16 Ноември 2024събота12:46 ч.

Какво има в една бутер баничка?

Има ли смисъл да се влагат толкова много помощни съставки в закуска, която е за непосредствена консумация

/ брой: 204

автор:Дума

visibility 1963

Когато бяхме деца, в едно приказно време, в махалата имаше пет фурни. Купувахме хляб от "Маринкевата" фурна, построена през 1902 г., която и досега работи. Хлябът беше кръгъл, с едни малки корички околовръст, които ние се изкушавахме да си отчупим, вървейки към къщи.
Точно срещу нас беше фурната на бай Тодор, който беше "ситничар", така наричаха майсторите на милинки, бюреци, гевречета и т.н. От малкото си познание по хлебопроизводство зная, че ситничарите работят само с брашно от "твърди" пшеници. От "меките" пшеници правят хляб или фураж. След като изпечеше милинките и бюреците, бай Тодор започваше да пече на по-ниска температура гювечи, тави с агнешко и други ястия, донесени от домакините, живеещи наблизо. Преди Великден всички сами си приготвяха козунаците вкъщи, но ги печаха при бай Тодор и другите "ситничари" в Сливен.
Дотук с "приказното" минало.
Не можем да не признаем, че на пазара се предлагат безброй съблазнителни вкусотии, каквито по-рано нямаше. Но как се правят тези "ситничарски" продукти?
Някой беше казал, че на човек не му трябва да знае как се правят саламите и политиката.
Обичам баничките и си взех две бутер банички от витрината на близкия хипермаркет. Случайно обърнах внимание на етикетчето, с което беше залепен пликът с баничките. Бях смаян! Не е за вярване и затова изпращам копие на това етикетче. При ксерокопирането помолих да увеличат микроскопичния текст.
Разбираемо е пакетираните тестени изделия да съдържат консерванти. Но когато от витрината се предлага една баничка за бърза консумация, докато е още топла, има ли смисъл да се влагат толкова много помощни съставки, повечето от които не са много полезни? Впрочем на етикета не са обозначени общоприетите европейски индикации "Еххх", които са задължителни за всички хранителни продукти.


Кръстю Берберов, Сливен

 

В София се произвеждат 41% от БВП на страната

автор:Дума

visibility 1052

/ брой: 219

Потреблението на домакинствата ускори растежа

автор:Дума

visibility 1026

/ брой: 219

Експерт предлага по-нисък ДДС за рибата

автор:Дума

visibility 1016

/ брой: 219

Тръмп разговаря два часа с Байдън

автор:Дума

visibility 1086

/ брой: 219

Втора инстанция осъди експрезидент на Аржентина

автор:Дума

visibility 1022

/ брой: 219

Протест в Брюксел срещу крайнодесните

автор:Дума

visibility 1090

/ брой: 219

Пет години затвор грозят Марин Льо Пен

автор:Дума

visibility 967

/ брой: 219

Медийният тероризъм

автор:Александър Симов

visibility 1089

/ брой: 219

Хронично бездействие

visibility 1050

/ брой: 219

"Символичната война" на съюзническите бомби

visibility 1045

/ брой: 219

Кой кой е в проектокабинета на Доналд Тръмп

автор:Дума

visibility 994

/ брой: 219

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ