13 Октомври 2024неделя03:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Галъп":

Безпрецедентно ниско доверие в Плевнелиев

При избори сега БСП получава 21,4%, ГЕРБ - 18,1%, Реформаторският блок - 6,7%, ДПС - 5,9%

/ брой: 270

автор:Мария Нинова

visibility 2617

Безпрецедентно ниско доверие в президента Росен Плевнелиев отчитат от "Галъп". Социологическото проучване, направено между 31 октомври и 7 ноември, посочва, че едва 30% имат доверие на Плевнелиев, а близо 60 на сто достига недоверието към държавния глава. "Взаимните атаки между лагерите в политическия елит водят до ниското доверие в основните институции, а в същото време поставят на риск и популярността на целия политически елит", коментира социологът Първан Симеонов.
45% от анкетираните смятат, че зад окупацията на Софийския университет стоят политически сили, на обратно мнение са 28%. Близо 50% пък мислят, че окупацията е прекалено крайно действие. С висок процент (69%) се подкрепя мнението, че протестиращите студенти не бива да пречат на останалите да посещават лекции.
Зад недоволството срещу правителството на Пламен Орешарски застават 49%, а против - 40%. Според Симеонов евентуални социални протести значително биха влошили ситуацията, в която се намира правителството. Протести от страна на КНСБ и КТ "Подкрепа" могат да се окажат много по-страшни от гражданските, смята социологът.
Проучването показва, че обществото е разделено еднакво за това дали са необходими предсрочни парламентарни избори или не. При евентуален вот сега БСП е първа политическа сила с 21,4%, следвана от ГЕРБ с 18,1%, а ДПС би получило традиционните си 5,9%. Реформаторският блок също би влязъл в следващия парламент с 6,7%, но социолозите не са мерили процентите му като един субект, а тежестта на всяка партия от него поотделно. Политологът Димитър Ганев коментира, че обявяването на дата за избори без съмнение ще свали напрежението в обществото.
Много висок дял от анкетираните българи са песимисти за бъдещето на страната. 72% посочват, че България върви към по-лошо. Експертите отбелязват, че ако в идния месец се повторят тези резултати, ще бъдем свидетели на стойности, които не са познати от 90-те години насам.

60% не искат да се пуши в заведенията

60% смятат, че не е добре да може да се пуши в заведенията, показва проучването на "Галъп". От агенцията посочват, че няма големи разлики в мнението за пушенето между различните групи. Не среща одобрение и продажбата на земя на чужденци - близо 70 на сто смятат, че не е добре земя в България да може да се продава на чужденци. Както можеше да се очаква, при хората с по-високи доходи и образование картината е по-нюансирана, но дори и в тези групи преобладава нежеланието българска земя да се продава на чужденци, отбеляза Димитър Ганев.

45% смятат, че бежанците са заплаха за сигурността

От "Галъп" са проверили и нагласите към бежанския казус. 45% от анкетираните оценяват бежанците като заплаха за националната сигурност. По-категорично изглежда убеждението (60%), че голяма част от влизащите у нас като бежанци всъщност са нелегални имигранти, които не са от Сирия. На въпрос дали е справедливо България да отделя пари за тях, 55% посочват, че не е, на обратното мнение са 28%. В същото време обаче 59% от анкетираните смятат, че бежанците са изпаднали в беда хора и е човешко да им помагаме. Първан Симеонов смята, че в отношението към имигрантите се появява обществена инерция, която не е задължително да е ксенофобия, а може да е просто страх. Запазва се базисната хуманност на обществото, категоричен бе социологът.

Ураганът "Кърк" опустоши Западна Европа

автор:Дума

visibility 1504

/ брой: 194

ООН разследва смъртта на мигранти в Атина

автор:Дума

visibility 1668

/ брой: 194

Обвиниха бивш румънски министър, вземал подкупи

автор:Дума

visibility 1527

/ брой: 194

Фалшив Путин съобщи в ефир, че подава оставка

автор:Дума

visibility 1449

/ брой: 194

Сигурен неуспех

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1761

/ брой: 194

100 РЕШЕНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

автор:Дума

visibility 1618

/ брой: 194

Ще работим за справяне с демографската криза

автор:Юлия Кулинска

visibility 1520

/ брой: 194

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ