05 Юли 2024петък17:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Двойни стандарти

/ брой: 18

автор:Мая Йовановска

visibility 1008

Мая ЙОВАНОВСКА


Не беше отдавна, така че помним. КОВИД-19 удари доста сектори от икономиката, но, безспорно, най-гласовити бяха ресторантьорите. Вратите на телевизионните студия бяха широко отворени за тях и ката сутрин от някой екран блестеше шефът на браншовата им организация, екзотичният Ричард Алибегов. Същият беше правилно ориентиран, тичкаше след Бащицата и след като двамата заедно пиха кафе или ядоха пържоли (все едно), кръчмарите удариха кьоравото. Оказаха се галеници по отношение на КОВИД-подпомагането. Включително се уредиха с намален ДДС, което, на всичкото отгоре, беше изцяло в тяхна полза. Сиреч цените на манджите не бяха намалени и разликата отиде в техните джобове. Къде у нас сте видели търговец да се мине! И така Борисов награди с 9% ДДС един от най-сивите сектори в държавата (по данни на НАП, достигащ на места 80%), което уж беше временно, ама продължава да функционира. Но не е луд, който яде баницата, а който му я дава...

Същото лице продължава да се вихри по телевизионните канали. Поводът - раздумка в телевизора на тема: предложението бакшишът да се легализира и да бъде облаган с данък. Било възможно, разсъждава той, но, "когато държавата наложи законово всички, които влизат в заведенията, да дават 10%". А защо не 20-30 или направо 50%? Пък как досега не сте турили задължителна такса стол! 

Едва ли в бранша не си дават сметка, че високата инфлация изсмуква до шушка и малкото средства, които получават хората под формата на заплати. И когато няма за хляб, за ресторант съвсем няма да има. Всъщност кръчмарският синдикалист казва цитираните по-горе думи, за да подчертае колко глупава е идеята за облагане на бакшишите. Според него те твърдо трябва да останат необлагаеми. И правилно, дават ли ти - вземай.

Не е проблемът в облагането на бакшиша, а в това къде е държавата, без значение кой я представлява в даден момент. И защо продължава да има двойни стандарти.

Туризмът отрязан от парите на ПВУ

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 126

Ускоряват ликвидацията на фирми

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 126

Байдън притиснат да се оттегли

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 126

Си Дзинпин е срещу „външното вмешателство“

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 126

Британците гласуваха за парламент

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 126

Германски генерал предлага казарма за жените

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 126

Бетонофрения

автор:Ина Михайлова

visibility 628

/ брой: 126

Аптеката, без която не можем

автор:Аида Паникян

visibility 404

/ брой: 126

Сбърканата оптика

автор:Първан Симеонов

visibility 396

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ