до 6 години, но това вече е преценка на съда", заяви в "Денят започва" старши комисар Владимир Димитров.

Той коментира и друга мащабна акция за онлайн "бърлогата" за престъпления, в която е блокиран сайт канал за извършване на различни престъпления - детска порнография, сводничество, проституция, наркотици.

"Това е международно разследване, което се води от френските ни колеги. Те разследват от няколко месеца. В резултат на това са достигнали до самоличността на френски гражданин, който живее в България".

Неговото местонахождение е установено и информацията е подадена към френските служби. Лицето вече е задържано и се очаква френските власти да преценят какви мерки да предприемат към него.

"Основна част от жертвите на престъпленията, извършвани в резултат от действията на този сайт, са на територията на Франция".

Тръгват данъчни хайки по курортите на морето

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 123

Всяка шеста фирма у нас е без дейност

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 123

Новите ваучери за храна вече са електронни

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 123

Френските леви втори на вота

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 123

Зеленски допусна преговори с Русия само с посредник

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 123

Сърбия и Китай в режим на свободна търговия

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 123

Накратко

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 123

Френската изненада

автор:Александър Симов

visibility 182

/ брой: 123

И климатът раздели Европа*

visibility 193

/ брой: 123

Българската корозия

автор:Мартин Карбовски

visibility 195

/ брой: 123

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ