10 Юли 2024сряда15:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Васил Тончев:

Липсата на социални протести през зимата е успех за кабинета

Програмата на отцепилите се депутати е да предизвикат нови парламентарни избори през есента, смята социологът

/ брой: 49

автор:Мария Нинова

visibility 1756

- Отцепването на депутати от съществуващите парламентарни групи поставя ли под риск стабилността на управляващото мнозинство?
- Управляващото мнозинство по принцип е в рискова ситуация в този парламент, тъй като виждаме колко е непостоянно поведението на "Атака". Едва ли рискът се увеличава с този акт. По-скоро има още един вариант, който евентуално може да бъде проигран, да се спечели мнозинство. Появата на нова парламентарна група ще доведе до това да се предизвикат парламентарни избори. Поведението на отцепилите се депутати е предвидимо и то бе ясно казано от техния лидер Николай Бареков - те ще подкрепят мнозинството до европейските избори. Тяхната програма е да предвизвикат парламентарни избори през есента.
- Ще успеят ли?
- Не може да се каже със сигурност, защото нещата не зависят само от тях. Но по този начин изборите стават по-вероятни.
- Подобни процеси натоварват ли с по-големи очаквания резултатите от евроизборите?
- Да. Тези избори, освен на европейско равнище, ще имат много голямо значение за ситуацията вътре в страната.
- Това означава ли, че вотът ще бъде оценка за кабинета "Орешарски"?
- Разбира се. Основно ще бъде това - какво е успял да направи кабинетът през тази почти една година.
- Февруари е първият месец без активни протести. Това дава ли сила на управляващите?
- Самият факт, че зимата мина без сериозни социални протести го показва. Това е успех за изпълнителната власт в момента.
- Преди евроизборите може ли да се очаква нова вълна от недоволство?
- Не. Изборите ще бъдат някакъв вид отдушник, буфер за това, че натам ще бъдат насочени усилията. И те ще покажат кой каква подкрепа има. Няма нужда да се демонстрира подкрепа по улиците и площадите.
- Дебатите около Изборния кодекс леко заостриха напрежението между БСП и ДПС. Това издава ли нестабилност в редиците на управляващото мнозинство?
- Случилото се приема като нещо нормално. Нормално е различни партии в някакви точки да имат различни интереси и да си противодействат. Не мисля, че това подкопава основната им цел да задържат това управление, за което са поели отговорност.
- Вече сме в предизборна кампания. Какво да очакваме от нея?
- Очаквам да е много нелицеприятна. Разделението в страната е огромно, никой няма желание и нерви да изслуша и възприеме разумните аргументи. На тази база очаквам да се случат много остри неща, компромати и да се използват всякакви методи с цел злепоставяне на опонента вместо представяне на позитивна визия на собствената програма. Като се влезе в такава спирала - няма излизане, а ние сме в нея отдавна.
- Каква изборна активност може да очакваме през  май?
- Това е най-важният въпрос, за да може да се прогнозират резултатите от изборите. Още е много рано да се каже. Това ще стане ясно в последния месец и ще се разбере дали хора ще решат, че си заслужава да гласуват, или ще махнат с ръка и ще се отдръпнат от политическите процеси.
- Според вас повечето хора ще отидат да гласуват за евродепутати или да напишат оценка за управлението?
- По-скоро ще си дадат оценката за сегашното управление и вътрешните проблеми. Винаги вътрешните проблеми са предизвиквали по-голяма активност, отколкото глобалните европейски проблеми.
- Възроденият проект АБВ на Георги Първанов тръгна гръмогласно. Какви шансове има и ще дръпне ли гласове от БСП?
- Засега не мога да се изкажа на каква подкрепа биха могли да разчитат от АБВ. Предполагам, че ще успеят да спечелят някаква подкрепа за сметка на БСП. Въпросът е какъв ще бъде нейният размер. На този етап нямам конкретни данни.
 

Само 35 души остават в ТЕЦ "Марица Изток 3"

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 129

Правителството продаде ДЦК за още 200 млн. лв.

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 129

Икономиката в България ще нарасне с 2,3% през 2024 г.

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 129

Денонсиране на договора с България

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 129

Европа е притеснена от визитите на Орбан

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 129

ЕС замразява процеса по присъединяване на Грузия

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 129

НАТО отбелязва 75 години от създаването си

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 129

Политика на писмата

автор:Александър Симов

visibility 166

/ брой: 129

За секретната "индикативност"

visibility 205

/ брой: 129

Отвратителна вакханалия

visibility 175

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ