19 Ноември 2024вторник11:22 ч.

Неков: До 30 години всеки втори ще е с алергия, биологичното земеделие ще помогне тази тенденция да се забави

автор:Дума

visibility 1691

По инициатива на Момчил Неков беше представен научен доклад на тема "Ефектите на биологичните храни и земеделие върху човешкото здраве". Специалисти заключиха, че особено за бременни жени и подрастващи, био храните са високо препоръчителни за минимализиране на рискове от здравни проблеми в бъдеще. "До 2050 г. всеки втори ще има някакъв вид алергия според прогнози на Световната здравна организация (СЗО). Стимулиране на консумацията на био продукти има потенциала да предотврати тази тенденция", заяви Момчил Неков по време на заседанието на научния панел към Европарламента - СТОА, в който евродепутатът членува като представител на Комисията по земеделие и развитие на селските райони. "Друга всеобща тенденция, особено остра в Европа, е застаряване на населението, което предпоставя повишаване на пенсионната възраст, а също така и нуждата от това да работим до по-късна възраст. За целта ще трябва да сме по-трудоспособни по-дълго. По тази причина трябва да живеем и да се храним здравословно", допълни той. В биологичното земеделие употребата на торове, пестициди и хербициди е силно ограничена. Научният доклад изготвен от специалисти от Швеция, Дания, Франция и Полша обръща внимание на различни елементи използвани в торовете или почвените подобрители, както и техния ефект върху човешкото здраве. "Като цяло, по-малкото използване или липсата на пестициди и други активни съставки в земеделието, намалява риска, остатъци от тези съставки да попадат в храната ни, а от там и в човешкия организъм", заяви Аксел Мие от Швеция – един от авторите на доклада. Като пример, експертите цитираха изследване, според което биологичните храни имат два пъти по-малко кадмий, който е токсичен за бъбреците. Що се касае до биологичното животновъдство, което все още прохожда в България в сравнение с други европейски страни, то също е изложено на по-малко изкуствени елементи, хормони и други вещества, тъй като животните трябва да се хранят максимално дълго на естествена паша. Биологичното земеделие е сектор с растяща популярност в Европа и у нас. Една от основните причини е ръстът в търсенето от страна на потребителите. В някои страни членки на ЕС този вид земеделие заема близо 20% от целия отрасъл. У нас той се развива със стабилни темпове на ръст вече години наред, но все още само 2,4% от площите са био сертифицирани. "В момента текат преговори по новото законодателство по био храните и био етикетирането, което трябва да засили сектора в ЕС, но и да намали възможността за злоупотреби или внос на по-малко качествени храни от трети страни. Европейските граждани, сред които и българските, имат право на достъп до качествена храна и законодателството трябва да осигури това", обобщи Момчил Неков.

Снимка на деня - 19.11.2024 г.

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 221

Инспекторатът на МС иска наказания в Министерството на културата

автор:Дума

visibility 1037

/ брой: 220

4 щама на грипа тази година

автор:Дума

visibility 985

/ брой: 220

Експерти алармират за криза с тока през зимата

автор:Дума

visibility 1026

/ брой: 220

Инфлацията рязко се ускорява през миналия месец

автор:Дума

visibility 966

/ брой: 220

Застраховката на такситата поскъпва заради честите инциденти

автор:Дума

visibility 952

/ брой: 220

Еврокомисията повиши очакванията си за българската икономика

автор:Дума

visibility 954

/ брой: 220

Снимка на деня - 19.11.2024 г.

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 221

Ново ниво

автор:Ина Михайлова

visibility 1777

/ брой: 220

Това не са услуги

visibility 1019

/ брой: 220

Иска ли Зеленски мир

автор:Юри Михалков

visibility 1037

/ брой: 220

За лъжите и истините, свързани с „Гунди – легенда за любовта“

visibility 1022

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ