10 Септември 2024вторник12:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Иван Гранитски представи новата си книга за Гео Милев

Авторът бе уважен от десетки интелектуалци, които му пожелаха да остане винаги актуален и непредсказуем

/ брой: 295

автор:Мария Нинова

visibility 1551

Поетът и публицист Иван Гранитски представи най-новата си книга "Гео Милев и трагиката на националната съдба" на издателство "Захарий Стоянов" пред десетки професори, академици и колеги в четвъртък вечерта в БАН. Те му пожелаха винаги да остане актуален, непредсказуем и гениален. "С тази премиера започват едномесечни празненства в чест на 120-годишнината от рождението на големия български поет, преводач, интелектуалец, политик, публицист, издател Гео Милев и 95-годишнината от рождението на Леда Милева - една удивителна жена, част от историята на българската литература и култура". С тези думи авторът откри премиерата си. Концепцията на книгата е дошла от многото препрочитания на предговора на Гео Милев към "Антропологията на българската поезия", разказа Гранитски. По думите му, този предговор е най-добрата история на новата българска поезия. Той припомни, че удивителното в Гео Милев е, че при цялата рязкост и крайност на първите си оценки търпи продуктивно развитие. За пример даде поредица от статии, които издава през 1922 г. за чуждите влияния в българската литература и извършва преоценка на свои крайни оценки за автори като Иван Вазов и други класици. Гранитски припомни издаваните творби от Гео Милев и отпечатъка, който са оставили в новата българска литература. "Геовото око е символ на българската трагическа национална съдба и чрез нея то е и своеобразен бездънен прозорец към безсмъртната българска поетическа традиция", каза Гранитски.
Гео Милев сам избира съдбата си на творец, който иска да създаде нов свят, коментира професор Иван Маразов. По думите му, това е една от основните причини книгата на Гранитски да бъде  особено актуална и важна, "защото ние също живеем в една твърде напрегната ситуация и всеки търси паралелен свят на изкуството, за който говори и Гео Милев". Според него Милев е най-подходящият поет за изследване от литературния критик Гранитски. Той пожелава успех на книгата и добър път на всички предстоящи чествания на годишнината. В тях внукът на Гео Милев Андрей Аврамов ще вземе участие като театрален режисьор, разкри самият той.
Дипломатът и журналист Иван Гайтанджиев бе категоричен, че Гранитски е непредвидим, непредсказуем, винаги изненадващ и безкрайно гениален. Той каза и няколко думи за издателство "Захарий Стоянов", което по думите му се превърна в крепост на българската култура и българщината. Той пожелава авторът на "Гео Милев и трагиката на националната съдба" да продължи да бъде толкова активен.
За доброто настроение на присъстващите се погрижиха композиторът и певец Хайгашод Агасян и ученикът Светлин Христов. След премиерата Гранитски получи многобройни поздравления от своите приятели и раздаде десетки автографи.

Ще се явим на изборите с „БСП-Обединена левица"

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 172

ВСС откри процедурата за избор на нов главен прокурор

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 172

Езерото в Шумен изчезва заради липсата на дъжд

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 172

Над 306 000 домакинства чакат помощ за отопление

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 172

Цената на жп линията с България е нереално висока

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 172

Лозари прибират червените сортове грозде със седмици по-рано

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 172

Българите остават с най-ниската минимална заплата в ЕС

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 172

В Румъния учениците ще оценяват учителите

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 172

ЕС не признава вота в Крим и Севастопол

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 172

СИРИЗА свали доверие от партийния си лидер

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 172

Льо Пен призова за референдум за имиграцията

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 172

Феноменално

автор:Ина Михайлова

visibility 47

/ брой: 172

Порочен кръг

автор:Барбара Пейчинова

visibility 57

/ брой: 172

Църковно лицемерие

автор:Таня Глухчева

visibility 56

/ брой: 172

Много пари...за нищо

автор:Юлия Кулинска

visibility 54

/ брой: 172

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ