05 Август 2024понеделник02:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Крачката до низостта...

/ брой: 8

автор:Мария Нинова

visibility 331

Десетки хиляди хора на площада пред Народното събрание, десетки хиляди викове, десетки хиляди недоволни хора и не само - с това ще се запомни 10 януари, но не вчерашният 10-ти, а преди 17 години.
Крясъци, писъци, истерии, самонавиване, безсмилено говорене, повтаряне на изтъркани клишета, взиране в миналото, но не и поглед в бъдещето са малка част от нещата, които днешните протестиращи представят. Дни преди Нова година бяха категорични, че ще повторят протестните действия от 10 януари 1997 г. на същата дата, но тази година. Историята обаче винаги се повтаря като фарс.
Обявиха, че ще рутят комунизма, ще изхвърлят червените боклуци от парламента, ще покажат силно гражданско общество, ще замерят Народното събрание с павета в името на морала и спокойното бъдеще на България... Колко поетично! Наистина. Но, не е силно, не е силно, когато 50, 60, 100, ако искате и 1000 души ги сложете, се опитват да изкарат своите искания всенародни.
С всеки свой опит за радикализация на  протеста те стават все по-невзрачни, по-малобройни, но в същото време по-пискливи и шумни. След като слушахме няколко седмици подред какво ни очаква, а на 10 януари ни поднесоха едно нищо, сега организаторите ще се опитат да замаскират неуспеха си на 15 януари. Ден след ден обявяват, че утре ще са повече и по-силни, но реалността е доста по-различна от представите на протестиращите за нея. За толкова месеци протести не успяха да привлекат хората към себе си. Не успяха да привлекат изморения, гладен, безработен българин. Напротив, те отричат тези хора, те ги презират. За тях те са просто население. Липсата на диалог, разделението на София и всичко останало в един момент изиграва лоша шега. Не осъзнаваме, че сме прекалено малки, за да си позволяваме разделението, което се налага вече няколко години.
Вие знаете ли, че животът върви напред, а не назад?
 А ако искаме да сме в крак с миналото, нека поне научим историята си. Какво искаме да повторим от 1997 година? Май забравяме или просто някой от нас, младите, дори не знаят малката подробност, че на 10 януари 1997 г. правителството на Жан Виденов беше подало вече оставка и тя беше приета от Народното събрание. А може би най-съвестливият, най-интелигентният и най-кроткият сред депутатите - професорът със световна слава Тодор Ив. Живков, е бил ударен лошо с камък в главата. Дали онзи низък индивид, който е хвърлил павето тогава, сега спи спокойно и се буди рано?  
Следващата им стъпка може би ще бъде опит да повторят 19 февруари 2013 г. Млади, красиви, интелигенти, знаещи, можещи, ако мога да ви посъветвам нещо, бих ви казала да бъдете оригинални, а не бледи копия на гаменско минало.
 

Българският еврокомисар може да поеме енергетиката

автор:Дума

visibility 1873

/ брой: 146

За 6 месеца банките са прибрали близо 1 млрд. лв. такси

автор:Дума

visibility 1827

/ брой: 146

"Булгаргаз" отчита 100 млн. лв. загуба

автор:Дума

visibility 1707

/ брой: 146

Над 400 000 българи търгуват с криптовалути

автор:Дума

visibility 1809

/ брой: 146

Иран се закани да отмъсти на Израел

автор:Дума

visibility 2045

/ брой: 146

В Англия се надигнаха срещу имигрантите

автор:Дума

visibility 1991

/ брой: 146

Мадуро поиска одит на президентските избори

автор:Дума

visibility 2016

/ брой: 146

Честито, другарю Йорданов!

автор:Нора Стоичкова

visibility 2274

/ брой: 146

Бузлуджа запали светлина в най-тъмните дни на България

visibility 2097

/ брой: 146

Главчев допусна гаф

visibility 2051

/ брой: 146

Датата - 02.08.2024 г.

автор:Дума

visibility 2045

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ